Grasmaaisel met Zaad Gebruiken als Mulch?

Grasmaaisel met Zaad Gebruiken als Mulch?

Grasmaaisel met Zaad Gebruiken als Mulch?

Mulchen is heel belangrijk, zowel voor het opbouwen van de bodemstructuur, het voeden van het bodemleven als voor het toevoegen van voedingsstoffen. En een heel belangrijk voordeel merk je dit seizoen, het beperkt de verdamping van de bodem en verbetert de opname van de – weinige – regen.

Het zorgt er dus voor dat je bodem langer vochtig blijft en het houdt de bodemtemperatuur constanter waardoor je planten veel minder last hebben extreme hitte.

Maar het is dikwijls, zeker in het begin van je carrière als natuurlijke moestuinier, niet eenvoudig om voldoende muchmateriaal te vinden om al je bedden te bedekken.

Ik raad dikwijls smeerwortel, haagsnoeisel of engelwortel aan, maar je moet natuurlijk plaats hebben om deze planten te zetten. Een mogelijk mulchmateriaal dat de meeste mensen al in de tuin hebben roept bij veel mensen weerstand op, maar is dit terecht?

Gras als mulch?

Een materiaal dat bijna in elke tuin in overvloed aanwezig is, is gras. Het centrale deel van een tuin is 9 van de 10 keer een grasveld. Dit moet (on)regelmatig worden gemaaid en levert elke keer een flinke hoeveelheid mulchmateriaal op.

Zeker in het voorjaar, als alles goed groeit, moet een gazon bijna wekelijks afgereden worden. In plaats van telkens het maaisel op een hoop te kappen vanachter in je tuin, kan je het perfect gebruiken om je bedden mee te mulchen.

Met enkele kruiwagens gras kan al snel verschillende vierkante meters bed afdekken.

Hoe dik mag de laag zijn?

Er wordt altijd aangeraden om de laag zeer dun te leggen, tot maximaal enkele centimeters. Anders gaat het gras een compacte laag vormen en de bodem helemaal afsluiten van de lucht.

Omdat er in het binnenste van de mulchlaag van gras geen lucht geraakt, gaat het gras verslijmen en stinken. En dat willen wij niet hebben!

Ik heb echter de laatste jaren al dikwijls een veel dikkere laag gelegd. Een laag tot zeker 10 cm dik, die zonder problemen vele weken blijven liggen is. Zonder verslijmen, zonder rotten.

Ik vermoed dat het iets te maken heeft met de manier waarop onze machine maait. Het lijkt mij altijd dat ons grasmaaisel grover is dan wat ik doorsnee zie bij anderen. En een grover maaisel laat ook gemakkelijker lucht door, waardoor de laag dikker mag/kan zijn.

Wat ik wil benadrukken is dat je niet moet uitgaan van wat anderen zeggen, maar dat j altijd zelf moet proberen of het niet anders kan!

Een dikkere laag blijft langer liggen en beschermt de bodem veel beter. Een laag van 2 cm is na enkele weken al bijna verteerd. Een laag van 10 cm blijft ongeveer 2 – 3 maanden liggen, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Probeer het dus gewoon, desnoods op een vierkante meter bed. Bekijk de laag regelmatig, zodra ze verslijmt of rot, weet je dat ze te dik ligt en pas je de dikte van de laag aan.

Werkt het wel, dan heb je een betere manier gevonden om te mulchen en kan je de volgende keren je grasmaaisel gebruiken om je bedden af te dekken.

Onkruidzaad in het maaisel

Een ander heikel punt bij het gebruiken van grasmaaisel is de aanwezigheid van onkruidzaad. In de meeste gazons, toch zeker in mijn ‘grasveld’, staan er diverse soorten onkruiden: klaver, boterbloemen, paardenbloemen, duizendblad, … Vaak staan deze ook in bloei en rij je de bloemen en zaden mee af wanneer je je gras maait.

Onvermijdelijk ga je zo mulchen met zaden in het grasmaaisel.

Ik kan enkel spreken uit eigen ervaring, maar ik heb hier nog geen problemen mee gehad. De eerste maanden komt er al zeker niets van onkruid uit.

Wanneer de mulch lang ligt, dan gebeurd het soms dat er wat onkruid toch gaat kiemen, maar of dat dan onkruidzaad is dat aangewaaid is of al in de mulchlaag zat, kan ik niet zeggen.

Wat wel een feit is, is dat dit onkruid zeer gemakkelijk uit te trekken is. Het onkruid wortelt immers in het begin enkel in de mulchlaag en is heel gemakkelijk uit te trekken.

Dus …

Mulchen met grasmaaisel, ook als er zaad in zit :-), en proberen met een dikkere laag dan je uit jezelf zou doen.

Het resultaat zou je kunnen verbazen!

Uiteindelijk is een natuurlijke moestuin een ideaal laboratorium om in de experimenteren. Elk resultaat is goed, je leert altijd bij en wordt stilaan beter :-).

Foto’s

Deze diashow vereist JavaScript.

 

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Beste Frank,
  Dit jaar heb ik tussen de aardbeien gras maaisel als mulch aangebracht.
  Met alle onkruiden in zaad die in mijn tuin staan.
  En ja 10 tot 15 cm dik.
  Geen problemen mee gehad. Integendeel.
  Als links of rechts onkruid uitschiet tussen de planten kan je die zo maar los trekken met wortel en al.
  Doe dat maar eens in volle grond.
  Mijn aardbeien waren nog nooit zo proper.
  En bovenal, géén plastic.
  Ik bevestig dus uw verhaal Frank.

 2. Martine says

  Hoi,
  Ik ben onlangs verhuisd van een tuin van 1600 m2 naar eentje van +/- 25m2.
  Heb het me niet kunnen laten enkele zelf gestoken Buxussen mee te brengen in pot. Ze zien er echter niet erg gelukkig uit. Mag ik de mulch daar boven op leggen?
  gr en bedankt voor je mooie blog

  • Martine says

   Beste Martine, Ik heb hetzelfde. Heb boven op mijn buxussen in pot een dikke laag kleikorrels gelegd, geef ze 2 X per jaar lavameel, onderaan een grote schaal voor water. Ze doen het na 1 jaar verhuis nog steeds heel goed.

 3. Margreet says

  De dikke laag mulch die ik in onze vlindertuin heb gelegd tussen de planten, wel 10 cm dik om onkruid tegen te gaan, doet het super. Leuke bijkomstigheid is dat het veel naaktslakken aantrekt, die verder van de planten en de groenten in de naast gelegen groentetuin afblijven. Ze doen zich te goed aan het gemaaide gras. Win-win-win situatie zou ik zeggen. Geen onkruid, slakken blij, planten blijven onaangeraakt.

 4. Nicole Vangelder says

  Mag ik verhakseld hout blad en noten van mijn walnotenboom gebruiken als mulch?Is tamelijk veel,kop is uit boom gebroken door wind.
  Alvast bedankt

 5. jo dobbels says

  Ik heb dikwijls een hoop snoeisel in de tuin liggen. Als ik mijn gras maai rijd ik ook tussendoor over die hoop en dan is het mengsel luchtig genoeg om als dikke mulchlaag te gebruiken. Van onkruid heb ik nog niet veel last gehad. 1 ding durf ik niet proberen: ik heb achter in de tuin grote stukken met zevenblad die ik afmaai. Daar stonden ook stengels met zaad tussen. Dat zou ik nooit durven riskeren om in mijn groententuin te gebruiken.

 6. jeroen says

  Vandaag ben ik ook begonnen te mulchen met onkruid. Met de zeis gemaaid is het allemaal lekker grof. Die panische angst voor onkruid snap ik niet zo. Er zijn hier zelfs mensen die frambozen, munt ,bamboe, en aardperen niet in de tuin willen omdat het dan misschien gaat woekeren. Haha woekeren is toch juist heel handig, dan heb je volgend jaar weer meer te oogsten.
  2 meter verderop staan toch de brandnetels, distels en bramen op de loer.

 7. Herman Vanmunster says

  Of er nu zaad in de mulchlaag zit of niet maakt in feite niet zoveel uit. Een mulchlaag die zaad bevat zorgt nog steeds voor minder onkruid dan ‘blote’ grond. Ik schoffel wel nog regelmatig om opkomende kiemen te verwijderen. Hiermee komt er dan wel wat grond tussen de mulchlaag. (= voedingsbodem voor nieuwe kiemen). Na het schoffelen een nieuw dun laagje erover en klaar. In mijn geval mag ik de laag niet te dik zetten. Zeker in een nat seizoen trekt dit teveel slakken aan. Bij een dikke mulchlaag heb ik ook last van woelratten. Dit jaar geen slakken en geen woelratten (tot nu toe). In de late herfst leg ik op de percelen waar geen teelt meer op komt wel een dikke mulchlaag.

 8. Kampers Simone says

  Beste Frank, Hoelang duurt het voor de de aarde onder de mulchlaag meer dan 10cm zachte of goede aarde wordt?Ik heb een zware kleibodem waar vroeger 50 jaar geleden kleiputten waren om dakpannen te maken.In mijn moestuin heb ik nu reeds het 2de seizoen mulch liggen houtsnippers en hij doet het nu beter dan vorig jaar en de aarde aarde is reeds een 5cm zacht.Hier in Frankrijk waar ik woon is er in meer dan 2maanden geen regen gevallen de grond barst open in diepe kloven over heel mijn grond. Maar in mijn moestuin onder de snippers ook in de serre is de grond toch vochtig met matig water te geven. Het is een groot verschil fris groen tegenover de moestuinen van de boeren in de omtrek met droge grond en barsten zelfs na hun ploegen de de kilo’s mest die ze gebruiken. Wel merk ik op dat het karton dat ik heb gebruikt op sommige andere plaatsen na 12 maanden nog steeds niet verteerd is. Is dat normaal en hoe lang moet ik wachten voor ik daar kan zaaien of planten?

 9. Anne says

  Ooit als ‘stadse nieuweling’ met veel te grote tuin, de paden willen mulchen met stro. Had geen idee dat die nog vol tarwekorrels zat hihi, dus werd mooie tarwejungle ;-)))

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.