Lummelen in de Tuin Is Belangrijk

Lummelen in de Tuin Is Belangrijk

Lummelen in de Tuin Is Belangrijk

De boekskes. Iets wat mannen normaal niet lezen, maar waar ze dikwijls toch duchtig over mee kunnen praten.

Ook ik beken, ik lees af en toe de Flair en de Dag Allemaal. Ik zit namelijk soms enige tijd in het kleinste kamertje (een familietrek) en de boekskes (van mijn vrouw ;-)) zijn dan mijn literatuur.

Nu las ik laatst een artikel in de Flair waarin stond dat de mensen terug moeten leren dat het ok is om even niets te doen. Door de huidige technologieën en druk is iedereen constant aan het mailen, bellen, sms’en, aan het werken of muziek aan het beluisteren. Ook op de trein, wanneer we joggen of fietsen, met de auto rijden. Nooit worden onze hersenen rust gegund, nooit staat de wereld even stil.

Enkele suggesties werden gegeven over manieren om de tijd stil te zetten en je even rustig terug te trekken om te genieten van een time-out, een tijdje lummelen en niksen. En één van de suggesties was tuinieren.

Ik kan dat enkel beamen

Ik heb het afgelopen jaar een redelijk hoog tempo van schrijven aangenomen, heb een groentewinkel en besteedt dan nog redelijk veel tijd aan het onderhouden van het 2 ha grote domein ‘Yggdrasil’. Ook het komende jaar belooft druk te worden met de online jaarcursus die erbij komt.

Wanneer ik druk bezig ben met de winkel, administratie of licht gestresseerd mijn zoon begeleidt bij zijn bmx-wedstrijden dan zit mijn hoofd vol en kan ik bijna niets op papier krijgen.

Maar wanneer ik in de tuin bezig ben, maakt niet uit welk werk, dan geniet ik . Maar nog veel belangrijker, dan komt er ook een zekere rust in mijn hoofd. ‘Nog te doen’-lijstjes verdwijnen naar de achtergrond en mijn gedachten nemen een vrije loop. Het is tijdens deze momenten dat ik de onderwerpen voor mijn blogs bedenk, dat ik de link vind tussen Superman, een stoel en de Natuurlijke Moestuin en dat het idee voor de online jaarcursus vorm heeft gekregen.

Ook voor u kan een Natuurlijke Moestuin een time-out zone worden, waar u even de dagelijkse beslommeringen kunt vergeten, de overvloed aan prikkels van een doorsnee dag.

Een Tuin voor Alle Zintuigen

Zeker in een natuurlijke tuin zorgt de grote verscheidenheid aan planten, insecten, geuren en kleuren voor een prachtige omgeving. Doordat al uw zintuigen geprikkeld worden en u zich zo totaal kan ontspannen, vormt dit de ideale plaats om even tot rust te komen.

Mijn moeder heeft hier vroeger al een artikel over geschreven, vanuit een iets andere invalshoek: Pythagoras in de tuin. Dit principe vormt ook een belangrijk onderdeel van de jaarcursus ‘Voedsel Kweken’.

Een tuin moet meer zijn dan enkel een fabriek waar groenten uit voort komen.

Het moet een plek zijn waar u zich goed voelt, tot rust kunt komen en al lummelend veel werk kunt verzetten :-).

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

  1. Awel Frank, daar ben ik het helemaal mee eens !!! Ik vermijd daarom ook dat onze kids (en ikzelf) overal en altijd … “technologische afleiding” ondergaan. Enige stiltemomenten “zen” cruciaal vind ik voor het vinden van … en in toon blijven met … zichzelf en met … de natuur. Wij kunnen zelf ook erg genieten van lummelen en hummelen in onze tuin en van de dieren. Zo blijven we AARDige mensen ondanks een veeleisend bestaan 🙂

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.