Golven in de Moestuin: Hoe Ga je Praktisch te Werk?

Golven in de Moestuin: Hoe Ga je Praktisch te Werk?

Wanneer je combineert volgens het systeem van schijnbare chaos dan combineer je volgens 4 principes: geur, kleur, vorm en volume. Een belangrijke uitbreiding is het werken met golvende zaai- en plantlijnen. In theorie is deze overgang van mooie rechte lijnen naar golven voor velen al even slikken, in de praktijk blijkt het vak een onoverkomelijke drempel. Hoe kan je deze golvende lijnen nu uitzetten op je bedden in de moestuin?

Wat heb je nodig?

Je bent klaar met de planning, alles staat netjes uitgetekend op papier of computer. De lente komt eraan en je gaat zaaien of planten. Daar sta je dan in de tuin met je plant- en zaaigoed. Dan rijst de vraag: hoe breng ik de tekening van mijn papier over op de grond? In de jaarcursus merken we dat dat een moeilijk punt is voor velen. Daarom leg ik hieronder alles stap voor stap uit.

Het  werkt het gemakkelijkst als je een plooimeter en een stokje meeneemt. Zijn de paden bedekt met grove houtsnippers dan kan je er daar een stokje vinden.

Het uittekenen

Ik ga ervan uit dat een eiland 2,5 meter lang is en 120 cm breed. Is dat in jouw geval anders, dan pas je de afmetingen bij het tekenen aan jouw tekening aan. Ik geef het voorbeeld van de gewone slalom.

 

Stap 1:

Aan de ene kant van het eiland leg je de meter op de rand en met een stokje zet je elke 50 cm een streepje. Dan beslis je waar je de golf laat beginnen: aan de rand of verder in het eilandje.

Ik teken nu een golf die aan de rand begint.

 

Stap 2:

Je legt de meter nu dwars op het eiland op het eerste streepje van 50 cm. en je zet daar een streepje evenwijdig aan het pad op een afstand van 34 -36 cm. Je doet hetzelfde ter hoogte van het derde streepje van 50 cm en van het laatste streepje van 50 cm.

 

Stap 3:

Nu verbind je de verschillende streepjes als volgt: je begint helemaal links onder bij het begin van het eilandje waar geen enkel streepje staat. Van daaruit trek je een lijn naar het eerste streepje in het eiland, dat net boven het eerste streepje van 50 cm staat. Vandaar trek je de lijn verder door naar de rand van het eiland naar het tweede streepje van 50 cm. Dan gaat het weer naar binnen naar het tweede streepje dat evenwijdig loopt met het pad. Daarna weer naar de rand naar het volgende streepje van 50 cm. Je gaat zo door tot je het einde van het eiland hebt bereikt en de eerste golf is klaar.

 

Stap 4:

Ga nu naar de andere kant van het eiland. Daar hoef je niet meer zoveel te tekenen. We gaan dezelfde afstand van 50 cm gebruiken. Dat hoef je dus niet meer opnieuw te tekenen. Tegenover de toppen van de eerste golf, vanuit uw standpunt gezien, meet je nu weer 34-36 cm in het eiland en merkt dat met een streepje evenwijdig aan het pad. Je doet dat driemaal, telkens tegenover de top van de eerste golf.

Stap 5:

Nu kan je gemakkelijk een lijn trekken evenwijdig aan de eerste golf door telkens de streepjes te verbinden met de rand van het eiland net tegenover het dalpunt of laagste punt van de eerste golf vanuit uw positie gezien. Zo is de tweede golf klaar.

 

Stap 6:

De derde golf kan je zonder meten tekenen. Je trekt een lijn parallel aan de beide golven ongeveer halfweg tussen beide in.

Uit losse pols?

Sommigen willen misschien liever de tekeningen met de losse hand maken. Dat kan maar het is goed om het eerst enkele keren met de meter te doen om de afmetingen onder de knie te krijgen. Daarna gaat het vlot met de losse hand voor wie niet zo houdt van meten 🙂 .

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Dirk Laureyssens says

  Ik vind dit een zeer duidelijke, bemoedigende uitleg.

 2. Wanneer je echt tot aan de randen gaat, dan groeien de plantjes toch over het pad heen? Of het eiland wordt breder dan 120cm en dus moeilijker vanaf de paden te bewerken. Verder van de randen wegblijven en minder ruimte tussen de 2 golven?
  Verder heb ik er zin in om een schijnbare chaos uit te gaan proberen!

  • Annemieke de Haas says

   Ja met dat probleem loop ik ook te worstelen.

   • ber creemers says

    hallo,
    begin de eerste lus gewoon op 10 cm van de lange rand, als je de afstanden bij mekaar telt 35+35+35 =105 dan heb je nog 15 cm over deel dat door 2 en dat is de afstand tot aan jouw paadje het steekt echt niet op enkele cm. Een plant groeit ook anders uit als er op papier vermeld staat (een beetje groter of een beetje kleiner) het is geen exacte wetenschap he. Niet zo strak denken, de natuur is vloeiend, elastisch, vriendelijk, meegaand, ruimdenkend alles wat je maar kan bedenken een beetje meer een beetje minder het kan allemaal.

 3. Ik ga één golf uittekenen op een karton, dit uitknippen en gebruiken als ‘mal’ om mijn lijn te trekken. Dan moet je maar één keer uitmeten en kan je jarenlang met je karton aan de slag gaan. Dit lijkt me minder omslachtig.

 4. Geke says

  ik heb het uit de losse pols gedaan
  wat is de gedachte achter de afmetingen ??

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.