Hoe Moet Je Zonering Juist Toepassen in je Tuin?

[mashshare]

Hoe Moet Je Zonering Juist Toepassen in je Tuin?

In ongeveer alle permacultuurboeken wordt er over sectoriëring en zonering gesproken, maar ik vermoed dat dit niet dikwijls toegepast wordt. Ikzelf had het er vroeger althans moeilijk mee, maar zeker zonering is nu al heel duidelijk voor mij.

Een hulp hierbij is de uitleg van mijn moeder hierover die ik vele malen heb gehoord. Wat voor mij werkt, helpt jou misschien ook 🙂 , daarom heb ik een kort stukje uit een presentatie voor de lesgeverscursus gehaald waar de zonering bij Yggdrasil getoond wordt. Hoe hebben wij het aangepakt, waar gaat onze zone 1 over in zone 2?

Video over Zonering bij Yggdrasil

Kleine versus grote tuin

Je kan nu denken dat het eenvoudiger en belangrijker is om zonering toe te passen in een grote tuin, omdat de afstanden veel groter zijn. Maar ook in een kleine tuin heeft dit nut! Denk maar aan het verschil tussen 40 meter naar achter lopen om je kippen eten en drinken te geven of 5 meter naar de zijkant van je tuin stappen. In de zomer misschien geen probleem, in de winter ’s avonds in het donker neem ik toch liever optie twee!

Ook de ligging van je moestuin, iets wat eigenlijk in je zone 2 moet liggen, kan je bepalen. En niet enkel de moestuin, maar ook de wasdraad, composthoop, fruitbomen, kruiden, … Alles kan je indelen in zones en zo een plaats geven in je tuin.

Paden waar je vaak over loopt vormen zone 1, stukken waar je weinig komt zone 4 en een hoekje achter het tuinhuis waar je overschot aan bakstenen en dakpannen van je huis staan opgestapeld is een zone 5 🙂 .

Misschien iets om eens over na te denken en zo je tuin efficiënter in te delen?

 


Volgende Stap?

Wilt je meer weten over mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt? Hier vind je alle informatie: Boek Natuurlijke Moestuin

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.