Ik Zou Graag Wat Babbelen met U!

Ik Zou Graag Wat Babbelen met U!

Ik Zou Graag Wat Babbelen met U!

Ik sta daar niet zo dikwijls bij stil, maar zou er eigenlijk meer aandacht aan moeten besteden. De manier waarop ik namelijk informatie verschaf is (voorlopig) heel eenzijdig. Het ‘geschreven woord’ heeft mijn voorkeur, voornamelijk omdat het de manier is waarop ik het liefste dingen leer.

Boeken hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven, vroeger eerder als ontspanning, nu meer als manier van leren. Maar niet iedereen is hetzelfde, en zelfs het grootste deel van de mensen neemt informatie liever op door naar een video te kijken of door een geluidsfragment te beluisteren. Ook kan een geluidsfragment eenvoudig afgespeeld worden in de auto terwijl je ’s morgens in de file aanschuift, of terwijl je de afwas doet, strijkt, poetst, …

Ik heb geprobeerd om meer foto’s te gebruiken op mijn blog, maar fotografie is iets wat mij niet bijster veel interesseert met als gevolg dat het gebruik van foto-reportage op mijn blog terug sterk is verminderd.

Iets wat ik wel al heel lang wil doen, wat mij wel interesseert maar waar ik maar niet aan begonnen geraak is het maken van een ‘podcast’. Eigenlijk is het een moeilijk woord voor een geluidsfragment dat via een blog toegankelijk is.

Goede voornemens voor het einde van het jaar

Ik heb ooit eens een blog geschreven waarbij iedereen zijn vragen in de reacties kon neerschrijven, waarna ik deze dan in de volgende weken beantwoordde. Dit zou ik graag nogmaals doen. Maar omdat het uittikken van al deze antwoorden veel tijd en ruimte in beslag neemt, zou ik de antwoorden dit keer in de vorm van een geluidsfragment op mijn blog zetten.

De kerstvakantie lijkt mij een mooie periode om dit experiment uit te voeren :). De bedoeling is dus dat u uw vragen waarmee u zit onderaan in de reacties zet, ik zal dan in de loop van de kerstvakantie stukjes geluidsfragmenten maken waarin ik de vragen beantwoord.

Niet allemaal tegelijk!

De vorige keer dat ik opriep om uw vragen te stellen, had ik nog maar een beperkt aantal lezers. Dat aantal is ondertussen behoorlijk gegroeid, dus ik vermoed dat er veel vragen zullen verschijnen. Houd u zeker niet in, maar als er echt veel vragen komen kan ik deze niet allemaal beantwoorden. Ik zal dan een selectie maken en de vragen die het meeste voorkomen en leven bij jullie beantwoorden.

De andere vragen worden dan via de reacties beantwoord of in latere artikels.

In de toekomst

Als het meevalt, zowel voor u als voor mij, dan is het de bedoeling om elke week een geluidsfragment te maken waarin een bepaald onderwerp wordt besproken. Ik denk dat ik in een kort stukje audio veel meer informatie kan overbrengen en dingen veel beter kan uitleggen dan in een lang stuk tekst.

Heel professioneel zal het niet klinken, maar de evaluatie volgt dan wel nadien 😉 .

Denk dus even na, en laat uw vragen dan maar verschijnen in de reacties hieronder.

Ik ga er de komende dagen nog niet op reageren, dat zal voor in de kerstvakantie zijn. Ik ben benieuwd naar uw vragen en hoop dat ik dan in de kerstvakantie wat kan babbelen tegen u. Al zal het een heel eenzijdig gesprek worden 😀 .

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Goed idee!
  Ik lees elke keer met veel aandacht je mails… Ben een fan

 2. Ik kijk (luister ) er naar uit . Het gaat je vast lukken en velen plezieren , gr en tot dan .

 3. Mijn hele vraag is blijkbaar niet aangekomen. Ben op zoek naar wijze waarop je een voedselbos kan aanleggen. Heb de films bekeken die je meegestuurd had.. Zoek nu verder naar concrete info. Thx!

 4. Françoise Stevens says

  Hallo!
  Kunnen er om te mulchen ook kranten gebruikt worden ipv karton?Kan daardoor de periode van bedekking niet een beetje ingekort worden?
  vriendelijke groet,
  Françoise

 5. Carina says

  Hallo Frank, ik vind je stukjes leerzaam en er zijn inmiddels zoveel stukjes van je dat ik bijna altijd het antwoord kan vinden. Bedankt. Ik lees daarnaast nog meer over tuinen en permacultuur.
  Hallo Lise, ik heb me sinds kort aangemeld, via Facebook, bij een groep die voedselbos heet. Misschien iets voor jou?

 6. Hallo Frank,
  Ik volg met veel interesse jouw blog. Het zijn boeiende stukjes, makkelijk geschreven en staan boordevol informatie die je niet zo eenvoudig te vinden zijn. Omdat ik zelf ook met permacultuur bezig ben, kreeg ik onlangs de volgende reactie van een ekologische tuinarchitect: door jarenlang compost te gebruiken wordt de grond tė humusrijk. Hoe denk jij erover? Klopt dit? En zo ja, is dat dan een probleem?
  Hartelijke groeten

 7. Erg leuk je stukjes met kennis,waar haal je zoveel mulch vandaan
  ? Ik heb heel veel populieren blad bij de buurvrouw geleend.maar zoek nog meer,misschien veel winterrogge zaaien?dank en groeten maarten

 8. Ik lees graag de blogs van Frank. Indien mogelijk pas ik het toe. Omdat ik een zelfoogst tuin heb acht ik het (nog) niet mogelijk om “alles” te combineren.
  Als ik een vraag heb, stel ik hem hier en kan ieder hem beantwoorden.

  mvg en veel succes.

 9. Hallo Frank/all,

  Ik zou heel graag de eerste stappen zetten naar een ‘permacultuur moestuin’ … Ik heb met veel plezier de film ‘Back to Eden’ bekeken waar het mulchen met ‘woodchips’ heel uitgebreid uit de doeken wordt gedaan … Het zaaien (in de grond, niet in de snippers) lijkt mij logisch, maar hoe ga je tewerk met aardappelen die toch opgehoogd (moeten) worden ? Gewoon planten in de aarde en een goede hoop houtsnippers er boven op ? Nadien nog wat bijmulchen met grasmaaisel ? Ook tijdens de aardappeloogst zie ik het al gebeuren dat er heel wat houtsnippers in/met de grond worden vermengd … behalve wanneer je ze eerst ver genoeg weggritseld van de aardappelplant alvorens te oogsten. Heb je enige tips hieromtrend ?

  Mvg – Johan

  • @ Johan:
   Vorig jaar op een filmpje gezien hoe een oud Amerikaans tuindersvrouwtje aardappelen aan de grond toevertrouwde. Het ook zelf gedaan met voor mij toch wel goed resultaat. Gewoon de aardappelpoters een beetje in de losse grond duwen en daarop een redelijk dikke laag mulch. De dikte is afhankelijk van het materiaal dat ge gebruikt. Ik had verhakseld groenafval/snoeiafval en iets te weinig mulch aangebracht (zo’n 8 cm dikte). (Op de video gebruikte de tuindersvrouw stro, maar ik weet niet meer hoe dik ze het aanbracht.) Maar toen mijn mulchlaag te veel geslonken was, heb ik nog een laag erboven op gedaan. Dit jaar ga ik een dikkere laag erbovenop leggen, zodat ik niet meer moet bijmulchen.
   Op het einde van het seizoen kon ik de resterende mulch aan de kant schuiven en had ik de aardappelen voor het oprapen. Een zaligheid in vergelijking met eerdere jaren, waarin ik geultjes maakte om de poters te planten, twee keer ophogen en dan nog eens de aardappels moeten opgraven uit de grond…
   Volgend jaar doe ik het opnieuw zoals het oude Amerikaans vrouwtje. Echter geen mulch van houtsnippers, wel met stro. Ik vermoed, dat het toch een laag van zo’n 20 à 30 cm was.

  • Met het Amerikaanse vrouwtje wordt waarschijnlijk Ruth Stout bedoeld. Pionierster wat mulchen betreft. Via Google zijn diverse filmpjes over haar en de door haar gepropageerde methode te vinden. Ze beschreef deze methode in Gardening without work (1971), in het Nederlands verschenen als Tuinieren zonder spitten (alleen tweede hands verkrijgbaar)

 10. Kampers Simone says

  Hallo Frank,
  Mijn vraag over mulchen, Je zegt alles wat je voorradig hebt bladeren plantenbladeren, houtsnippers, stro en compost maar er de volgorde om het te bedekken belangrijk of niet? En kan ook alleen houtsnippers of iets van de andere alleen? Als de karton nog niet gecomposteerd is kan er dan al plantjes geplant worden mits een gaatje te maken bv. bodem bedekkers hertshooi?
  Als je notenbomen wil planten is het dan de zelfde voorbereiding van de grond?
  In de serre zelfde werkwijze en soort mulch als buiten?
  De aardappelen hoe plant je die, gewoon onder de mulchlaag of tot waar je in al in de grond kunt zonder te schuppen?
  Dat zijn op het ogenblik de vragen waar ik mee zit.
  Vriendelijke groet,
  Simone,

 11. marc aerts says

  doen, filmpje is vaak erg leerzaam.
  ik kijk er naar uit.

 12. Ik zou hier allemaal domme beginnersvragen kunnen stellen, maar misschien heb je daar dan al over geblogd? (ik lees hier nog maar een paar weken)
  Dus dan is mijn vraag: doe eens een goede round-up van blogposts voor beginners. Wat moet iemand die pas begint allemaal weten om te beginnen?

 13. Hallo,

  Nog een vraagje over ‘mulch’ materiaal … Wij hebben hier een 30m coniferen staan die elk jaar heel wat snoeiwerk en snoeimateriaal opleveren. Tot nu toe bracht ik dit soort snoeisel naar het containerpark maar aangezien ik ook wel naar een gesloten systeem wil toewerken vroeg ik mij af of dit coniferen-snoeisel geschikt is om te mulchen ? Ik meen mij te herinneren dat coniferen de bodem verzuren ? Zijn er nog houtsoorten (houtsnippers & naalden van naaldbomen) die je best niet gebruikt om te mulchen ?
  Mvg – Johan

 14. Steven says

  Dag Frank/All,

  Ik vind dit zeker een goed initiatief en hopelijk is het haalbaar voor jou.
  Sinds een aantal weken volg ik zeer gemotiveerd deze blog.
  Wat betreft de moestuin ben ik serieus groen achter de oren en heb ik daarover zeer veel vragen. Ik heb er al een aantal via mail gesteld en tot op heden heb ik nog geen antwoord mogen ontvangen. Alle begrip daarvoor want dit is een zeer interessante blog met waarschijnlijk een hoop volgers en dus ook heel veel vragen!!!
  Ik heb me dan ook via uw sites voor een aantal cursussen ingeschreven en zal ik zo zeker wel een antwoord op mijn vragen krijgen. 😉

  Er zijn wel 3 vragen die ik hier wil stellen voor het winterklaar maken van de moestuin.

  Ik heb gelezen dat er voor éénjarige groenten best een andere samenstelling van compost wordt gebruikt dan voor meerderjarige. Klopt dit of maakt dit niet veel uit?
  Gezien ik mijn eerste moestuin nu opstart, heb ik nog geen compost. Waar ga ik die danhet best halen? In het containerpark of ergens anders.
  En mijn laatste vraag gaat over mulchen. Ik heb hier gelezen dat je daarvoor eender welk bladsoort mag gebruiken. Nu wist mijn schoonvader te vertellen dat eikenblad (dit komt hier met hopen bij ons binnen gewaaid) zeer moeilijk vergaat. Als ik dit eerst verhaksel, is dit voldoende of raad men iets anders aan?

  Mvg

  Steven

 15. Anne Vyncke says

  Dag Frank,

  Ik vind het een prachtig idee en ben benieuwd naar wat er komt!
  Ook naar de reacties van de mensen op het forum.

  Hierbij enkele van mijn vragen:
  Hoe natuurlijk kan je tuinieren in de serre? Waterhuishouding, bodembedekking, bodemleven, aanvoer van compost….Hoe kan je de natuur daar toch wat recht aandoen?
  Hier in Frankrijk zweren de permacultuurfanaten bij verhoogde bedden voor het kweken van groenten. Ze maken ze vooral met een graafmachine…. Ik heb het er echter moeilijk mee. Het is veel werk in het begin en heel de bodem en het bodemleven wordt omgewoeld, Daarbij komt dat er wel water zal zijn onderaan de bedden maar wat met de bovenkant van de bedden? Ik had graag je visie hier rond eens gehoord. Ook omdat ik dat bij jullie geen verhoogde bedden zie. Nu, er is hier een oude techniek om bomen op een heuvel te plaatsen. Misschien is het daar wel zinvol maar waarom dan?
  En als het kan, had ik graag de voor- en nadelen van de verschillende soorten bodembedekkingen eens op een rijtje gezien. Ik twijfel of alles overal kan gebruikt worden.
  Het lijkt me wel een lijstje voor Sinterklaas…..
  Het zou fijn zijn hier wat richting te krijgen. Bedankt!
  Anne

 16. Olga Kroes says

  dag Frank, superidee om te werken met geluidsfragmenten…..wie weet ooit een video conference???
  Ik heb een vraag over een natte tuin met een veenlaag op ongeveer 1m diep die ingesloten ligt tussen n leemlaag ca 1,40 diep en n lenige laag op ongeveer 60 cm diep. We werken met veel mulch/compost. De grond kan de regen niet verwerken. Het grondwater staat op verschillende hoogtes. Ik heb het idee dat niet het grondwater onze tuin nat maakt maar het niet verwerken van de stortregens en natte periodes. Bomen kwijnen weg, rabarber verrot, aardperen zwemmen, spinazie blijft achter etc. We besteden veel aandacht aan de bodem….na grondboringen kregen we een idee hoe de “gelaagdheid ” is. Heb jij enig idee of draineren n goed plan is, of bedden ophogen? Of greppels graven?? Of is dit een te gecompliceerde vraag om in een geluidsfragment te vatten 🙂
  Ben overigens een grote fan van je blogs.
  Groetjes Olga

 17. Jeroen van Iterson says

  Beste Frank,

  Ook ik verheug mee steeds weer op je blogs! Vaak inspireren ze me en soms zet een uiting van je, me aan het denken en beide zijn natuurlijk leerzaam. Zo ook met de uitspraak; “Waarom ik niet in een plantgilde geloof”.
  Volgens mij neigen bepaalde planten in de buurt van elkaar te groeien als gevolg van grondsoort, groeiwijze, soort beworteling, nutrientenbehoefte, zon/schaduw, etc.
  Ik vond die uitspraak ook vooral wat extreem omdat ik geloof dat je ouders en jij vast heel veel combinaties hebben uitgeprobeerd, maar natuurlijk lang niet alle, lijkt me onmogelijk ook. Daarnaast neem ik aan dat de experimenten vooral met de bekendere (gecultiveerde) groenten en kruiden zijn uitgevoerd en misschien ook nog met wat (fruit)struiken en -bomen. Maar als ik naar het grotere plaatje kijk en ik loop door verschillende typen “natuur”gebieden of door een verwilderd stuk van mijn eigen tuin, dan herken ik toch steeds weer bepaalde combinaties van bomen en plantjes.
  Waarschijnlijk zou ik me een heel eind in je uitspraak kunnen vinden als het gaat om een tuin met de zogenoemde bekendere groenten en kruiden. Maar ik ben benieuwd hoe je deze uitspraak rijmt met de wat complexere bostuinachtige creaties.

  Ik probeer zelf ook niet zo maar andermans meningen of ervaringen aan te nemen en vind het ook belangrijk door zelf te doen, te ervaren en zo bij te leren.

  Frank, ik zie uit naar je (audio)reactie en ga ook zeker proberen eens bij je langs te komen. Want, met elkaar in den levende lijve communiceren is toch nog altijd het beste 🙂

  Wellicht tot ziens, jeroen.

 18. frank
  ook al reageren we niet altijd op een blog
  wil dit niet zeggen dat we deze niet met de nodige aandacht en egards gelezen hebben
  wat ik vooral ondervind en hoor van de cursisten is dat jou herhalingen zoals je dat zelf noemt voor een beginner echt van belang is om het te blijven doen zoals het hoort
  om er van doordrongen te geraken
  mss eens alles op een rij zetten of bijeen zetten voor een beginnende moestuinierder zou wel leuk zijn
  voor de rest wachten we op je audio opname

 19. manuela peeters says

  Dag Frank,
  Ik ben benieuwd naar dit nieuwe idee om (eenzijdig ) met ons te “babbelen”
  Ik snap wel dat het voor jou niet doenbaar is om op alle vragen en reacties schriftelijk te antwoorden. Anderzijds vind ik het jammer om nu jouw antwoorden niet meer te kunnen lezen. Soms schrijf je iets dat heel dicht aanleunt met dat waar ik net mee bezig ben. Ik “copy paste” dat dan naar een persoonlijk document. Hetzelfde doe ik met waardevolle informatie van mede cursisten of mede bloggers. Stilaan krijg ik zo mijn eigen schriftelijk bezinksel van mijn natuurlijk tuinieren traject.
  Nuttige info in een geluidsfragment wordt vrees ik zeer vluchtig tenzij ik het zelf dan uit tik. Ik vind de overstap van geschreven naar gesproken dus een beetje jammer. Ook omdat ik vind dat je een zeer vlotte pen hebt, aangenaam om te lezen en te herlezen.
  Dus wat mij betreft: liever het geschreven woord. Misschien is er wel een vrijwilliger in de groep die jouw audiofragmenten wil uittikken. Ik ben zelf helaas eerder een trage twee vinger typiste.
  Toch zeker bedankt voor alle moeite die je in jouw passie steekt!!
  Manuela

  • Frank Anrijs says

   Geen paniek hé Manuela :).

   Het is de bedoeling om 1 keer per week een geschreven artikel te vervangen door een audiofragment. Dus ik blijf zeker schrijven!

   Het audiofragment neem ik op en typ ik ineens ook uit zodat je zowel het audiofragment hebt als een uitgeschreven tekst, dus de mensen die niet graag 5 minuten naar hun scherm staren terwijl ze luisteren, kunnen zo de tekst lezen als het gesproken stuk niet snel genoeg vooruit gaat.

   Ik blijf antwoorden op mails, al is het dikwijls met vertraging door de grote vloed die er elke morgen binnenrolt :). Ik merk wel dat het antwoorden op mijn blog er vaak niet van komt. De reacties geraken ondergesneeuwd door andere en dan weet ik niet meer op welke reacties ik nog moet antwoorden …

Trackbacks

 1. […] had er voor de vakantie al eens over geschreven, en nu is het zover. Ik heb mijn eerste podcast […]

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.