Is Onze Manier van Tuinieren Dé Manier?

[mashshare]

Is Onze Manier van Tuinieren Dé Manier?

Bijna 6 jaar geleden heb ik de beslissing genomen om op mijn oude job te stoppen en in het project van mijn ouders te stappen. De belangrijkste reden waarom ik de overstap gemaakt heb, is omdat ik een job wou waarbij ik mensen kon helpen, waarbij ik een positieve bijdrage kon leveren, op welke manier dan ook.

Hoe ik het juist ging aanpakken om mijn kost te verdienen met dit project was nog helemaal niet duidelijk 🙂 . Maar het is altijd mijn bedoeling geweest om zoveel mogelijk mensen te bereiken en te overtuigen van onze manier van tuinieren. Waarmee ik absoluut niet wil zeggen dat onze manier dé manier van tuinieren is. Want doordat ik veel schrijf op mijn blog, een nieuwsbrief heb, cursussen geef en ondertussen ook een boek heb waarin ik onze manier van werken promoot, komt het voor sommigen blijkbaar nogal opdringerig over.

Een supermanier van tuinieren

Ik heb vroeger toen ik klein was ook getuinierd, voordat we permacultuur ontdekt hadden en we een gewone ecologische moestuin hadden. Dat betekent dus spitten en onkruid uitdoen op keiharde grond.

Nu werken we al 20 jaar op een andere manier: zonder spitten, met mulchen, maar ook zonder onkruid en dus zonder de frustratie van eeuwig terugkerend onkruid dat boven de grond afbreekt en direct terug komt.

Maar niet alleen dat is veranderd: ook het uitzicht van de tuin is vele maler mooier geworden, veel natuurlijker. Door juist te combineren zijn plagen achterwege gebleven, door het aanleggen van randen zitten er enorm veel vogels, amfibieën en insecten in onze tuin, er staat altijd wel iets in bloei, er is altijd wel iets te eten. Het is gewoon een totaal andere tuin geworden waar ik mij alvast heel goed in voel en waar ik veel plezier en verwondering in vind.

Het is voor mij een openbaring geweest dat tuinieren niet persé moet bestaan uit strijd en frustratie, maar dat het op een totaal andere manier kan. En ik wil dat plezier voor iedereen toegankelijk maken: -) . Ik probeer dus zo veel mogelijk mensen te overtuigen van onze manier van werken, omdat ik weet (elke dag opnieuw) dat het een supermanier van tuinieren is, dat je gevoel bij je tuin helemaal verandert, dat je een andere kijk krijgt op je tuin, op je bodem, op je eten en bij uitbreiding – na enkele jaren – vaak op je leven!

Daarom doe ik zoveel moeite en komt het misschien soms nogal opdringerig over wanneer je weer een mail in je inbox krijgt met een artikel, een aankondiging van een rondleiding, bekendmaking van onze kruidenverloopdag of een nieuwe cursus. Ik snap gewoon vaak niet waarom er nog mensen zijn die niet op onze manier tuinieren 🙂 .

Maar niet de enige manier!

Maar uiteraard moet niet iedereen op onze manier tuinieren, jij moet zelf een manier van werken vinden waar jij je goed bij voelt en die werkt voor jou. En dat kan een totaal andere manier zijn, maar hopelijk wel met de principes van natuurlijk tuinieren in je achterhoofd. Want dat is toch wel belangrijk vind ik: zorg voor de bodem, zorg voor je bodemleven, respect voor alle leven in je tuin (ja, ook voor slakken 🙁 ) en dan kom je er wel.

Zij het op een andere manier dan ik jou vertel, maar misschien kan ik je op weg zetten, tips geven of ondersteunen en zo ervoor zorgen dat je toch natuurlijk gaat tuinieren en die spitvork, onkruidkrabber, meststoffen en bestrijdingsmiddelen achterwege kan laten.

Jij moet ook niet met alles akkoord gaan wat ik schrijf. Ik lees veel en kijk in mijn eigen tuin wat er gebeurt als ik iets doe en schrijf hier dan over op mijn blog of nieuwsbrief. Maar het is daarom niet de ‘Grote Waarheid’. Het kan gerust zijn dat ik iets verkeerd begrepen heb of dat het bij jou totaal niet werkt of past. Elke tuin is anders, met een andere bodem en met andere omstandigheden: vaak kan je dan niet alles 1 op 1 overnemen, maar moet je toch wat kleine aanpassingen doen.

Dat maakt tuinieren voor mij trouwens zo interessant: het blijft elk jaar een uitdaging om dingen te verbeteren, je blijft nieuwe dingen ontdekken. En je blijft zo steeds meer leren. Ook ik heb na 20 jaar nog veel te leren en zal dat ook proberen. Maar ondertussen blijf ik ook mails sturen, cursussen inrichten, lezingen organiseren, rondleidingen geven en blogs schrijven in een poging om zoveel mogelijk mensen te overhalen om op een natuurlijke manier te werken in hun tuin.

Ik ben ervan heilig van overtuigd dat je jezelf beter gaat voelen wanneer je natuurlijk tuiniert, dus moet ik mijn uiterste best doen om je te overtuigen, want het is mijn bedoeling om zoveel mogelijk mensen op een positieve manier te raken. Dus zal ik je blijven ‘bestoken’ en hopen dat je de microbe te pakken krijgt 🙂 .

Vergeef me dus wanneer je soms wat veel mails binnen krijgt, het is met uiterst goede bedoelingen in het achterhoofd!

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. John Vertriest says

  Beste Frank,

  Dit is nu de reden dat ik weinig mails van jou oversla,
  Merci

  Met vriendelijke groeten

  John

 2. Ik vind die mails niet erg, ik kijk er zelfs naar uit.
  Altijd leuk om te lezen en weer wat te lezen!

 3. Allee jong, excuseer jij je nu?! Super goed bezig juist! Ik kijk stteds uit naar info van jou. Heb je boek verslonden en begin nu zelfs een beetje inzicht te krijgen in de Schijnbare Chaos. (De gebogen rijen en de plantafstanden) Hierrond toch nog een vraag : kan je eens wat meer voorbeelden geven van welke groenten je bij elkaar plaatst? Daar durf ik me niet aan wagen en doe het nog steeds volgens de teeltwisseling van Velt.

 4. vocaet kris says

  frank,roundup dat verhaal word duidelijker indien ze de raad volgen van iemand die het écht meent met de natuur,zo iemand ben jij en ja sommige mensen willen de waarheid niet horen,te veel verandering in dagelijkse gewoonte,misschien ook te begrijpen maar niet goed te keuren,schimmels,bacteriën,protozoans,enz, vragen hun aandacht,
  Proficiat voor jou levensdoel Frank

 5. Lydia says

  Altijd heel interessante mails waar je veel kan van leren, van mij mogen ze blijven komen 🙂

 6. Geert van den bos says

  Beste Frank,

  Waar moet jij je nou voor excuseren, ik zou het echt niet weten. Ik ben echt dankbaar dat ik ooit op jouw site terechtgekomen ben. Ik heb sinds die tijd heel veel van je geleerd waarvoor hartelijk dank. Ik hoop dat je nog heel lang ons zult blijven bestoken met jouw interresante mails die volgens mij recht uit je hart komen.
  In mijn omgeving zijn er mede moestuiners die in het begin bij mijn tuin hoofdschuddend hebben staan lachen en elkaar vertelden dat het helemaal niks zou worden maar nu komen praten en graag wat meer informatie willen hebben over de manier waarop ik tuinier. Enkele daarvan heb ik naar jouw site verwezen.
  Nogmaals Frank hartelijk dank en heel veel succes toegewenst.

  Geert.

 7. Beste Frank,
  Als mede-inwoner uit Tienen en ook fervent tuinier, heb ik me zo vrij gevonden om Uw site via mijn blog nog wat meer in de kijker te zetten.
  Bekijk het hele artikel en de aanbeveling die ik voor jou gedaan heb
  https://permacultuursite.net/2017/04/27/is-onze-manier-van-tuinieren-de-manier-blog-natuurlijke-moestuin/

 8. Planten zijn als mensen. Net als mensen hebben planten goede voeding nodig om gezond te blijven, en planten vinden dat in de bodem. Dus het is van essentieel belang dat de bodem gezond blijft zodat de planten goede voeding kunnen vinden. Het zijn zulke inzichten die jij, Frank, tot bij de mensen laat komen door die “vele” mails van jou. Als je met elke mail iemand tot inzicht laat komen, is het geen enkele moeite te veel. Keep up the good work!

 9. Hi Frank, Ook ik ben trouwe lezer van je blog. Ik ben een ecologische siertuinier en heb geen moestuin, maar heel veel van de principes die jij toepast in jouw moestuin probeer ik toe te passen in mijn siertuin (voornamelijk met inheemse planten) en met veel succes. Onder andere door jouw inspirerende blog spit ik nooit meer, mulch ik volop, heb ik geen drup bestrijdingsmiddel en geen korrel kunstmest meer gebruikt sinds enkele jaren. Ik geniet van de kleuren en geuren van de vele bloemen en planten en elke nieuwe diersoort die ik in m’n tuin ontdek vult me als natuurliefhebber met erg veel plezier. Je blog is ook voor mij een belangrijke bron van inspiratie. Wat goed is voor planten in de moestuin lijkt me ook toepasbaar voor andere planten. Blijven doorgaan ermee!

 10. Dag Frank,
  ik wil ook wel even een signaal geven dat jij onze ‘redding’ geweest bent toen we ongeveer 2 jaar geleden hier begonnen met onze nieuwe tuin. Alles klopte voor ons wat je zei en het klopt nog steeds. OK, voor sommige resultaten moeten we nog wat geduld oefenen, maar ook dat heb je eens heel goed geduid in een van je blogs. Dus, vooral veel dank en doe zo verder. Stalk de mensen gerust met je mails :-). Het is zo belangrijk en ook erg symbolisch over het omgaan met onze dierbare moeder aarde (de tuin is namelijk hetzelfde in het klein). P.S. We hebben je boek nog niet, maar dat zal niet lang meer duren!
  Groetjes uit Wijgmaal

 11. J.wagenaar says

  Iemand tipte mij over jouw blog en sindsdien volg ik deze met heel veel plezier en probeer ook andere tuinders te interesseren. Deze manier van tuinieren voelt heel juist aan. Ik hoop nog veel te kunnen lezen en leren door jouw blog.
  Groet Janneke.

 12. Gerdien Bredius says

  Ga vooral zo door Frank! Blijf je maar lekker opdringen. Wij houden ervan!

 13. Geertje says

  Te VEEL mails van jouw? Beslist niet! Ik sta volledig achter de meningen van de schrijvers hier boven!

 14. Peeters says

  beste Frank,
  alvast in mijn leven ben jij absoluut een mens van betekenis. Permacultuur heeft voor mij een hele wereld geopend. Al behaal ik (nog) niet het geweldige resultaat, ik hou vol want ik weet waar ik naartoe wil en voel me gesteund door jou.
  veel groeten,
  Hilde Peeters

 15. Marja van Kaam says

  Beste Frank,
  Als je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt, zijn er altijd mensen die je proberen te scheren. Blijf geloof in jezelf houden, je mails zijn geweldig nuttig en ik haal de pareltjes uit je blog en boek. Twijfel niet en bestook ons nog met vele nutigge mails.
  veel liefs Marja

 16. Nicole Goor says

  Hallo Frank,
  Als een mens zich nu ook al moet excuseren als hij zijn passie volgt en anderen daar graag bij wil betrekken omdat het voor mens, dier en aarde goed is… Nou echt niet hoor. Volgens mij kun een mail wegklikken.
  Graag gewoon zo doorgaan!

 17. jean-paul says

  Neeeeeee is niet opdringerig , het zijn mails waar ik naar uitkijk , zo lang je kunt NIET STOPPEN maar BLIJVEN DOORGAAN

 18. henk zomer says

  beste Frank,
  dank voor al jouw info. ben inmiddels al overgestapt van spitten naar alleen maar losmaken van de bovenlaag met de spitvork, (en mulchen). Ik ben de nog lang niet bij het juiste eindresultaat, maar wel op de goede weg. Ga je boek zeker nog bestellen. Graag doorgaan met waar je mee bezig bent. Yggdrasil blijft voor mij het voorbeeld.
  groeten, henk

 19. Francine Coppens says

  Hallo frank.
  Het bekend maken van permacultuur
  wat een mooi doel om voor te leven is dat!
  Je doet het super goed en kijken steeds uit naar je mails die zeker niet opdringerig zijn.

  Hartelijke groeten en dank u wel.
  Werner en Francine.

 20. Francine Coppens says

  Hallo frank.
  Het bekend maken van permacultuur
  wat een mooi doel om voor te leven is dat!
  Je doet het super goed en kijken steeds uit naar je mails die zeker niet opdringerig zijn.Hartelijke groeten en dank u wel.Werner en Francine

  .

Trackbacks

 1. best fortnite keybinds reddit

  blog topic

 2. my blog schreef:

  my blog

  Is Onze Manier van Tuinieren Dé Manier? – Blog Natuurlijke Moestuin

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.