Inspiratie en Ondersteuning Gezocht?

Inspiratie en Ondersteuning Gezocht?

Inspiratie en Ondersteuning Gezocht?

Natuurlijk tuinieren staat spijtig genoeg nog in zijn kinderschoenen. En dan zijn er soms tegenslagen, wordt u soms verkeerd begrepen of tegengewerkt door regeltjes van een volkstuin die het u moeilijk maken om te mulchen, om kruiden te laten bloeien en om natuurlijke vijanden aan te trekken.

Zeker tijdens de eerste jaren, voordat de bodem voldoende verbeterd is, voordat er een natuurlijk evenwicht is bereikt, gaat u soms ook twijfelen, soms bedenkingen hebben en misschien zelfs willen stoppen met mulchen, niet spitten en het gebruik van onze combinatie-methode ‘Schijnbare Chaos’. Maar het is belangrijk dat u doorbijt!

Het is belangrijk omdat deze manier van groenten kweken de toekomst is. Steeds meer mensen moeten in hun eigen tuin op een natuurlijke manier groenten kweken, hun bodem verbeteren en simpelweg meer natuur voorzien. Ook al is dit op kleine schaal.

Door alle onheilsberichten die u leest en hoort lijkt het nutteloos wat u in uw eigen tuin doet. En het lijkt nu misschien een druppel op een hete plaat, maar die druppels worden er snel meer en meer.

Wat u doet is nuttig!

Het feit dat u natuurlijk tuiniert, erover praat met anderen en een voorbeeld bent voor uw vrienden, buren, gezin en familie, zorgt ervoor dat mensen in contact komen met een andere manier van werken én denken. En dat is heel belangrijk!

En dat u nu een eilandje bent tussen allemaal klassieke tuinders, moet ook geen probleem zijn. Binnen enkele jaren is die klassieke tuinder die overblijft waarschijnlijk een eilandje tussen allemaal natuurlijke tuintjes :-).

Dat volharden en koppig doordoen wel degelijk nut heeft en een grote impact kan hebben wordt heel mooi weergegeven in het verhaal van Jean Gioni. Hij schreef het boek De man die bomen plantte. Een heel mooi verhaal dat ook op een magistrale wijze werd omgevormd tot een prachtige animatiefilm.

 

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Brigitte Martens says:

  Ik ken die animatiefilm van tijdens mijn opleiding. Inderdaad prachtig!!! 🙂

 2. een ontroerend mooie film…super ! hartelijk dank
  mhgrt

 3. Shanta says:

  Ja hoor Frank! Ik hou dapper vol in mijn volkstuin… tenminste voor zover datgene wat toegelaten is door de stad Lier. Voorlopig geen karton, geen vijvertje… Maar wat niet is kan nog komen 🙂
  Dank voor het hartverwarmende filmpje.

 4. Joke says:

  Blijven volhouden en mensen proberen te overtuigen van betere/andere manieren van werken/leven is idd heel belangrijk. Maar ook heeeeeel vermoeiend en niet te onderschatten, zeker als je in meerdere dingen “anders” bent dan de meerderheid van je omgeving.
  Doe bij het natuurlijk tuinieren nog bio voeding, zelf brood en confituren maken, geen tandpasta, wasbare luiers, zelf wasmiddel maken, zo min mogelijk geraffineerde suikers eten, geen zeep gebruiken op lichaam en haren, zo min mogelijk afval produceren,…..enz.
  Dan word het soms wel een beetje veel om jezelf steeds te moeten verantwoorden, zeker als je familie en vrienden je ook al raar bekijken.

  Gelukkig heb ik nog op verschillende plaatsen gelijkgestemde zielen leren kennen die geen rare vragen stellen of ogen trekken.

  • Frank Anrijs says:

   🙂

  • Beste Joke, Woorden wekken maar voorbeelden trekken 🙂
   Knap wat je doet.
   Verantwoorden moet je je niet hoor. Hij of zij die ervoor openstaat kan zeker nog iets leren van je.

  • Dag Joke, deze namiddag al een reactie willen plaatsen, maar dat is blijkbaar mislukt.
   Mijn vroegere biologieleraar maakte zich zo’n 42 jaar geleden al druk over al die nonsens, die men toen al verkocht in de reclame voor tandpasta. Zijn stellige overtuiging was, dat tandpasta helemaal niet hoefde. Als puber niet het hele verhaal opgestoken ( ‘volwassenen-praat’ was toen niet altijd boeiend). Ondertussen puilen de rekken in de supermarkt uit van de vele merken en soorten voor een gebit in wit. De een al wat witter dan de ander. De een met een al snellere witter dan wit-effect. Misschien toch nog een rare vraag hierover. Hoe lost gij dat op: geen tandpasta maar toch een proper gebit. Kan ik er ergens lectuur over vinden? Alvast bedankt, mocht ge hierop willen antwoorden.

 5. rian says:

  is steenmeel nu hetzelfde als lavameel??

  • Frank Anrijs says:

   Nee, stenen hebben een beperktere inhoud dan lavagesteente. Daarom dat bij het gebruik van gesteentemeel meestal verschillende soorten gesteente gebruikt worden zodat zeer toch een breed scala aan elementen aanwezig is.

 6. Daniël says:

  Hallo Frank,
  Natuurlijk tuinieren, ik voel zeker niet dat ik op een eilandje zit. Het kan, maar dat voel ik zo niet aan. Maar ik ben er ook zo niet op die mannier mee bezig. Het belangrijkste is dat de persoon die er mee bezig is er zelf een goed gevoel aan over houd. En dat alles niet gaat zo als wij het zelf willen, dat is al besproken, we werken met de natuur.
  Maar het belangrijkste is dat we korter bij de natuur leven, meer oog krijgen voor dingen waar we vroeger niet naar keken, we krijgen ook meer tijd om er naar te kijken. Het is zo mooi om verbindingen te maken met alles wat in de natuurlijke tuin voorkomt. Om elk plantje en elk diertje een plaatsje te geven in de kringloop van je tuin. Om elk jaar een poging te doen om al die dieren die rond je wonen (zo is het toch) het naar hun zin te geven, door de omgeving altijd maar te verbeteren. Als je dan ziet dat door die aanpassingen er zoveel meer dieren bij je komen wonen, dan geeft dat een goed gevoel. Daarvoor is het dat je het moet doen, op die mannier en met die gedachten kun je uw buur ook aanzetten om in die richting te denken!!!
  Ik ben nu het boekje aan het lezen van Jacqueline Baar & Wim Ozinga , Mycorrhizaschimmels, sleutelfactor voor duurzame landbouw en natuur. Dat kom door jou blog Frank, jij had het daar laatst over. Zo kan ik zaken bestuderen van zaken die rond mij gebeuren waar ik vroeger nog niet aan dacht. Ook denk ik in de winter ook nog een kleine schuilhut te bouwen, goed verscholen tussen de bomen met uitzicht op mijn tuin. Dat ik smorgens vroeg kan bestuderen wat de vogels in men tuin allemaal te zoeken bebben en welke? Dan kan ik van min punten + punten maken. Zo zie je maar wat dat allemaal mee brengt zo een natuurlijke tuin, kijken wat er allemaal rond je leeft.
  Er gaat geen enkel blaadje of takje of grasje van mijn grond verloren, alles gaat vroeg of laat naar de wezens die rond mij leven !
  Maar ik kan het niet dikwijls genoeg zeggen, al die gedachten die komen door het lezen van deze blog.
  Bedankt Frank!!!!!

 7. Hedwig Buysse says:

  Hallo Frank,
  Dit jaar voor het eerste jaar begonnen met bio tuinieren. mulch en compost als meststof gebruik, paden aangelegd met karton en daarop houtsnipper. Weinig of geen onkruid gezien tot nog toe, maar nu de kolen (spitskool, bloemkool, witte kool, broccoli) geoogst zijn en mijn perken vrij staan komen er plots veel paddenstoelen te voorschijn. mag ik deze laten groeien en als mulch gebruiken of toch beter verwijderen ?
  alvast bedankt Frank !

  • Frank Anrijs says:

   Gewoon laten groeien en laten staan. Het is belangrijk dat er schimmels aanwezig zijn in de tuin, paddenstoelen zijn daar het bewijs van!

   Goed bezig dus 🙂

 8. immy says:

  Jawel, mooie animatiefilm.
  Voor het eerst in vele jaren de aardappelen niet aangeaard; enkel gemulcht. Gisteren geoogst… Ik kon ze met de blote hand oogsten. Een zaligheid! Ik was de koning te rijk! (Wat heb ik me jaren lang zitten afjakkeren met het aanaarden? Al dat werk, terwijl het niet hoeft.) De oogst was uitstekend. Mooie knollen en méér dan vorig jaar. Misschien is dit jaar een beter aardappel-jaar dan vorig jaar? Het zou kunnen…
  Vele wriemelende beestjes van allerlei slag tegen gekomen, die ik eerder niet heb gezien in mijn tuin. Zo veel variatie! Ook een bijna dertig centimeter lange pier ontmoet. Die heb ik meteen een onderkomen gegeven in een gaatje van een ‘voorganger’.
  Volgend jaar terug mulchen en NIET MEER aanaarden. Het oogsten is veel makkelijker!
  Waarmee ik wil zeggen: dikke Merci Frank! Nog geen seconde spijt gehad om deze blog te volgen. Ook van anderen zaken opgestoken. Leuk om die wetenswaardigheden alsook de manier van in het leven staan te delen: inspirerend en ondersteunend! Dikke Merci daarvoor!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.