Hoe Dik Mag Mijn Mulchlaag Zijn?

Hoe Dik Mag Mijn Mulchlaag Zijn?

Hoe Dik Mag Mijn Mulchlaag Zijn?

Het gebruik van mulch is een essentieel onderdeel van natuurlijke tuinieren, maar toch wordt het nog niet goed begrepen. Over mulch heersen nog veel misverstanden en foute aannames, maar door het zelf te doen en te experimenteren vind je wat werkt en niet werkt in jouw tuin.

Een veel gestelde vraag wanneer ik een artikel schrijf over mulchen is hoe dik je mulchlaag eigenlijk moet zijn. En als ik kijk in tuinen die ik passeer of op de foto’s die ik toegestuurd krijg, dan merk ik dat de meeste mensen schrik hebben om te mulchen en de laag veel te dun maken. En dan is ze niet effectief en werkt mulchen eigenlijk niet.

Hoe dik dan wel?

Mulchen gebeurt bij uitstek met materiaal dat voorradig is. Zo mulch je in het najaar bv. met gras en afgevallen bladeren, in de winter met houtsnippers, … Nu is er veel verse mulch, gemaaid gras en andere dingen zoals stro, houtsnippers, ….

Wanneer je met gemaaid gras gaat mulchen moet je altijd opletten dat de laag niet te dik ligt. Maar wat is een te dikke laag? 2 cm? 5 cm? 10 cm?

Ik mulch altijd met dikke lagen. Stro gemakkelijk 20 cm, gras een kleine 10 cm, smeerwortel zeker tot 20 – 25 cm! Je moet er rekening mee houden dat materialen krimpen. Zeker verse, groene materialen waar veel water inzit gaan snel kleiner worden.

Ligt je laag dan te dun dan gaan er vele openingen komen en kan het onkruid heel gemakkelijk ontkiemen. Ook gaan alle andere voordelen van mulchen dan verloren.

Gras verslijmt, sluit de bodem af, …

Ik gebruik dikwijls gras als mulch. En tegen de gangbare adviezen in, leg ik hier dikke lagen van. Zeker 10 cm dik, en toch krijg ik hier geen problemen mee. De graslaag sluit de bodem goed af, blijft goed bijeen, maar gaat niet rotten of verslijmen.

Waarom niet? Want overal wordt geadviseerd om gras slechts te gebruiken met laagjes van enkele centimeters dik! Anders ga je problemen krijgen!

Ik weet het niet zeker, maar ik vermoed dat onze grasmaaier er veel mee te maken heeft. Onze grasmaaier maait vrij grof, het maaisel is geen fijne pap, maar de grassprietjes blijven intact. Hierdoor zit er nog veel structuur in het maaisel en komt er gemakkelijker lucht in wanneer het als een mulchlaag wordt open gespreid. Ik leg mijn gras dus ongeveer 10 cm dik :-).

Maar het kan zijn dat dat niet werkt bij u. Maar probeer het toch maar eens!

Wie weet wat het resultaat is!

Een voorbeeld

In onderstaande video toon ik hoe wij smeerwortel oogsten en deze gebruiken als mulch. Je gaat merken dat mulch iets is dat je altijd te kort hebt, juist omdat je er dikke lagen van moet leggen en er veel nodig hebt.

Maar dit probleem verandert uw manier van kijken naar uw tuin, en je gaat na een tijd zien dat je heel veel kan gebruiken als mulch :-).

Oogstresten, doorgeschoten sla, grasmaaisel, ranken van uitgebloeide erwten, aardappelloof, onkruid dat niet in zaad is gekomen en waarvan de wortel is verwijderd, … Wees inventief en weet dat je alles wat organisch is en verteert, kan gebruiken als mulch!

Conclusie

Ik kan u niet vertellen hoe dik uw mulchlaag moet zijn. Maar ik kan u wel verzekeren dat ze waarschijnlijk een pak dikker mag zijn :-).

Je moet geen schrik hebben om je planten te versmachten, om rotte lagen mulch te krijgen of weet ik veel wat allemaal. Probeer het gewoon met een iets dikkere laag, kijk het na enkele dagen na en dan weet je wat wel en niet gaat lukken.

Dat is toch juist het leuke in de tuin! Experimenteren en weten dat je nooit echt fout kan zijn ;-).

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Mirjam says

  Hoi Frank interessant. Maar wat gaat er bij jou nog op de composthoop als je alle restmaterialen als mulch gebruikt? Want ook de compost hoop wil gevoed worden. Ik kijk uit naar je reactie. Eco groet uit Nederland

  • Het is dikwijls een strijd tussen mulchen en composthoop.

   Ondertussen hebben we idd al veel minder materiaal voor op de composthoop, maar dat is op zich niet erg.

   Als we een composthoop opzetten dan sparen we een tijdje wat materiaal zodat we zeker genoeg groen materiaal hebben.

 2. Peter Costermans says

  Mag je wel nog mulchen met de smeerwortel als die in bloei staat? Ga je zo niet juist veel smeerwortelzaden verspreiden in de tuin?

 3. Hoi Frank, ik kan van een naburige paardenliefhebber stalmest verkrijgen. In deze periode is deze vrij zuiver. kan ik dit onder het groeiseizoen gebruiken als mulch? na de winter is de concentratie mest veel hoger. Loop ik geen risico op verbranding door de mest gemengd met stro?

 4. Mijn ervaring met smeerwortel is idd dat je dat vrij dik mag (moet) leggen om niet na enkele dagen opnieuw te moeten beginnen. Smeerwortel krimpt en vergaat erg snel.
  Gras gebruik ik niet in de zomermaanden omdat ik maar af en toe maai (om de 2 weken ongeveer) en er dan telkens al veel zaad in het gras zit wat dan weer gaat kiemen en weer moet gewied worden (pffftt).
  Voor de winter heb ik enkele percelen met een dikke laag houtsnippers gemulchd. Dat werkt prima tegen onkruid maar is lastig om opzij te schuiven en te zaaien. Ben daar niet zo enthousiast over om te gebruiken bij éénjarigen. Bij vaste planten werkt het daarentegen uitstekend!
  Met stro is mijn ervaring dat er toch wel wat zaad in zit dat weer gaat kiemen. Geen probleem tussen de bessenstruiken, de grassen die gaan groeien trek je er zo weer uit maar in de moestuin ben ik er geen grote voorstander van.
  Wat nog het beste werkt op de groentebedden vind ik is goed afdekken in de winter met hakselhout, wat nog overblijft in het voorjaar op de paden leggen en dan een dun laagje goed verteerde groencompost. Verder de hele zomer mulchen met groen materiaal zoals Symphytum Uplandicum, blad van groenten etc…

 5. Kampers Simone says

  Dag Frank,
  Een landbouwer en gebuur heeft in zijn schuur vele grote rollen Hooi liggen die hij vergeten was die liggen er al 20jaar en zijn niet meer goed als dierenvoedsel hij gooit het allemaal weg . Kan ik dat gebruik om te mulchen? Of is dat voor mulch ook te oud?
  Simone Kampers

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.