Ik Vraag Uw Steun voor Permacultuur!

Ik Vraag Uw Steun voor Permacultuur!

Ik Vraag Uw Steun voor Permacultuur!

Tegen het einde van de zomer kijk ik altijd uit naar wintermaanden. Het is dan vroeg donker, het is koud buiten en lekker warm binnen voor de kachel. Als het sneeuwt is de tuin altijd een plezier om te bekijken (zeker vanuit de living 🙂 ) en het zijn enkele maanden waarin ik rustiger kan leven en alles op een iets lager pitje doe.

Doordat het vorig jaar niet echt gewinterd had, was het jaar vroeg begonnen. Met vele cursussen, workshops, het eerste jaar van de online cursus en de lezingen doorheen de winter was het een zeer druk jaar, en ik keek echt uit naar de rustigere wintermaanden. Dit jaar was het onverwachts wel enigszins anders.

Dat het toch niet zo’n rustige winter zou worden bleek al snel nadat er enkele opgestarte initiatieven rond permacultuur in een stroomversnelling geraakten.

PermacultuurNetwerk

Een dik jaar geleden zag het Vlaamse PermacultuurNetwerk zijn levenslicht, maar ondertussen is er zeer snel, zeer veel veranderd ivm permacultuur en is de bekendheid en vraag naar informatie exponentieel gestegen. Om de verbindingen (daarvoor is het netwerk opgestart!) beter aan te halen en om meer bekendheid te geven aan permacultuur, zijn we met enkele Vlamingen en Nederlanders gaan samen zitten en hieruit is het Nederlandstalig PermacultuurNetwerk ontstaan.

Het opzet is volledig hetzelfde, maar nu doet ook Nederland mee, waardoor de activiteiten, projecten en informatie op de site in een sneltempo zal toenemen.

Verleden jaar werden ook verschillende werkgroepen opgestart op het allereerste Permacultuur Festival, en hieruit zijn enkele actieve werkgroepen ontstaan.

Eén groep daarvan is het Permacultuur Magazine.

Permacultuur Magazine: Een Nederlandstalig magazine!

Met enkele Vlamingen en Nederlanders zijn we gaan samenzitten en al snel bleek dat wij allemaal hetzelfde idee hadden: het is tijd voor een Nederlandstalig Permacultuur tijdschrift. En liefst zelfs één op papier!

Er zijn verschillende redenen hiervoor. De allerbelangrijkste is dat wij mensen willen verbinden. En hoe kan je beter mensen verbinden dan een tijdschrift uitbrengen dat iedereen die bezig is met permacultuur interesseert. Waar artikels inkomen met diepgang, waar uitleg gegeven wordt door specialisten in hun gebied, waar er nog plaats is voor lange artikels waarin je tot in detail kunt lezen hoe de vork aan de steel zit.

Want dat is volgens mij toch een beetje een trend bij alles op internet. Korter, vluchtiger, bondiger, … want dit is meestal de redenering die erachter zit: mensen lezen geen (lange) artikels.

Maar dat is toch niet helemaal juist!

Hoe weet ik dit?

Ik schrijf voor mijn nieuwsbrief soms brochures van 20 – 30 bladzijden, en ik merk aan de reacties die in de mail binnenkomen heel goed dat deze wel degelijk gelezen worden. Er zijn echt wel mensen die op zoek zijn naar goede, accurate informatie over permacultuur en hier willen wij met het magazine aan tegemoet komen.

Een reden om een papieren versie uit te brengen is in mijn ogen ook evident: vele mensen zijn helemaal niet zo handig met zoekmachines en vinden op internet door de bomen het bos niet meer en zijn gefrustreerd op zoek naar juiste geloofwaardige informatie! Met dit tijdschrift willen wij ook die mensen helpen die praktische tips willen, die iets willen kunnen vasthouden en meenemen naar buiten.

Wapiti

Een voor mij persoonlijk belangrijke reden hangt samen met jeugdsentiment :-).

Toen ik klein was had ik een abonnement op een ‘wetenschappelijk’ tijdschrift voor kinderen: Wapiti. Ik herinner mij dat ik altijd heel blij was als er een nieuw nummer in de bus viel! Ik keek er naar uit, las elke pagina en was toch telkens verschillende dagen bezig met lezen (en leren)! Ook als naslagwerk voor spreekbeurten was het heel handig.

Het tijdschrift kan zo u en anderen enthousiast maken voor permacultuur, u kunt er zo geleidelijk (meer) over leren. Het zal ook wat interactief zijn, er komen lezersvragen, er hoort een website bij, …

We gaan dus echt extreem ons best doen om het te laten slagen, momenteel zelfs een beetje ten koste van mijn eigen activiteiten (dat de blog niet meer zo regelmatig verschijnt heb je ongetwijfeld al gemerkt 🙁 ), maar dit is slechts tijdelijk.

We zitten momenteel dus volop in de opstartfase, en zijn bezig met het opmaken van een nul-nummer. Dit is een eerste versie van het tijdschrift, waarin we tonen wat we willen, op welke manier we gaan werken. Het is een voorbereiding op een volledige jaargang, een testversie waarin we nog moeten zoeken, nog moeten leren. Hierdoor kunnen we in volle vaart aan de eerste jaargang beginnen eind 2015!

Ik heb uw steun nodig!

Wij doen alles vrijwillig, onze drukker en de post spijtig genoeg niet. Om dus geld te hebben om de eerste editie te drukken (binnenkort zonder twijfel een collector’s item 😉 ), hebben we een crowdfunding opgezet. U heeft er misschien links en rechts (via facebook, twitter, … ) al van gehoord, maar nu is het moment van handelen aangebroken!

Als u mij en mijn collega’s wilt steunen, als u wel iets ziet in een Permacultuur Magazine of als u gewoon graag permacultuur ziet groeien in de toekomst, dan is dit een ideale manier om te helpen. Via onderstaande link kunt u naar de crowdfunding gaan, er zijn verschillende opties om te steunen, ze staan uitgelegd langs de rechterzijbalk!

Alvast bedankt voor uw steun, zelfs al is deze enkel in gedachten, alle beetjes helpen :-).

Ik wil het Magazine en Permacultuur steunen!

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Annemarie says

  Goed bezig zeg!

 2. Ingrid says

  Ik wil jullie graag steunen door bestelling van 1 exemplaar. Maar geef eens wat meer uitleg over (of mogelijkheden van) betalingswijze.

  • Dag Ingrid,

   het systeem is zo opgezet dat je aangeeft welk bedrag je wil steunen.

   Daarna krijg je een mail met het bedrag en een bestellingsnummer. Deze moet je gebruiken om via de bank een overschrijving te doen.

   Je kan enkel een betaling uitvoeren via een bankoverschrijving. Geen Ideal, paypal, …

   Groeten,

   Frank

 3. kathleen says

  hebben jullie nu al genoeg om het eerste nummer te maken, of wat zie ik nu op die crowdfunding website! dat is dan ook snel gegaan!
  Heeft het nog zin dat ik stort, of kan ik ook gewoon een tijdschrift kopen als het gedrukt is?

  • Ja, de crowdfunding is heel snel gegaan :-). Goed hé!

   Je kan natuurlijk nog altijd doneren, of je wacht nog even, binnenkort bieden we ook de mogelijkheid om een abonnement te nemen voor de eerste jaargang.

 4. Zo, dat is snel gegaan, blijkbaar vinden velen het een heel goed idee!
  Degenen die mee hebben gedaan met de actie krijgen zeker wel een hele mooie aanbieding voor het abonnement 😉
  Veel succes met het blad!

 5. Barbara Shen says

  Hallo Frank,
  Ik heb het nul nummer van voor tot achter uitgelezen en er veel van opgestoken. Julie hebben helemaal gelijk dat een papieren versie een andere dimensie biedt dan een weblog of e-mail nieuwsbrief. Ook voor mensen die hun weg op internet goed kunnen vinden. Ik vond veel herkenning in je artikel over natuurlijk tuinieren en wat je elke dag weer van je tuin kunt leren en de verwondering over wat daar allemaal plaatsvindt. Inderdaad genieten.
  Tenslotte: We zaten gisteren zonder internet en mijn studerende zoon die vakantie heeft, klaagde dat hij “niets” kon doen zonder internet. Hij pakte het Permacultuur Magazine op en heeft het helemaal uitgelezen. “Goed geschreven en interessante stukken”, was zijn reactie. Dus voor mij was het de uitgave dubbel en dwars waard. Ik kijk uit naar het eerste “echte” nummer dat dit najaar zal verschijnen.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.