Internet Marketing in de Natuurlijke Moestuin?

Internet Marketing in de Natuurlijke Moestuin?

Internet Marketing in de Natuurlijke Moestuin?

Ik heb in het begin van mijn online carrière enkele internet marketeers gevolg om informatie op te doen over hoe ik best blogs, artikels, … schrijf. (Voor de geïnteresseerden, nu volg ik nog hoofdzakelijk Sean D’Souza, Seth Godin en Copyblogger)

Er wordt altijd benadrukt dat je een inspirerende, pakkende inleiding moet schrijven die de mensen in het artikel trekt en ze nieuwsgierig genoeg maakt om te blijven lezen.

De manier waarop je zo’n inleiding schrijft is iets moeilijker, het interessante om te lezen is een verbinding tussen 2 dingen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben maar die je via een of andere link wel kunt verbinden. Mensen vinden dit meestal interessant en verrassend en zijn dan snel geneigd om verder te lezen.

Op zich is dit prachtig maar het grote probleem, toch zeker bij mij, is dat deze dingen nergens in een boek staan en niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het zijn verbanden die je zelf moet zien en bedenken. En daar wringt dikwijls het schoentje.

In het begin van mijn overstap had ik nog relatief veel vrije tijd om te lezen, te dagdromen en te schrijven. Maar door de opeenstapeling van verschillende projecten en zijprojecten is mijn vrije tijd afgenomen tot ongeveer 0 waardoor ik het moeilijker heb om zo’n inspirerende verbanden of interessante openingsparagrafen te schrijven.

We leven – om een boutade boven te halen – in een geweldig drukke tijd en niemand heeft nog tijd over, maar toch is het belangrijk om af en toe eens even stil te staan, want het kan u veel vooruit helpen, op gelijk welk vlak in het leven.

Bijen

Ik merk dat ik voor sommige dingen wél gemakkelijk tijd kan vrijmaken: ik ben leesouder (als enigste papa :-)) in de klas van mijn zonen, ik ga met zoon n°2 altijd naar de training, naar de wedstrijd, … maar ook voor dingen in de tuin lukt het mij steeds gemakkelijker om vrije tijd te vinden. En dikwijls levert dit extra inzichten op. En dat is toch heel belangrijk in een natuurlijke moestuin.

Want ik kan u wel veel vertellen en uitleggen, maar dingen waar u zelf op botst, dingen die u zelf meemaakt en ziet gebeuren, die onthoudt u het beste en gaat u met grote zekerheid toepassen!

Zo hebben we op onze binnenkoer een klein bijenhotel ophangen naast de ingang van de winkel, en daar kan ik gemakkelijk 15 – 20 minuten naar staan kijken :-). Maar ondertussen maakt je je geest leeg en denk je aan iets anders, en zo schieten er allerlei ideeën binnen waaraan je anders niet denkt. Hierna heb ik een camera gepakt, wat gefilmd en enkele foto’s gemaakt en mijn blogpost voor de volgende week was klaar. Ondertussen hebben we al beslist om een hele zuidermuur om te bouwen tot een groot bijenhotel (al zal het een project worden van lange adem).

Het is ook tijdens het werken in de tuin dat ik op het idee van de online jaarcursus ben gestoten en tijdens het leggen van stro dat ik die smeerwortel eens van wat dichterbij heb bestudeerd :-).

En bij U?

Waar ik eigenlijk naartoe wil, is dat het werken in de tuin voor velen een manier is – of kan zijn – om even aan niets te denken, waardoor u ineens aan heel veel begint te denken, maar veel vrijer en minder strak. U gaat diertjes observeren die rondvliegen en kruipen, u gaat uzelf afvragen waarom die plant wel wordt aangevreten door slakken en de andere niet, waarom dit zo werkt, ….

En – toch bij mij – daarna drijven uw gedachten soms verder naar dingen die niet gerelateerd zijn met de tuin en dan kom ik op artikels zoals dit uit of bedenk ik waarom iets toch niet zo loopt als het moet.

De tuin is gewoon een plaats waar u even weg kan zijn van alles en waar u tot rust kan komen, maar u moet het natuurlijk toelaten! U moet er dus de tijd voor nemen en werken in de tuin niet zien als een opdracht waar u zo snel mogelijk vanaf wilt zijn. Zeker niet in een natuurlijke moestuin waar observeren heel belangrijk is en eigenlijk een dagelijks ritueel zou moeten zijn.

Het is dus minstens even belangrijk – zoniet belangrijker – om te kijken, te luisteren en te voelen in de tuin dan het is om te werken! En dat is perfect mogelijk in een natuurlijke moestuin en dat is ineens ook één van de sterktes! Een moestuin is niet enkel een productietuin, maar de natuurlijke moestuin draagt bij aan verschillende facetten van het leven, en dat is in deze tijden toch van enorm belang!

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

  1. Brigitte Martens says:

    De tuin, altijd een beetje mediteren 🙂

  2. Metabo zegt: work, don’t play.
    Alan Watts zegt: work AS play: https://www.youtube.com/watch?v=YiEzxNqw6_0

  3. De beste ideeën komen uit de tuin! 🙂 Heerlijk. Ik ga volgende keer weer wat meer ‘mijmeren’ in de tuin.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.