Jij Maakt Het Jezelf Moeilijker Door Te Wieden

Jij Maakt Het Jezelf Moeilijker Door Te Wieden

Jij Maakt Het Jezelf Moeilijker Door Te Wieden

Als je zaden zelf wilt telen, dan moet je goed kunnen observeren en goed weten wat je wilt.

Je moet tijdens het groeien van de planten al bekijken welke planten goed groeien, kijken of er zijn die groter en forser zijn dan de rest, kijken of de vruchten misschien dikker zijn bij sommige planten, of de peulen groter zijn, de kroppen steviger, …

Er zijn heel veel factoren waarop je je keuze kunt maken, en je kunt zo alle richtingen uitgaan door het zaad te nemen van de planten die jij de beste vindt. Want dat is iets cruciaals bij het zelf kweken van zaad.

Je moet geen zaad nemen van de planten die niet zo goed groeien. Het is niet de bedoeling dat je alle dikke goede wortelen gaat opeten en de kleine miezerige prutsjes die zijn blijven staan gaat gebruiken om zaad van te oogsten.

Wat je dan krijgt uit dat zaad, zullen niet zo’n fantastische wortels zijn!

Het lijkt op het eerste gezicht allemaal redelijk ingewikkeld, maar je moet beseffen dat wij als tuiniers al jarenlang zelf intensief aan selectie hebben gedaan, waarschijnlijk zonder dat je het besefte.

Onkruid wieden

Het was een terloopse opmerking die Louis De Bruyn maakte tijdens zijn lezing in het begin van de zomer.

Net zoals wij tomaten selecteren op grootte, vorm en smaak, net zoals wij sla selecteren op een vaste krop, smaak en houdbaarheid, zo selecteren wij ook het onkruid in de tuin.

Elke keer als wij wieden, dan proberen wij alle onkruid weg te krijgen. Soms vergeten we enkele planten en die komen dan in zaad als we niet snel genoeg terug keren om te wieden.

De onkruidsoorten die daadwerkelijk ook zaad kunnen vormen en verspreiden, hebben wij geselecteerd – ongewild – als goede soorten die zich mogen verspreiden.

Door jarenlang zo te ‘selecteren’, zorg je ervoor dat je onkruiden ontwikkelt die steeds sneller en sneller bloem en zaad vormen.

Het zijn namelijk de planten die het snelst zaad vormen die de meeste kans hebben om zich ook voort te planten.

Zo ben ik er zeker van dat je al melkdistels gezien hebt die amper 5 cm hoog zijn maar al in bloei staan.

Voordeel voor natuurlijke tuin

In een natuurlijke tuin, waar er veel mulch wordt gebruikt, ga je dit probleem veel minder hebben. Je grijpt al een fase vroeger in, en probeert het onkruid te voorkomen.

Zo ga je geen onkruiden ontwikkelen die steeds sneller bloeien en uitzaaien.

Als je nog niet overtuigd was van de vele voordelen van mulchen in de tuin, dan is dit nog maar eens een extra reden om vanaf nu toch met dikke lagen mulch te beginnen werken :-).

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

  1. Zo had ik het nog niet bekeken! Interessant 🙂

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.