Is 2017 het Jaar van het Kleefkruid?

[mashshare]

Is 2017 het Jaar van het Kleefkruid?

Het is je misschien nog nooit opgevallen, maar elk jaar is er wel een teelt die bij niemand lukt. De reden daarvoor weet ik niet, maar ik merk het dan heel goed in mijn winkel. Bij ons is die teelt dan mislukt, ook bij de vroegmarkt waar ik mijn inkopen doe is die groente dan niet te vinden en van tuiniers hoor ik dan ook vaak dat die groente niet gelukt is.

Zo was er enkele jaren geleden nergens krulpeterselie te vinden. Het jaar daarop waren er nauwelijks erwten verkrijgbaar en ook bij ons waren ze mislukt. Hoe of waarom dat zo is weet ik niet, misschien is het ook toevallig. Maar ook omgekeerd valt het op dat 1 plant het ineens heel goed doet en dat je die overal ziet groeien.

Eiken

Vorig jaar viel het mij op dat er ongelooflijk veel eikenzaailingen uitkwamen in onze tuin. Toen ik ook op vakantie in Nederland overal jonge eikenboompjes zag en het boek van Peter Wohlleben had gelezen, bleek dat er een reden achter dit fenomeen zat. Maar wel een reden die nog niet verklaart hoe bomen op 100-den kilometers afstand hetzelfde idee krijgen (Waar komen al die eiken vandaan?) .

Zijn het de klimatologische omstandigheden (maar die waren niet over heel Europa hetzelfde), is het het optellen van zonne-uren, of een ander systeem dat wij nog niet begrijpen? Ik weet het niet maar ik was wel uitermate geïntrigeerd en verwonderd.

En nu gebeurt er dit jaar iets vergelijkbaars in onze tuin, maar misschien ook in jouw tuin?

Kleefkruid

Er staat elk jaar op sommige plekken bij Yggdrasil wel al vroeg in het seizoen kleefkruid, maar de laatste jaren werd de plant toch steeds zeldzamer in onze tuin. Op sommige plekken kon hij nog ongebreideld groeien en bloeien (en zaaien), maar op de meeste plaatsen was hij verbannen en sinds enkele jaren slechts een herinnering.

Tot dit voorjaar!

Ongeveer een dikke maand geleden werd het weer beter en verschenen er overal in onze tuin kleine kiemplantjes van kleefkruid. Zelfs op plaatsen waar hij al jaren niet meer gestaan had, kwam er massaal kleefkruid op. Het was werkelijk ongelooflijk vanwaar al die kleine plantjes tevoorschijn kwamen.

Bodembedekking zoals stro of houtsnippers was onvoldoende, het kleefkruid kwam overal door. Het deed mij direct denken aan al die eikelzaailingen die ik vorig jaar heb uitgetrokken en ik vroeg mij dan ook af of 2017 het jaar van het kleefkruid is. Of misschien is het een plaatselijk fenomeen dat enkel in onze tuin plaatsvindt.

Heb jij ook ineens een massale opstoot van kleefkruid in je tuin? Veel meer dan normaal? Of merk je helemaal niets?

Ik zou het graag weten, niet omdat het veel uitmaakt, maar gewoon omdat ik heel nieuwsgierig ben of het een plaatselijk gegeven is of dat ook bij jou ineens veel kleefkruid groeit 🙂 .

Laat dus zeker iets weten in de reacties hieronder!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. PaulinE says

  Grappig, inderdaad ook hier (ik woon in Zuid-Holland) ontzettend veel kleefkruid dit jaar!

  • johanna says

   elk jaar veel kleef kruid tussen de hazelaar struiken.
   weet het nut er niet van……

  • Roel Meijer says

   In Groningen, noord Nederland dus, tot wel 80% meer kleefkruid dan vorig jaar. Wij noemen het trouwens ‘kladdebozzen’ in ons Gronings, een naam die de lading net zo goed dekt.

 2. Willems Eugène says

  Beste Frank,
  Inderdaad dit jaar zijn er in de tuin vele jonge plantjes van kleefkruid en wat mij opvalt dat ze 3 weken vroeger groeien dan voorgaande jaren.
  Mijn tuin bevindt zich in Brussel (1140 Evere) Ik denk niet dat jouw kleefzaadjes zover zullen vliegen.
  Groeten

 3. mArleen says

  hier is het van ’t zelfde. In de moestuinbedden heeft nog nooit kleefkruid gestaan.
  Ik heb dit voorjaar opeens onbekende kiemplantjes, die ik dan heb laten staan om te zien wat het is, blijkt het kleefkruid te zijn !
  Bizar

 4. elke hoogers says

  er staat hier ieder jaar veel kleefkruid

 5. geert says

  Ook in het waasland veel kleefkruid dit jaar.
  Ook zeer veel esdoornzaailingen!

 6. Sanne Kreuze says

  Wat ontzettend grappig. Ik sprak mijn verwondering uit over het vele kleefkruid aan mijn dochter. En ik vraag me het altijd zo af waarom het ene jaar dit zo veel groeit, en het andere dat. Ook mijn tuin staat vol met kleefkruid (voor het eerst) en niet alleen mijn tuin, als kruidenzoeker kom ik het opeens overal tegen. Het is eetbaar en het reinigt de lymfevaten. Het voert overtollig lymfevocht af. Misschien hebben we door kosmische invloeden dit allemaal opeens nodig (mens en dier)?

  • ingeborg says

   Hoe maak je dat klaar? Grt ingeborg

   • riet trippas says

    dag Ingeborg, je maakt daslookpesto hetzelfde klaar als basilicumpesto. Dus: goed wat daslookbladeren, wat cachew- en/of walnoten, goed wat olijfolie, eventueel klein teentje look, parmesan, peper, zout. Alles goed mixen in cutter/hakmolentje en klaar is kees. Ik verdeel het dan in kleine potjes en dek af met laagje olijfolie: zo blijft het nog ongeveer een maand goed, in frigo.

 7. nancy says

  Ook hier aan de Belgische Kust veel kleefkruid, (we zullen ze als spinazie moeten eten : – D, en tevens ook hier veel esdoorn, zelfs in het gazon, je kan er niet naast kijken.

 8. Janna says

  Mijn kat kwam al zeker 6 weken geleden elke keer met een vacht vol kleefbolletjes thuis. In mijn eigen tuin heb ik ze niet gevonden (Emsland, Duitsland).

 9. Anita says

  Afgelopen jaren heb ik er steeds naar moeten zoeken maar nu komt het hier overal boven piepen. Is mij dus zeker opgevallen.

 10. Sara says

  Bij ons (Rillaar) stond er vorig jaar ineens kleefkruid, waar dat de jaren ervoor nooit het geval was. Maar dit jaar zie ik geen exponentiële groei… De esdoorn waarvan hierboven sprake, die “vliegertjes” komen overal uit en overwoekeren alles! In de gazon, tussen de klinkers op het terras, in de kruidentuin… En spijtig genoeg ook in de moestuin (was zo slim om de afgevallen bladeren als mulch te gebruiken in de moestuin…). Nog nooit meegemaakt!

 11. Eline says

  Ik heb ieder jaar een berg kleefkruid die door de heg mn tuin in komt. Zover nog niet meer of minder dan voorgaande jaren

 12. ook ik heb heel veel kleefkruid staan dit jaar, in de bergen van andalusie in zuidspanje.

 13. Bij mij ook esdoorn dit jaar!

 14. Lydia says

  Hier in Hofstade bij Aalst (België) tot hiertoe geen last van kleefkruid 🙂

 15. Marcel says

  In Utrecht ook!

 16. Johan Barth says

  Kleefkruid heb ik een paar exemplaren van uitgetrokken uit de moestuin, voor mijn besef niet meer dan andere jaren, misschien wel vroeger en groter. Wel ontzettend veel zaailingen van de esdoorn. En terwijl ik vorig jaar overal naakt- en huisjesslakken zag, zijn die nu compleet verdwenen. Populatiecrash.

 17. Wiesje maerien says

  ook wij hebben inderdaad veel kleef-kruid hier in Geel in ons Tuintje 🙁 !!!

 18. Bertus Niezing says

  Het is eetbaar, dus misschien hebben we het nu nodig?

 19. Hier gisteren ineens ook een plantje Kleefkruid in de border gevonden! Ben het in onze tuin nog nooit tegengekomen. Het verwonderde me al. En nu dit artikel… Strange!

 20. Ook hier, de Achterhoek, dit jaar veel kleefkruid, op heel veel verschillende plekken. En inderdaad,wanneer een teelt niet lukt hier, blijken veel meer mensen met hetzelfde te maken te hebben. Maar het is geen wet van Meden en Perzen.

 21. Nog geen kleefkruid bij ons. Wel merk ik in dat het dit jaar een slecht paprika en peper jaar is.

 22. Marlies Notermans says

  Ja, ook bij ons- Zuid-Limburg, Nederland- veel kleefkruid en veel zaailingen van eiken!

 23. Ruben says

  Deze morgen nog twee kleefkruid-plantjes uitgetrokken, op een plaats waar ik die nog niet ben tegengekomen (vooraan in de tuin). Wel vorig jaar massaal veel kleefkruid in een hoek van het kippenhok en daarnaast achteraan in de tuin laten staan. Op die plaats is die ook al terug beginnen groeien. Tot nu toe inderdaad minder slakken, afwachten of dat zo blijft. Bij ons geen esdoorns, maar bij mijn zus in West-Vlaanderen kon je er niet naast kijken.

 24. Hier in Wijgmaal hadden we vorig jaar veel kleefkruid, dit jaar is er ook, maar nog niet abnormaal veel. We houden het in de gaten 😉

 25. Theo van der Maat says

  LEUK, DAT ER MEERDERE ZIJN MET DEZELFDE WAARNEMING. NU IK BEZIG BEN DE GROENTEBEDDEN KLAAR TE MAKEN VOOR ZAAIEN EN POTEN, KOM IK OVERAL KLEEFKRUID TEGEN, HOEWEL IN DE VORM VAN KLEINE PLANTJES. DE AFGELOPEN JAREN HEB IK ZE NIET GEZIEN.

 26. MarU says

  Ook hier (Noord-Brabant) bizar veel esdoorn. Kleefkruid nog niet gezien maar alles lijkt hier toch net iets later te zijn…

 27. Joke says

  Bij ons ook extreem veel kleefkruid en ook duidelijk veel meer esdoorn zaailingen bij ons en omgeving.
  De volgende weken staan hier op het menu: kleefkruid soep en brandnetel soep 🙂

 28. Margreet says

  Bij ons grens op de grens van Groningen/Drenthe heel veel esdoorn zaailingen en kleefkruid, ook op plekken waar ik het niet eerder heb gezien.

 29. De Jonckheere says

  Bij mij aan de kust duizenden gekiemde esdoornzaadjes!!!

 30. Johan Barth says

  Ik heb nog een andere soort die massaal kiemt waar mulchlagen wat doorbroken zijn: de klimopereprijs. Niet eerder zo veel in de moestuin gezien. Ik kan me zelfs niet herinneren dat ik die in voorgaande jaren eruit moest trekken.

 31. jep, voor t eerst in 4 jaar kleefkruid op de tuin in Rotterdam!

 32. Noella says

  Nog nooit kleefkruid gehad in mijn moestuin, behalve…. dit voorjaar!

 33. Wij hebben een 2e huis in Duitsland bij Kassel en daar groeit het weer ruimschoots, vorig jaar dacht ik dat ik het had uitgeroeid maar nu is het weer terug. In onze tuin in Nederland (Arnhem) hebben we het eigenlijk maar op 1 plek gehad een paar jaar terug en nu groeit het op diverse plekken. Rampspul omdat het diverse planten verstikt.

 34. kristien says

  Hier in onze tuin in Bottelare hebben we al enkele jaren kleefkruid. Momenteel zie ik geen verschil met vorige jaren.
  Wat wel opvallend aanwezig is, zijn Esdoornzaailingen! Nog nooit gehad. Bizar!

 35. simonne says

  Heel veel esdoorzaailingen en voor het eerst onder de bessenstruiken kleefkruid
  (Brabant)

 36. Daniël Maegh says

  In Beringen Limburg, ook heel heel veel esdoorn plantjes, heb jij dat ook Frank?

 37. Peter ijzerman says

  Ja, ook ik ben verbaasd dat het kleefkruid overal massaal opkomt terwijl ik verleden jaar, zoals elk jaar, altijd consequent het weinige kleefkruid dat ik had verwijderd heb voordat het tot bloei kwam.
  Voor wat betreft de eikels: naast de toename van de kauwtjes en zwarte kraaien zie ik rond mijn huis ook veel meer eksters waarvan bekend is dat zij de eikels verstoppen waarna de vergeten eikels gaan kiemen.

 38. Trudy Bakker says

  Het was mij inderdaad al opgevallen dat er zoveel kleefkruid groeit overal terwijl het vorig jaar bijna niet te vinden was.Ik ben er wel blij mee,als kruidengeneeskundige kun je er veel mee,het werkt reinigend en ontgiftend,ik kan mijn voorraad dus lekker aanvullen!

 39. Leon says

  Wij hebben hier absurd veel esdoorns en speenkruid dit jaar. Kleefkruid nog niet gezien maar misschien heb ik het nog niet herkend. Maar voorsl een overweldigend aantal esdoorns!

 40. Karin says

  Gister zei ik nog. Het onkruid van het jaar is kleefkruid. Nooit eerder gehad. Ook veel esdoorn maar dat kwam omdat ik daarmee een Munch laag had gemaakt….omgeving Arnhem

 41. In ons stadje in de kop van NoordHolland in het gemeentelijk groen al jaren veel kleefkruid. In mijn tuin maar heel bescheiden. Dit voorjaar ineens een explosie van zaailingen in m’n tuin en ze groeien hard!

 42. tilly jacobs says

  Vorig jaar hier in de Vlaamse Ardennen intzettend veel kleefkruid. Dit jaar een pak minder heb ik de indruk. Maar ook hier veel esdoorn.

 43. Mariella says

  Wat bijzonder. Ook in zuid-Holland veel esdoorn zaailingen. Meer dan normaal. Kleefkruid durf ik niet te zeggen of het meer of minder is dan normaal. Eerlijk gezegd nog niet zo op gelet

 44. riet trippas says

  Kleefkruid nog niet gezien (Leuven), maar daslook: komt op veel plaatsen uit! Stond al wel in mijn tuin, maar altijd braaf op zijn zelfde plaatsje. Kan ik lekker veel daslookpesto maken!

 45. Jimmy De Keyser says

  Vlaamse Ardennen: heeeeel veeeeel kleefkruid ; veel esdoornzaailingen.
  En nu ik de vorige posts heb gelezen: inderdaad opvallend veel daslook uitgezaaid…
  Plan(e)ten???

 46. Greet nelen says

  Heeeeeeel veel esdoorn maar geen kleedkruid te bespeuren in Berchem!

 47. annie kerkhove says

  veel meer esdoorn en veel kleefkruid dit jaar in mijn tuin in blankenberge

 48. Geertje says

  Geen kleefkruid maar wel bizar veel esdoorn in Lutten,Overijssel.

 49. Klaas says

  Ik ben nogal sceptisch tegenover dergelijke uitspraken.
  Er is een paralel met het fenomeen van het uitzoeken van een andere auto. Als je een niet alledaags model wilt kopen zie je ze plotseling overal. Mogelijk zou je paralel aan vogel of vlindertellingen zaailing tellingen kunnen houden. Dan krijg je een objectief beeld.
  Ja ook ik heb veel esdoorn zaailingen, maar dat komt wel omdat ik vorig najaar veel esdoorn mulch heb gekregen en weinig eik en beuk etc.

  • De uitspraak over de eikenzaailingen komt niet van mij, maar van Peter Wohlleben.

   Dat er dit jaar uitzonderlijk veel kleefkruid in onze tuin staat, en blijkbaar ook bij anderen, kan je toeschrijven aan de ideale weersomstandigheden om te kiemen afgelopen seizoen. Meer moet je daar niet achter zoeken.

   Maar bij de esdoorns zou ik toch wel eerder geneigd zijn om de zelfde piste te volgen als bij de eiken en wat Peter Wohlleben erover te zeggen heeft.

   Het is niet een beetje meer esdoornzaailingen: bij ons zijn er echte tapijten zaailingen en ze staan overal. Wij hebben afgelopen jaren geen extra esdoorns gezet, dus moet er een reden zijn voor het beter opkomen van deze zaailingen: de weersomstandigheden, of iets anders 🙂 .

   Maar er zijn er overduidelijk meer dan andere jaren, wat de exacte oorzaak is laat ik aan anderen over. Ik vind het alleen fascinerend dat het dan niet enkel in onze tuin zo is, maar bij heel veel mensen.

 50. In mijn tuin begint het kleefkruid na een aantal jaar eindelijk te milderen.

 51. Claudia says

  Hier (Vlaamse Ardennen) nog niet veel kleefkruid gezien, wel opvallend meer paardenbloemen dan vorig jaar!

  • Marcel says

   Ik sluit me bij Claudia aan. In Zuid-Limburg valt me dit jaar op dat er meer en vollere paardenbloemen zijn. Ook van diverse mensen gehoord dat de seringen beduidend minder bloemen hebben.

 52. Francine Coppens says

  Bij ons ongelooflijk veel speenkruid.
  Ik dacht dat kleefkruid er heel anders uit zag.
  Bij ons is er een plantje met zeer kleine witte bloempjes en bolletjes die op een lange rank staan en op je klederen blijft hangen en ken de naam niet.

 53. Barbara says

  Bij mij in Noord-Brabant (aan de Maas) is het veel voorkomen van kleefkruid zaailingen mij niet opgevallen. Wel overal veel bomen zaailingen, zowel eiken als linden en andere bomen. In mijn eigen tuin heeft het smalle weegbree zich gigantisch uitgezaaid, evenals de borage (komkommerkruid) maar dat is voor borage normaal.

 54. johan van den neucker says

  In Puurs, vroeger meer bekend dan nu omwille van de aspergekweek, ook beduidend meer kleefkruid. Wat ons opvalt in onze moestuin, onze gewone tuin en de boomgaard is dat ook het zaad van de esdoorn het dit jaar uitzonderlijk goed doet. Overal zie je ze opschieten. De zaadjes van bomen lijken het enorm goed te doen dit jaar !

Trackbacks

 1. […] Misschien woont het ook in jouw tuin, als kruid of onkruid? In 2017 was er in onze tuin zelfs een echte revival van dit plantje: overal kwam deze ineens massaal […]

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.