Ik Droom van een Omgekeerde Wereld!

Ik Droom van een Omgekeerde Wereld!

Ik Droom van een Omgekeerde Wereld!

De commotie rond een bio wijnboer in Frankrijk is tekenend voor hoe triestig het tegenwoordig gesteld is met onze landbouw, onze manier van denken en onze ingesteldheid tov gezondheid en gezond voedsel.

Zoals de situatie nu is, leven we eigenlijk in een omgekeerde wereld. Het verhaal is ook exact vergelijkbaar met alle gedoe rond roken en het verbieden van roken op openbare plaatsen.

Het lijkt misschien een droom en een utopie, maar ik hoop toch dat ooit mensen die het landbouwbeleid uitstippelen het licht zien en beseffen dat we ook in de landbouw deze omgekeerde manier van denken moeten rechtzetten.

Roken en meeroken

Nog niet zo lang geleden was het compleet normaal als je op restaurant ging dat er iemand aan de tafel naast u zat te roken en zijn sigarettenrook rechtstreeks op je bord blies. Je komt daarna thuis en je kleren ruiken helemaal naar sigaretten en kunnen rechtstreeks de was in. Hetzelfde gold voor cafés, fuiven, feesten, manifestaties, … Overal werd je geconfronteerd met sigaretten en de stinkende – en kankerverwekkende – rook die ermee samenhing.

Jarenlang bestond de absurde situatie dat mensen die deze dodelijke verslaving hadden deze ook gewoon aan anderen konden opdringen. Wanneer je met je kinderen ergens heen wou waar veel volk was, kan je er vanop aan dat ze deze kankerverwekkende lucht zouden inhaleren. Leuk is anders.

Geleidelijk is men tot inzicht gekomen en nu zitten we in een situatie waar mijn kinderen denken dat er bijna niemand rookt en waarbij ze ook nauwelijks in aanraking met sigarettenlucht. Volgens mij de juiste en normale gang van zaken.

Niet zo in de landbouw

Mensen die in een fruitstreek wonen zullen ook heel goed weten waar ik het over heb. Vroeg in het voorjaar, meestal ergens halfweg maart beginnen de fruittelers aan hun wekelijkse routine: rondrijden met hun spuitmachines.

Als u niet gelooft dat deze telers wekelijks spuiten, bekijk dan volgend spuitschema voor appels maar eens, opgesteld door Bayer: Spuitschema Appels (24 bestrijdingen in de periode maart tot september!).

En zoals u waarschijnlijk weet groeit fruit aan de bomen, dus spuiten ze hun gifstoffen niet naar de grond maar gewoon de lucht in. Bij het spuiten bestaat er nochtans zoiets als drift. Dit is het verder drijven van sproeimiddelen in de lucht. Het sproeimiddel wordt immers onder hoge druk uit de machine gespoten en de fijnste druppeltjes kunnen zo lang in de lucht blijven hangen en verdrijven, ver voorbij de fruitbomen.

In onderstaande video kunt u zien hoe deze spuitmachines werken in de fruitteelt:

Je ziet dat de nevel van de sproeistof gemakkelijk verschillende meters hoog gaat en zo bij enige wind ver naast een fruitboomplantage terecht komt.

Iets anders opvallend is dat bij het toepassen van een bestrijding altijd beschermende kledij, handschoenen, oogbescherming en een mondmasker moet gebruikt worden. Uiteraard zult u denken, want het gaat over sproeistoffen en deze zijn giftig!

En wat met mijn spelende kinderen?

Wat met mijn spelende kinderen, de groenten in mijn tuin, de koeien in de weide hiernaast en de paarden van de overbuur?

Vindt u het normaal dat mensen hun kinderen moeten binnenhalen op een mooie dag in de zomer omdat de buurman zijn fruitbomen komt spuiten? Elk week!

Vindt u het normaal dat hij beschermende kledij aan doet, maar dat het normaal en veilig wordt geacht om gewoon naast huizen te spuiten, naast weiden waar dieren in staan?

Vindt u het normaal dat paarden dat gras eten naast zo’n plantage ziek worden en zelfs bijna dood gaan?

Vindt u het normaal dat wij ongewild en ongevraagd zo’n gif in onze tuinen krijgen opgedrongen, gif dat wij niet willen maar waar we niet tegen kunnen protesteren?

Omgekeerde wereld?

Het doet mij altijd denken aan de situatie en het gedoe rond het rookverbod jaren geleden. Cafébazen waren furieus, de sector waarschuwde voor vele faillissementen, mensen gingen niet meer op café of restaurant gaan, … Het is in mijn ogen juist veel leuker geworden om ergens te komen, want je wordt niet meer gestoord door die stinkende, dodelijke rook!

Is het dan ook niet meer dan normaal dat we naar een landbouw gaan waar het gebruik van pesticiden de absolute uitzondering is, waar er een speciale uitzondering moet worden aangevraagd om gif rond te spuiten en iedereen er het slachtoffer van te maken?

Is het niet absurd dat mensen ongevraagd gif in hun tuin krijgen gespoten, dat het de norm is om dodelijk gif (want dat zijn sproeimiddelen, laat ons dat niet vergeten!) zomaar rond te spuiten in de lucht en in onze bodem?

Ik droom van een wereld waarin je naast een fruitplantage kunt wonen en toch je was kan ophangen buiten, je kinderen ongestoord kunt laten spelen en waar de boer niet verkleed in een regenpak met gasmasker en bril langsrijdt op een sproeimachine dit gif uitspuugt.

Toch een mooie droom hé ;-).

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. 50 à 60% van de bijen in Limburg zijn dood. Moesten nu ’s al die imkers eens stalen nemen van het was in de kast. Ik ken iemand die dit deed en die stelde vast dat er 12 verschillende pesticiden in zaten.

 2. Frank
  mooi geschreven en zeker als je weet dat veel kwekers voor eigen gebruik ver weg, fruitbomen staan hebben voor eigen gebruik.Iik kan dat getuigen en de fruitboeren gaven het zelf grif toe , die appels/peren geef ik niet aan mijn kleinkinderen, ook bij groentetelers gezien en gehoord, meer dan 10 jaar na elkaar vele malen per jaar sla kweken op dezelfde grond , ge moet nekeer proberen !
  groeten John

 3. armand says

  Zeker mooi gezegd, en we zouden een petitie kunnen starten tegen dergelijke praktijken. Het zal dan waarschijnlijk nog lang duren eer er iets verandert want die firma’s zijn zeer sterk en hebben zeker ook hun invloed op de politiekers, maar het zou een begin kunnen zijn. Ik denk zowat 30 jaar geleden had ik een afspraak bij een tuinder die zeer veel verschillende groenten kweekte. Daar ik een paar minuten te vroeg was kwam de moeder van die tuinder me tegemoet om te zeggen dat haar zoon iets later zou zijn. Ik begon met haar een gesprek en wees er op dat ze zelf ook wel een mooie groentetuin had. Nee meneer dat is de tuin van mijn zoon, voor eigen gebruik….dat zei me toen al genoeg!

 4. ik woon vlakbij de polders en ja hoor, exact op de eerste dag van de lente kwamen de sproeikuipen ook hier al tevoorschijn!
  zo’n petitie, da’s een goed idee, misschien dat we niet onmiddellijk de producenten van dat gif kunnen bereiken maar wellicht wel de publieke opinie wakken schudden en wie weet ook de boeren…

 5. Brecht Verpoort says

  Helaas zeer herkenbaar. Afgelopen zomer zaten we met de kinderen langs een laagstamboomgaard op een camping, die natuurlijk mee de volle laag kreeg. En mijn nieuw aangeplante bessenstruiken kregen vorig jaar ook een sproeibeurt vanop het aangrenzende maïsveld. Heb de kinderen die er op stonden te kijken wijselijk binnengehaald, en mijn struiken dit jaar verplant. Ik probeer het zo goed en zo kwaad buiten te houden, bv. met een snipperwand langs mijn moestuin, maar ik maak me niet te veel illusies. Niemand woont onder een glazen stolp. Uiteindelijk kunnen we als consument het meeste bereiken met ons koopgedrag: biologisch fruit, vlees van grasrunderen… Zoals je zelf aangeeft zitten boeren vandaag ook tussen hamer en aambeeld. Hen eenzijdig culpabiliseren zonder het ruimere plaatje te bekijken (uitbuiting door inkopers van warenhuizen, veilingcriteria, landbouwbeleid…) zet geen zoden aan de dijk.

  • Jan van Hulle says

   Inderdaad, het is belangrijk dat de consumenten weten hoeveel er werkelijk gesproeid en bespoten wordt met allerlei ‘ciden’. Consumenten moeten dringend hun verantwoordelijkheid oppakken en daarmee bedoel ik niet enkel i.v.m. voedsel. Minder olie-afhankelijkheid, bewust kleding kopen van ethische producenten (laat die goedkope Benetton kleding liggen!)…
   Dringend tijd voor een bewustwording van de consument!

 6. Goed gesproken!
  Wij wonen nog maar 5 jaar op het platteland in een fruitstreek. De eerste keer dat we de sproeimiddelen buiten roken zijn we ons een ongeluk geschrokken. De geur van die pesticiden spelt: “GEVAAR!” En “PAS OP: GIF!”. Eens je dat geroken hebt wil je alleen nog maar bio eten.
  Vorige lente waren wij bezig een bloemenwei in te zaaien. Wij tuinieren biologisch, maar zijn langs vier kanten omringd door bespoten velden. Net op de dag dat wij onze bloemenwei zaaiden, kwamen ook de boeren langs vier kanten spuiten.
  Het voelde nogal symbolisch aan: wij proberen ons kleine bloemenweitje te zaaien om de insecten en de diversiteit te helpen, en de boeren rondom spuiten alles kapot. Ik wil die boeren niet beschuldigen, ze doen ook maar wat ze geleerd hebben, maar er moet iets veranderen.
  Overigens zijn onze twee bijenvolkeren gestorven, wie weet door de omringende gifstoffen…

 7. Zo lang de echte en eerlijke bioboeren en fruittelers de producten niet van de hand kunnen doen , tegen een schappelijke prijs , want als je echte bio wil toepassen is het voor het moment niet voor iedereen betaalbaar . En dan moet je nog oppassen , en heel zeker weten waar je producten vandaan komen , het zal echter nooit alles 100% zuiver zijn , er zit nog meer verontreiniging in de lucht dat van ver komt aanwaaien en neer dwareld in onze tuin zonder dat we het weten , maar het zou inderdaad al veel beter zijn als ze pas gingen spuiten als het echt nodig is , inplaats van op voorhand als er nog geen probleem is vast gesteld . Wat ik soms ook niet kan begrijpen dat je op sommige plaatsen een groenten tuin ziet die vlak naast een drukke weg ligt , al die uitlaat gassen , al dat opwaaiend stof of die natte nevel bij regenweer als er een vrachtwagen voorbij komt , dan heb ik daar toch mijn bedenkingen bij . Vorig jaar kwam ik langs een gewone weg , en de fruitteler kwam met zijn sproeimachiene juist uit de rij om een andere rij in te draaien , zonder de sproeier even af te zetten , ik ben moeten stoppen, ik zag niets meer door mijn ruit en had gelukkig een fles water in de kofferruimte liggen en heb goed moeten poetsen om dat plakkerige spul van mijn ruit te krijgen , ze doen nog niet eens de moeite om het knopje even toe te zetten als ze op de hoek van de rij komen . Heb daar straks langs autostrade richting antwerpen een heel groot stuk oranje grasland zien staan , dat moeten verschillende liters van dat giftige spul geweest zijn , of een nieuwe grassoort , je weet maar nooit de dag van heden

 8. Deze sproeier probeert te vliegen , en verder in de film ziet de boer niet graag groene bomen , hij ziet liever witte zie link

 9. Ann Slosse says

  2 weken geleden had ik net dezelfde gedachte, een mooie zonnige lentedag en voor ons deur werd het gras door de boer doodgesproeid (zal ook zo’n mooi oranje kleurtje krijgen). Aan onze brievenbus hangt het plaatje van Velt ” Zonder is gezonder”. Maar op zo’n moment voel je je machteloos, je hebt geen keus, je kan alleen maar lijdzaam toezien. Ik hoop dat hij dit jaar weer maïs zet, want als het aardappelen worden gebruikt hij meerdere keren sproeimiddelen.

 10. Wij gaan op een stuk weiland naast ons huis een voedselbosrand / natuurlijke moestuin aanleggen en hebben daarom bodemonderzoek laten doen. De onderzoeker noemde een eventuele voormalige fruitboomgaard de grootste risicofactor voor vervuilde bodem!!! (gelukkig was dit weiland “gewoon” maïsveld geweest en kunnen we met een gerust hart verder gaan met de aanplant)

 11. Onze buur/boer heeft langs ons perceel een flinke fruitplantage.
  Hier komt dus ook regelmatig het nodige sproeistof over gewaaid. het draagt zelfs zo ver dat het verder gaat dan ons perceel. Om nu geen ruzie te krijgen heb ik dan maar een haag aangeplant zodat wanneer die in blad staat al een redelijk deel ervan kan tegenhouden. Dit werkt nu maar gedeeltelijk want er wordt al gesproeid voor het blad er is. Eigenlijk erg dat ik me moet in de kosten gooien voor iets waar ik niet onmiddellijk iets aan kan doen.
  Gelukkig is er in landbouw zone waar wij wonen de mogelijkheid om een subsidie aan te vragen voor aanplant en onderhoud van een haag.

 12. greet says

  dag Frank, terechte droom, die omgekeerde wereld.
  Moeders met kinderen in draagdoeken worden gewoon ondergespoten tijdens hun werk (zonder bescherming) op de “gangbare” katoenvelden doordat met vliegtuigen gespoten wordt, bespoten en gemodificeerde sojavelden aan de andere kant van de wereld zorgen voor voeding van ons “gangbare” vlees, vissers worden als slaven gehouden (lees ik net),…
  Als deze “gangbare” producten uitzondering zouden kunnen worden bvb door de impact op milieu en mens als kost mee te rekenen (of rekening te houden met de kostprijs van landbouwproducten zonder de huidige subsidies- 80% van de europese subsidies is voor de 20% grootste bedrijven las ik onlangs) krijgen we allen gezondere voeding, minder schadelijke kleding en wordt tegelijk de overlevingskans van de kleinere boerderijen waar ook ter wereld weer wat groter.

 13. Raak artikel ! Helemaal mee eens ook.
  Heb in die branche marktonderzoek gedaan. Dat opende mijn ogen verder dan ooit. En dan hebben we in België nog relatief strenge normen. Ik wil niet weten wat er bv in de Ethiopische boontjes zit, …
  Lokaal gekweekte bio groenten & fruit voor ons !!!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.