Het Tweede Boek in de Reeks Natuurlijk Tuinieren is Onderweg

Het Tweede Boek in de Reeks Natuurlijk Tuinieren is Onderweg

Ik ben in juli 2012 begonnen met deze blog. Rond die periode ben ik ook bij mijn ouders in het bedrijf gestapt. Ik had toen nog niet echt een duidelijk beeld waar ik naar toe wou met project Yggdrasil, maar dat ik veel wou schrijven wist ik wel. Het is iets dat ik graag doe en waar je gemakkelijk veel mensen mee kan bereiken en beroeren. De eerste jaren heb ik waanzinnig veel geschreven voor mijn blog, nieuwsbrief en verschillende papieren en online tijdschriften.

Zeven koffers, zeven stappen

Doordat er steeds meer andere projecten op mijn pad kwamen is het schrijven voor de blog geleidelijk verminderd, maar ik ben altijd veel blijven schrijven. Zo is, nu bijna 2 jaar geleden, mijn eerste boek uitgekomen waarin ik het systeem dat we bij Yggdrasil volgen uit de doeken heb gedaan. Aan de hand van een verhaal met zeven rode koffers leg ik de zeven stappen uit die je moet zetten om een succesvolle natuurlijke moestuin op te starten.

De respons was groot, de verkoop goed. Sindsdien zijn er veel mensen geweest met bijkomende vragen, dikwijls vragen over onze manier van combineren. De beschikbare plaats in het eerste boek was beperkt, een echt uitgebreide uitleg over deze vernieuwende simpele manier van combineren stond er niet in. Het was meer een inleiding 🙂 .

Mulchen?

Dat ik nog een nieuw boek zou schrijven over natuurlijk tuinieren stond al vast, al voor het eerste helemaal klaar was. Ik had oorspronkelijk een boek over mulchen in gedachten als opvolger voor Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin. Ook hierover krijg ik veel vragen en mulchen is een onderwerp waar nauwelijks informatie over te vinden is. En vaak is wat je vindt tegenstrijdig of onvolledig. Maar de aandacht voor mulchen viel het afgelopen jaar in het niets in vergelijking met de vragen en interesse voor onze manier van combineren.

Schijnbare chaos

De beslissing was dan niet moeilijk om het boek over mulchen even in de koelkast te steken en eerst uitgebreid onze manier van combineren toe te lichten. Want er valt veel over te vertellen. Het roept direct veel vragen op wanneer je het systeem ‘Schijnbare Chaos’ uitlegt aan mensen, het vraagt een andere manier van denken, van werken en van kijken naar je tuin. Zeker niet evident, maar met meer achtergrond en duiding is de stap veel sneller gezet. Om te weten hoe je best combineert moet je de achtergrond van plaaginsecten en ziekten bekijken. Om te weten hoe je wel moet combineren, moet je ook weten waarom wisselteelt en combinatieteelt niet voldoen.

Maar ook de praktijk is belangrijk: hoe maak je dan combinaties volgens de principes van natuurlijk tuinieren? Hoe ga je te werk om intensief te combineren maar toch het overzicht niet te verliezen? Hoe kan je nog een planning bijhouden?

Er is genoeg om uit te leggen, genoeg stof om een heel boek mee te vullen 🙂 . Het boek zal niet zo dik zijn als het eerste, maar ik denk dat ik toch rond 200 bladzijden zal eindigen. Het grootste deel is al geschreven, de eerste lezing is gebeurd. Momenteel is het boek weg om door enkele kritische mensen nagelezen te worden waarna ik terug aan de slag ga en alle punten van (opbouwende) kritiek aanpak.

Wanneer klaar?

De lanceringsdatum is voorzien rond eind maart zodat je er het komende seizoen nog mee aan de slag kan om je combinaties te maken in je tuin. Net als voor het eerste boek komt er terug een aparte website met updates over de vorderingen en een voorverkoop met enkele bonussen! Genoeg om naar uit te kijken, ik houd je zeker op de hoogte. Rond de jaarwisseling is het manuscript in principe bij de vormgever en gaat de volgende fase in. Vanaf dan kan ik ook af en toe een voorsmaakje laten zien 🙂 .

Ook op deze blog houd ik je op de hoogte van de vorderingen met af en toe een blogpost!

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Leuk, ik kan niet wachten. Heb het boek van de zeven koffers bijna uit!

 2. Het boek de zeven koffers gelezen en veel ervan toegepast, maar het combineren lukt nog niet zo goed. Dus ik zie er al naar uit.

 3. Michel says

  Dat is goed nieuws, het is een kunst om duidelijk en goed begrijpelijk te schrijven, iets dat jij heel goed kan. Ik kijk er al naar uit. Veel schrijfplezier!

 4. kRISTIEN says

  Ik kijk er al naar uit. Ik heb het eerste boek van mijn schoonouders gekregen en had direct het gevoel van “eindelijk, hier kan ik iets mee aanvangen”. Ondertussen zijn we de moestuin aan het verplaatsen en ben ik alles aan het voorbereiden. Mijn oude composthopen liggen nu 10 cm dik in de stroken tussen de fruitboompjes, de karton volgt nog. Ik heb al veel nagedacht wat ik waar wil zetten volgend jaar, en waar ik de vaste planten en kruiden nu nog wil verplanten. Met de gebogen lijnen heb ik nog niet veel voeling, ik “zie” het nog niet. Hopelijk brengt je nieuwe boek de missende puzzelstukjes.

 5. Eduard says

  Mooi, zal zeker weer mijn boekenkast aanvullen 🙂 , eerste boek beviel

 6. Marie-Helene JanS says

  De 7 koffers liggen altijd klaar om telkens weer iets op te zoeken. Mijn tuin heb ik dit voorjaar ingedeeld in rijen en paadjes, het ene bedekt met compost, het andere met houtschors. De tuin is nu redelijk opgeruimd, onkruid weg en de aarde bedekt met mulch. Volgend voorjaar vliegen we er weer in. Eerst de winter om weer bij te lezen en te leren. Houd maar een exemplaar aan de kant.

 7. Jenny says

  Ik ben zeker benieuwd naar dit boek, het staat al op m’n verlanglijstje

 8. Sheila Broeders says

  Wanneer komt het boek uit? Ik heb het gereserveerd maar nog niets vernomen.

 9. Elvira Meulkens says

  Elvira Meulkens
  Elvira Meulkens Daar heb je nu eens groot gelijk in Frank. Wat dat ook allemaal kost: vóór 15 en meer jaren wou men mij ROUNDUP geven: 5 liter voor 35 €. Deze met 12 % azijnzuur (in Duitsland) even duur en de nieuwe ROUNDUP “zonder glyfosaat”, als het ook zonder is, zal wel even duur zijn.Ik zal niet zeggen wat ik erover denk. Of beter toch: allemaal zinloos. Ik gebruik het niet en heb bijna zo goed als geen “insecten”. Een paar hommels, de rupsen die vlinders worden zitten op de brandnetels en die mogen bij mij groeien.De naaktslakken
  zie ik heel weinig, en de huisjesslakken is een festijn voor de vogeltjes.Fijne Paasdagen. Verheug me binnenkort op het tweede boek. 🙂

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.