Kleinfruit in de Eigen Tuin Heeft Veel Voordelen

Kleinfruit in de Eigen Tuin Heeft Veel Voordelen

Kleinfruit in de Eigen Tuin Heeft Veel Voordelen

Kleinfruit aanplanten in de tuin heeft vele voordelen en is eigenlijk in elke tuin perfect mogelijk.

Een eerste voordeel is dat u in het voorjaar en tijdens de zomer gewoon uw tuin kunt inlopen en van alles kunt eten. Kleinfruit is stervensduur wanneer u dit in de winkel wilt kopen! En het smaakt, vers van de struik en opgewarmd door de zon, oneindig veel beter dan de te vroeg geplukte, waterige bessen die u in piepkleine doosjes kunt kopen in de winkel.

Maar buiten dit grote voordeel voor u, hebben bessenstruiken nog vele andere voordelen en functies in uw tuin.

  • Overblijvende planten

Dit staat gelijk aan weinig werk. Buiten een snoeibeurt in de late winter moet u deze planten niet verzorgen. Wanneer u ze goed snoeit, kunt u zelfs een bessenstruik jong en vruchtbaar houden voor 20+ jaren. Wanneer u een Natuurlijke Tuin aanlegt moet u proberen om deze zo arbeidsarm mogelijk te maken. De bedoeling van de tuin is immers om te genieten en niet om constant te werken.

  • Schuilplaats

Bessenstruiken vormen een belangrijke schuilplaats voor insecten, vogels en andere dieren. Hierdoor vergroot u de diversiteit in de tuin waardoor plagen en ziektes minder kans krijgen.

  • Afscherming

Door de struiken op de juiste plaats te zetten kunt u uw tuin – gedeeltes – afschermen en zo een micro-klimaat creëren. Hierdoor kunt u een warmere plek maken in uw tuin, afgeschermd van wind en kou.

Of u kunt op een lichte helling afzakkende koude tegenhouden waardoor lager gelegen jonge plantjes minder last hebben van late nachtvorst.

  • Gezond

Rode bessen, braambessen, frambozen, … zijn heel gezond en ze bulken van de vitaminen en mineralen. Ook voor kinderen is het heel goed en ze vinden het fantastisch om zelf fruit te mogen plukken en zo op te eten in de tuin. Het leert kinderen – en volwassenen – dat tuinieren leuk is en stimuleert hen om te werken in en bezig te zijn met de natuur.

  • Eenvoudig

Buiten het snoeien moet u werkelijk niets doen aan deze struiken. Eens de planten in de grond staan en rond de plant een dikke mulchlaag is aangebracht is het werk gedaan en kunt u vele jaren genieten van kilo’s fruit. In bessenstruiken, bramen en frambozen komen nagenoeg geen ziektes en plagen, de oogst is gegarandeerd. Uw enige concurrenten voor het lekkere fruit zijn vogels!

  • Confituur en gelei

Alles van uw struiken op enkele dagen opeten is misschien teveel van het goede, de oplossing is het zelf maken van confituur of gelei. Helemaal niet moeilijk en vele malen gezonder dan het potje confituur uit de winkel.

Ook kunt u het fruit gewoon kort koken en in potten bewaren om later in yoghurt en muesli te eten.

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.