(Nog) Geen Onkruid? Toch Mulchen!

(Nog) Geen Onkruid? Toch Mulchen!

(Nog) Geen Onkruid? Toch Mulchen!

Onkruid is meestal niet de grootste vriend van een tuinier, zeker niet in de gangbare manier van telen omdat er heel veel blote grond aanwezig is. Deze blote grond vormt een gemakkelijke ingang voor onkruid, dat daar dan ook dankbaar gebruik van maakt.

Maar is er bij Natuurlijk Tuinieren dan geen onkruid?

Natuurlijk wel, ook in een Natuurlijke Moestuin komt kruiskruid, zevenblad, brandnetel, ereprijs, dovenetel, paardebloem, … voor maar door de constante bodembedekking veel minder. Er is geen vrije grond waar de ingewaaide zaden zich kunnen nestelen of waar de bodemvoorraad van onkruidzaden rustig kan ontkiemen.

Maar ook de mulchlaag kan een veilige haven worden voor onkruidzaden!

Door tijdsgebrek of onopmerkzaamheid is er een stuk van uw tuin overwoekerd door kruiskruid, springkruid, ereprijs en vogelmuur. Na het opkuisen is alle onkruid weg en het stuk terug proper. U kunt er echter zeker van zijn dat na enkele weken overal kleine plantjes uitkomen – mulch of geen mulch – die weer enkele weken later een mooi groen tapijt vormen.

Dit komt omdat deze onkruiden hun zaad BOVENOP de mulch hebben gezaaid. De zaden vinden een rijke bodem en veel licht en kunnen dus volop kiemen en groeien.

De oplossing hiervoor is heel simpel: mulchen.

Ruth Stout antwoordde op de vraag wat ze deed wanneer er onkruid groeide: mulchen, mulchen, mulchen.

Net zo moet u tewerk gaan. U verwijdert het onkruid dat uw bed heeft overwoekerd en daarna mulched u terug. De zaden die gevallen zijn worden bedekt en kunnen niet kiemen. De extra mulchlaag wordt verteerd en uw bodem wordt aangerijkt. Indien u wilt planten of zaaien op dit stuk schuift u de mulch een beetje opzij en plant en zaait u tussen de mulch.

In plaats van na enkele weken een mooi groen bedje onkruid heeft u nu op een simpele en snelle manier uw bodem aangerijkt (met mulch) en uw onkruid effectief bestreden (op een natuurlijke manier) zonder veel werk.

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.