Greenpeace, Phytofar en Enkele Links

Greenpeace, Phytofar en Enkele Links

Greenpeace, Phytofar en Enkele Links

Voor mij persoonlijk is het kristalhelder dat pesticiden een zeer zware invloed hebben op de bijen, vogels, insecten, de natuur in het algemeen en ook op ons lichaam. Ondertussen zijn er al verschillende onderzoeken die pesticiden en ziekten zoals Alzheimer, Parkinson, … linken aan bestrijdingsmiddelen, al wordt dit door de phyto-bedrijven staalhard ontkend.

Toch komt er steeds meer tegenstand tegen het gebruik van pesticiden, en verschijnen er verschillende initiatieven en oproepen om het met minder of zelfs zonder pesticiden te doen!

Een goed voorbeeld hiervan is de nieuwe campagne van Greenpeace. Het is deze keer geen oproep om geld te geven en zo acties op boorplatformen of tegen walvisjagers te sponsoren, het komt veel dichter bij huis deze keer! En dat is volgens mij heel belangrijk. Het sensibiliseren van mensen over pesticiden is cruciaal als we ooit naar een wereld willen waar het gebruik van pesticiden de uitzondering in plaats van de regel is.

Spijtig genoeg denkt 90% van de mensen dat pesticiden geen kwaad kunnen en de enige oplossing zijn voor ons dagelijks gevulde bord. Maar de actie van Greenpeace doet je toch even stilstaan bij het kwistig gebruiken van bestrijdingsmiddelen en biedt een gemakkelijke manier om actie te ondernemen.

Wij houden van ons eten!

Wie zijn wij? Bewuste eters, ouders, foodies, natuurlijke tuiniers, moderne en innovatieve landbouwers, maar ook progressieve politici en retailers. Samen willen we de banden met ons voedsel opnieuw aanhalen. We willen weten waar het vandaan komt en wie het produceert. We uiten onze bezorgdheid over het dolgedraaide systeem dat vandaag ons voedsel produceert, en effenen het pad voor ecologische landbouw van de toekomst. Grote veranderingen beginnen met kleine stappen. Elke stap is een uitdaging, maar de som van individuele stappen kan een berg verzetten.

We houden van ons eten en dagen onszelf uit om de toekomst van ons voedsel te beschermen. Sluit je aan bij deze beweging!

Meer info over de schitterende nieuwe campagne van Greenpeace vind je hier: Ik weet wat ik eet!

Reactie Phytofar

Natuurlijk kon een snelle reactie van de bestrijdingsmiddelen-industrie niet uitblijven. Hierin wordt ontkend dat bestrijdingsmiddelen kwaad kunnen, wordt ontkend dat bestrijdingsmiddelen ook maar enige problemen zouden veroorzaken naar onze gezondheid of leefmilieu toe.

Er is immers heel veel onderzoek dat verricht wordt door onafhankelijke onderzoeksinstellingen. Als je dan weet dat de onderzoeken voor aanvraag van toelatingen worden verricht in opdracht van en betaald door de bestrijdingsmiddelenfirma’s zelf, dan heb ik al stevige vraagtekens bij die zogezegde onafhankelijkheid.

Een uittreksel:

Als het van Greenpeace zou afhangen, dan moet de boer zijn gewassen zonder chemische hulpmiddelen beschermen tegen onkruiden, ziekten en plagen. De milieuorganisatie voert campagne voor ‘ecologische landbouw’ met een rapport dat beschrijft hoe onveilig pesticiden zijn voor de menselijke gezondheid. Phytofar, de Belgische vereniging van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie, begrijpt niet waarom Greenpeace ons zo bang wil maken voor synthetische gewasbeschermingsmiddelen. “Ze zijn grondig bestudeerd, geëvalueerd en nagekeken …

De volledige tekst kan je hier nalezen: Chemische stoffen hebben beeldvorming tegen

Meer dan beeldvorming, echte realiteit

Zonder zelfs moeite te doen maar door gewoon even in de zoekfunctie van De standaard en De Morgen ‘pesticiden’ in te tikken kom je al snel tot vele artikels die toch niet zo’n positief beeld geven van pesticiden.

Enkele voorbeelden:

We eindigen met een vrolijke noot

Als u gewoon bent van groenten en fruit te eten dat werd grootgebracht met pesticiden, dan kunt u er zeker van zijn dat er een hele cocktail aan bestrijdingsmiddelen in uw lichaam zit. En alhoewel een enkel bestrijdingsmiddel in uw lichaam geen probleem zou mogen zijn (ahem …) is er nog niet echt onderzocht wat een hele cocktail van pesticiden in uw lichaam allemaal uitricht.

Er zijn aanwijzingen dat er een verhoogde kans is op een hele resem ziektes, maar dit is nog niet wetenschappelijk bewezen. Soms gebruiken ze in zo’n gevallen het voorzorgsprincipe en worden er bij twijfel maatregelen genomen, maar als het over onze gezondheid gaat is dat blijkbaar niet nodig :-(.

Maar om terug te keren tot de vrolijke noot als afsluiter, uit een Zweeds onderzoek blijkt dat je heel snel je lichaam kan zuiveren van pesticiden, enkel en alleen door over te schakelen op biovoeding. Groenten opgekweekt zonder gebruik van chemische pesticiden.

De video kan je hier bekijken: Zweeds onderzoek naar effect van biovoeding op uw lichaam.

Wat moet u doen?

Kritisch nadenken, eens stilstaan waar we in onze landbouw eigenlijk mee bezig zijn, en gaan kijken op de campagnewebsite van Greenpeace hoe jij een engagement kan nemen om een klein steentje bij te dragen aan een grote – broodnodige – ommezwaai!

Join The Food Movement!

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

  1. Barbara says

    Zo’n filmpje doet me goed, al is het eigenlijk een marketing stunt van een supermarkt. Blij dat wij al jaren zoveel mogelijk biologisch eten.
    Mooie campagne van Greenpeace. Maar het lijkt alsof hij in heel Europa is gelanceerd, behalve in Nederland?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.