Het Doet Deugd om Buiten te Werken!

[mashshare]

Het Doet Deugd om Buiten te Werken!

Na enkele weken heel intensief met mijn boek bezig te zijn, doet het heel veel deugd om te ontspannen in de tuin 🙂 . Afgelopen week heb ik geprofiteerd van het goede weer en enkele dagen in de tuin gewerkt. Doordat de bedden heel het jaar door gemulcht en goed onderhouden waren, was het werk beperkt en is een groot deel van de groentebedden al in orde.

Nog een deel mulchen met blad en grasmaaisel en we kunnen gerust zijn tot in mei 🙂 . Momenteel werken we op het strogedeelte en de houtsnippers, daarna is de bosrandtuin aan de beurt. Hier gaan we het helemaal anders aanpakken in de toekomst, maar dat is voor een ander blogartikel!

Planten zelf laten zaaien

Op verschillende plaatsen groeit er van alles dat we niet zelf gezaaid hebben. Door hier en daar enkele planten in zaad te laten komen, heb je achteraf vele oogstbare plantjes zonder ook maar iets te moeten doen.

Kervel komt op verschillende plaatsen op:

DSC03072

Van de veldsla zijn we al enkele weken aan het oogsten, en er zal nog vele weken te oogsten zijn. De opvolging is verzekerd:

DSC03074

Ook de eerste winterpostelein is al geoogst. Hier en daar komen nieuwe plantjes naar boven, binnen een kleine 2 maand zijn ook deze goed voor in de salade of soep 🙂 :

DSC03075

Een veldje winterkers, heerlijk voor in de salade: een deel wordt opgepot voor de verkoop, een ander deel wordt op andere plaatsen uitgeplant, de rest wordt opgegeten!

DSC03076

Frills in alle kleuren! Mooi en lekker in verse salades, leuk om als extraatje te hebben in de winter wanneer je mengeling hoofdzakelijk uit groene en witte soorten bladgroenten bestaat.

DSC03077

DSC03078

Kleine veldkers moet je niet overal laten staan, maar het is toch een heel lekkere toevoeging aan je dagelijkse rauwkost:

DSC03083

Mulchmateriaal in overvloed

Het najaar is de periode bij uitstek om te mulchen. Organisch materiaal is er in overvloed aanwezig, je moet het maar oprapen 🙂 .Wij krijgen bovendien nog eens hulp van onze buurman die al zijn blad samenharkt en bij ons komt afkappen:

DSC03094

Het is het moment om onze paden af te rijden: gras en blad ineens in de vangbak, het ideale mulchmengsel voor het najaar. Je ziet goed waar we al gepasseerd zijn:

DSC03093

DSC03092

DSC03091

Mulchen van de bedden

De bedden worden bedekt met een laag organisch materiaal. Hierdoor zijn ze goed beschermd tegen de winterkoude en heeft het bodemleven voedsel om te verwerken en de bodem mee te verbeteren. Alle organische materiaal kan gebruikt worden, ook oogstresten:

DSC03086

Bij aardbeien die al enige tijd staan moet je niet meer mulchen. Het bovenste blad sterft af en beschermd zo het groeipunt:

DSC03085

Een zeldzame bloem in deze periode valt goed op, er omheen wordt een dikke laag mulch gelegd:

DSC03082

Nieuw-Zeelandse spinazie groeit hard en bedekt de bodem, maar hij krimpt ook fel in de winter en heeft extra bedekking nodig het bed de hele winter te beschermen. Daarom wordt bovenop en tussen de spinazie nog wat extra mulch gekapt:

DSC03081

Verschillende bedden zijn al afgewerkt en in rust:

DSC03080

DSC03079

Ik heb graag schimmels in mijn bodem

Paddenstoelen hebben we bijna het jaar rond in onze tuin staan, maar hier staan ze momenteel wel heel dik 🙂 :

DSC03089

DSC03088

DSC03087

 


Volgende Stap?

Wilt je meer weten over mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt? Hier vind je alle informatie: Boek Natuurlijke Moestuin

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Marja van Kaam says

  Leuk Frank deze foto reeks, krijg ik er een beetje kijk op hoe je het doet en of ik
  het goed doe. Nou mijn bedden gaan op jouw bedden lijken . Ben ook “driftig” bezig
  met blad verzamelen.wij worden met argus ogen bekeken op ons tuincomplex, iedereen heeft nu alle grond omgespit en het ligt er zeer kaal bij, behalve bij ons.
  Ik vind het bij ons een genot voor het oog, en het gevoel erbij is goed, zo van ” ga maar lekker rusten grond tot het voorjaar, dan mag je weer je best voor ons doen”
  Groene groetjes Marja

 2. Ook bij mij lijkt het al aardig op jouw tuin, ik krijg er steeds meer plezier in. Ook komt er steeds meer belangstelling voor wat ik doe van de andere moestuin bezitters. Vooral van degene die ik zo af en toe eens wat groente gegeven heb, het valt ze op dat de smaak veel voller is. En dat allemaal dankzij jou!!

  Bedankt Frank!!

 3. Hoi Frank
  ik vind deze fotoreeks ook inspirerend.
  Heb je nu nog het gras gemaaid, zo laat op het jaar ?

 4. animous says

  hallo,
  Ik heb eens een paar zakken blad uit het bos gehaald en over de moestuin verspreid. Maar een flinke storm heeft een paar weken later alles uit de tuin gewaaid en weg was mijn mulch! Hoe zou jij dat oplossen?

 5. Ik denk dat je op korte termijn gewoon de bladeren moet verkleinen, bvb door er met een grasmachine over te rijden. Hele blaadjes zijn relatief groot en vangen daardoor behoorlijk wat meer wind dan stukjes blad.

  Op de langere termijn kan je hier echter ook iets aan doen door ervoor te zorgen dat de wind niet meer zo hard kan waaien ter hoogte van de grond. Dit doe je bijvoorbeeld met strategisch geplaatste bomen, struiken en eventueel andere barrières (hekwerk, muurtjes …).

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.