Gebruik Wat u Voorhanden Heeft

Gebruik Wat u Voorhanden Heeft

Gebruik Wat u Voorhanden Heeft

Lasagna-gardening, afdekken met karton en stro, mulchen met smeerwortel, bladeren en grasmaaisel, afdekken met een dikke laag compost, het zijn allemaal heel bekende technieken die veelvuldig gebruikt worden in een natuurlijke tuin.

Er zijn vele voordelen verbonden aan het mulchen, het gebruik van karton zorgt ervoor dat onkruid langer tegengehouden wordt en compost is een uitstekende bodemverbeteraar die ervoor zorgt dat uw bodemleven gestimuleerd wordt. Kortom, deze methodes hebben een positieve invloed op uw tuin en helpen dikwijls om een oerwoud om te vormen tot een natuurlijke tuin waar u snel groenten in kunt kweken.

Natuurlijk kunt u hier bedenkingen bij hebben, het gebruik van karton staat bij sommige mensen ter discussie, het aanvoeren van extern materiaal is ook zoiets dat regelmatig stof vormt voor een (verhit) debat.

Ik vertel u hoe wij het doen

In mijn artikels beschrijf ik onze methode van werken, en die methode is aangepast aan de materialen die wij voorhanden hebben. Wij nemen karton mee van de vroegmarkt waar we toch meermaals per week langsgaan, het stro komt van een boer in de buurt en is eigenlijk een afvalproduct en de compost is een recyclageproduct van tuinafval en snoeihout. Natuurlijk is het altijd beter om materiaal uit uw eigen tuin te gebruiken, maar wanneer het geen speciaal geproduceerde materialen zijn vind ik het persoonlijk nog in orde. Met als voorwaarde dat het voornamelijk voor de opstart is en dat het streefdoel een zo groot mogelijke onafhankelijkheid van buitenaf is.

Zo zou ik nooit anti-wortel doek gebruiken of aanraden, nooit adviseren om rollen golfkarton speciaal te kopen of om potgrond met turf te gebruiken. Wat u gebruikt moeten lokale materialen zijn, liefst afvalproducten van een ander proces.

Dit zal niet voor iedereen haalbaar zijn, want tenslotte moet u in een kleine tuin keuzes maken.

Wij proberen ondertussen te voorzien in onze eigen compost, ik denk dat dit volgend jaar gaat lukken. Houtsnippers gebruiken we ook van onze eigen haagkanten, maar voldoende materiaal zal dit nooit opleveren. Ook van het invoeren van stro willen wij af, voornamelijk omdat het zeer moeilijk is om bio-stro vast te krijgen. Voor dit jaar hebben wij onze groentetuin kunnen vol leggen met bio-stro, in de rest van de tuin gebruiken we gewoon stro.

Een mogelijke oplossing is olifantengras. Hiervan hebben we enkele planten aangeplant. Deze groeien hard en worden groot. We gaan ze in het najaar afsnijden en verhakselen, daarna zou het mogelijk moeten zijn dit materiaal te gebruiken in vervanging van stro. Ik houd u nog op de hoogte :-).

Hoe moet u het doen?

Ik vertel u hoe wij het doen, maar iedereen zijn situatie is anders. Misschien heeft u een grote grasvlakte en hebt u een overschot aan grasmaaisel dat u kunt gebruiken als mulch. Of u heeft een bos vanachter en de bergen bladeren die iedereen bij u in de straat verzamelt zijn misschien meer dan voldoende om compost te maken en de overschot om als mulch te gebruiken.

Iedere situatie is anders, iedereen heeft andere mogelijkheden en materialen tot zijn beschikking. U moet niet denken dat natuurlijk tuinieren enkel lukt met stro, karton en compost. Het is het principe erachter dat zorgt dat het met deze materialen werkt.

Maar het kan evengoed werken met andere materialen, zolang u maar het idee erachter respecteert. Houdt de bodem ten alle tijden bedekt, voedt het bodemleven. Met welke materialen u dit doet, zolang het maar organische en liefst afvalproducten zijn is het prima.

Welke materialen gebruikt u? Over welke dingen twijfel je of je ze wel kan gebruiken? Laat het mij weten in de commentaren hieronder :-).

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Brigitte Martens says

  Inderdaad. Wij hebben een grote tuin maar dat is/was voornamelijk gras. Dus voorlopig stro bij de boer om de hoek moeten kopen. Ondertussen ben ik een gemengde haag aan het aanleggen en compost aan het opstarten.
  Btw: onze wormen zijn heel content met de karton + stro combi, toen in mijn bedden vrijmaakte krioelde het van de wormen :).

 2. schwertel frans says

  hoi
  Woon in een laan met Amerikaanse eik , dus in het najaar vergeven van deze bladeren , alsook okkernoot . Zijn deze niet nadelig voor de composthoop .
  groetjes franske

  • tuinheks says

   Beste Franske,
   Voor zover mij bekend zit in okkernoot een soort olie waardoor het blad zeer langzaam verteerd.
   Tevens zou de ” olie slecht voor het bodemleven zijn.
   Helaas, ook eik is naar mijn weten een langzame verteerder.
   Hierdoor duurt het langer dan loofbomen om te vergaan en opneembaar voor het bodemleven is.

   • Frank Anrijs says

    Dat de olie slecht is voor het bodemleven zou mij ten zeerste verbazen. Een boom heeft immers veel voordelen aan een goed en divers bodemleven.

    Wel is het zo dat de stoffen in het blad negatieve invloed hebben op enkele plantfamilies. Maar zeker niet alle. Wij hebben op verschillende plaatsen in onze tuin notelaars staan en kweken hieronder gewoon groenten.

 3. Armand says

  Ik gebruik uit eigen tuin gras als ik het nodig heb om te mulchen anders mulchmaai ik. Hier heb je meteen 2 x het woord mulch met toch een andere betekenis. Verder alle afgevallen blad, en ik haal er zelfs bij uit de straat. Grote kartonnen verpakking gaat ook in de tuin en zeker de compost die ik maak. Omdat ik in verhouding nogal een grote moestuin heb haal ik wel eenscompost bij. Als ik snoei blijft het snoeisel ofwel ter plaatse liggen of het wordt verhakseld en gebruikt als mulchlaag.

 4. tuinheks says

  Nu loop ik met een probleem.
  In het najaar hebben wij in onze moestuin een perceeltje ingezaaid met groenbemester.. phacelia, serradella en blauwe lupine, beetje klaver erdoor.
  Alles prima gegroeid, zou fijn afsterven in de koude van de winter en daarmee makkelijk te verwerken zijn.
  Je snapt dat die koude er veel te weinig was en de groenbemester nu best stevig nog in de grond staat.
  Een dicht tapijt waarin zaaien of planten niet mogelijk is..
  Wat is nu wijsheid!
  Ertussen in een ruimte vrij maken voor de groentjes of krijgen deze dan competitie van de groenbemester? zodat alle groenbemester er toch helemaal eruit moet?

  Een ander probleempje is.. wij mulchen met stro in de winter.
  Nu heb ik de stro laag tussen de aardbeien uit gehaald vanwege het kunnen opwarmen van de grond.
  maar ik twijfel of dit slim is ivm bescherming en water verdamping .
  Wat is het beste ? altijd laten liggen ook op de zaaibedden en kleine rijen vrij maken ? of er tussen planten?
  Wordt de grond in het voorjaar dan voldoende verwarmd?

  Graag hoor ik uw visie hierop.

  Met vriendelijke groet,
  Tuinheks.

  • Frank Anrijs says

   Over de groenbemester kan ik je niet helpen, wij zetten dit niet dus ik heb hier geen ervaring mee.

   Het stro moet u eigenlijk altijd laten liggen. Het verschil in opwarming is er inderdaad, maar dit is beperkt tot een week of 2. De voordelen zijn veel groter: geen onkruid, bodembescherming, minder werk, …

   Gewoon tussen het stro planten en zaaien (hiervoor wel wat plaats vrij maken). De initiële achterstand wordt dikwijls tijdens het groeiseizoen grotendeels terug ingehaald.

 5. Om te mulchen gebruik ik o.a. snijafval van riet. (ipv stro) Ik woon in Nederland en om mij heen zijn veel meren, sloten en kanalen en overal staat langs de oevers riet. Dit wordt 1x per jaar (febr-mrt) afgesneden. Soms wordt riet gebruikt als dakbedekking maar er blijft altijd afval over wat men niet kan gebruiken. Ik heb ervaren dat dit materiaal uitstekend geschikt is om mee te mulchen. Het is gratis en er zitten vrijwel geen bestrijdingsmiddelen (niets is tegenwoordig daar vrij van) en onkruiden in. De zaden die erin zitten groeien in een waterig milieu, daar heb ik in mijn tuin dus geen last van.
  Misschien breng ik hiermee mede tuiniers op een idee.

  • Frank Anrijs says

   Het is juist adhv een tip van iemand die riet gebruikte, dat ik op het idee van olifantengras ben gekomen. Dat is vergelijkbaar, maar groeit op gewone grond.

   Bedankt voor de tip!

 6. lode devos says

  Het principe lijkt glashelder en poepsimpel:
  Beginnen met eigen organisch materiaal wat er is en nu ook aanplanten in funktie van toekomstige noden.
  Voor de rest zo verantwoord mogelijk materiaal bijhalen van zo weinig ver mogelijk. (durven zoeken in de buurt zowel voor carton als bladeren, gras, snoeisel, stalmest enz …).
  Er alles aan doen om alleen “bio” te gebruiken bij groentenpercelen en eventueel iets “verdachter materiaal” elders. Ik gebruik vooral bladeren, maaisel (oa veel gehakseld riet van twee plantenzuiveringen) en houtsnippers. En het doet vooral veel deugd.

  • Frank Anrijs says

   Wat simpel is wordt door de meeste mensen als niet juist aanzien. Hoe moeilijker, omslachtiger en ingewikkelder een oplossing is, hoe meer kans je hebt dat ze aanslaat :-).

   Eenvoud wordt niet altijd goed begrepen …

 7. Marc says

  Frank, kan je het zaad van olifantengras kopen – zo ja, bij wie. Of is kweken slechts aangewezen door aanplanting – wat is dan de normale aankoopprijs voor zo’n plant(je).

  • Frank Anrijs says

   Wij hebben bij een plaatselijk tuincentrum 5 planten aangekocht. Ik ga ze uitplanten en volgend jaar splitsen zodat ik er een veelvoud heb. Ze waren redelijk prijzig (rond de 6 euro) maar zijn blijkbaar niet overal zo gemakkelijk te verkrijgen.

 8. Catherine & Chupi says

  Het thema van deze blogpost spreekt me erg aan, gebruiken wat voorhanden is, elke situatie is anders en heeft zijn eigen aanvoer of grondstoffen, er zijn meerdere goede oplossingen, …

  Ik stel me al langere tijd de vraag of ik wel goed bezig ben en of mijn materialen die hier (gratis) voorhanden zijn, toch echt veilig zijn of juist niet….

  Moet ik me zorgen maken over het gebruik van houtsnippers afkomstig van snoeiwerken door enerzijds de gemeentelijke groendienst en anderzijds van een naburig bedrijf dat het onderhoud doet van openbaar groen, zoals snoeiwerken langs grote (snel)wegen of straten?

  Ik beschik over een deels nog gebetonneerde tuin waar ik op termijn de beton wil weghalen om meer grondoppervlakte te bekomen waarop ik in volle grond kan planten of zaaien, ook bv leifruit langs de betonnen scheidingsmuren met de buren.

  Voor de momenteel beperkte oppervlakte waar iets kan groeien, ben ik voorlopig aangewezen op het aanvoeren van extern organisch materiaal gezien de grond er erg heterogeen en vrij arm is, erg verstoord en door elkaar gemengd werd tijdens de renovaties aan mijn woning.

  Heb ik ongewild en onbewust een gevaarlijke situatie gecreëerd door het beschikbare stuk grond dat niet gebetonneerd is, te mulchen met houtsnippers van bovenvernoemde bronnen om daarop mijn bedden uit te zetten en met aangevoerde compost te bedekken? Ik ging een kuub compost opscheppen bij Ivago in Edegem, maar stelde thuis vast, toen ik er wat van dichterbij naar keek bij het uitspreiden ervan op mijn bedden, dat er enorm veel afval deeltjes in zaten zoals plastic, glas, alsook de stickers van fruit wat wijst op GFT afval en het dus geen zuivere groen compost dewelke ik meende te hebben gekocht zoals ik vroeg in Edegem.

  Hebben jullie goede raad voor me wat betreft de veiligheid om op zulke mulch en compost voedsel te telen en onbezorgd van te eten?
  De compost ligt nu wel al enkele weken op de bedden waarmee ik hoop dat hij nog wat kon narijpen en minder straf zou zijn dan de gewenste groen compost die geen GFT restanten bevat.
  Stel dat ik gewoon doorga en op die bedden groenten ga telen, bereik ik hiermee voedsel dat niet echt “bio” genoemd kan worden, maar toch wel veilig is voor eigen consumptie?

  Is er iemand die me, integendeel, zou aanraden om geen voedsel te verbouwen in volle grond zolang ik geen labo onderzoek heb laten uitvoeren die vervuiling of de aanwezigheid van schadelijke substanties in mijn grond heeft vastgesteld en me kan verzekeren dat ik onbezorgd voedsel kan verbouwen op deze grond?

  Misschien kan iemand me zeggen of, na X aantal jaren aanvoeren van organisch materiaal en van compost (van buitenaf), mijn bodem en grond wel nog gezond en veilig zal worden voor het telen van voedsel?

  Zo ja, wat kan ik dan intussentijd doen zolang de grond niet door bodemleven en aangevoerd organisch materiaal en compost gezuiverd wordt?
  Is het interessanter om bijvoorbeeld op de gebetonneerde ondergrond verhoogde bakken te bouwen die ik met aarde en compost zal moeten vullen en op die manier veilig voedsel zal kunnen telen?
  Maar wat dan met de grondwaterreserve waarop planten kunnen terugvallen in volle grond? Grote bakken op betonnen ondergrond zullen overvloedige regen laten wegvloeien en ik zal dan zelf moeten gaan begieten om het tekort aan gebufferd grondwater te vervangen, maar dat is niet wat ik me inbeeldde bij een natuurlijke moestuin, een zichzelf in stand houdend systeem…

  Daar komt nog eens bij dat ik ben komen wonen in een erg vervuilde omgeving, Kapelle-op-den-Bos, gekend door zijn asbest verleden en de bijgevolg talrijke sterftes van inwoners aan de ziekte mesothelioom.

  In de periode dat ik op huizenjacht ging, leek deze regio voor mij zeer geschikt maar toen had ik nog nooit gehoord van natuurlijk tuinieren, permacultuur en de gevaren van pesticiden en andere troep. Nu weet ik beter maar verhuizen zit er jammer genoeg niet in, of toch niet binnen de eerstkomende 20 jaar. Dus ik moet er hier en nu het beste van maken.
  Achter mijn gemetste tuinhuis ligt bijvoorbeeld een metershoge berg sluikstort en zwerfvuil dat door de jaren heen tegen mijn perceelsgrenzen (de muur van het tuinhuis) werd gedumpt en dat ik heb moeten opzij scheppen om mijn muur te voorzien van een waterdichte laag. De meters lange geul die ik toen heb moeten uitgraven, maakte uiteindelijk een grote berg heterogeen afval maar in zijn geheel wel meerdere tientallen kuub gevaarlijk afval, door de aanwezigheid van diverse afvalstoffen waaronder stukken gebonden asbest maar ook huishoudelijk afval, verroeste blikken van drank en verf, prikkeldraad, roofing, meubelpanelen etc. Het zijn veel kubieke meters van wat een volumineuse massa gevaarlijk afval vormt. En dat is dan nog maar het enige waar ik zeker van weet dat het ongezond is, grenzend aan mijn perceel. Omdat ik enkel met een ladder langs over het dak van dat tuinhuis kan geraken, en de vervuiling ligt op grondgebied van de spoorwegen die dit niet willen opruimen en ikzelf er niet mee weg kan, blijft het nu al jarenlang zo liggen, tot mijn grote ergernis.
  Ovam en het studiebureau dat met onze gemeente instaat voor de gefaseerde sanering van risicovolle vervuiling, vinden dat de vastgestelde vervuiling achter mijn tuinhuis geen risico inhoudt en laten die grote berg daar dus ook onaangeroerd liggen.

  Zelf vrees ik natuurlijk voor ongezonde situaties die hiermee in stand worden gehouden en ik betwijfel dat die verontreinigingen geen gevaar vormen voor de gewassen en fruitbomen op mijn perceel, waarvan ik ga eten. Wetende dat schimmels en talrijke organismen over zeer grote afstanden met mekaar verbonden zijn en dus ook met mijn perceel in verbinding staan.

  Kunnen jullie me op basis van deze situatie een gezond advies geven om alsnog via de principes van de natuurlijke moestuin, zelf mijn groenten te telen?
  Maak ik me zorgen voor iets dat eigenlijk nog goed meevalt, of zijn er risico’s of gevaren waar ik me niet of onvoldoende bewust van ben of die een bepaalde keuze of teeltwijze als enige gezonde of veilige manier van tuinieren in mijn geval vooropstellen?
  Ik kijk uit naar jullie reacties en adviezen.

 9. Shanta says

  VRAAG : Ik heb een aantal bedden aangelegd met 15 cm groencompost. Om het uitdrogen te vermijden zou ik bedekken met afgemaaid gras -ik mag geen karton gebruiken in de volkstuin van Lier-. MAAR de paardebloemen hebben reeds in het zaad gestaan. Dus vraag ik me af hoeveel keer ik mn nog moet maaien vooraleer ik het kan gebruiken op de bedden.

 10. Dag Catherine, Ik kan me zeker niet over alles uitspreken waarover u melding maakt maar misschien toch al enkel ideeën ter overweging.
  1)Wat de plasticafval in aangekochte compost betreft vind ik alvast dat IEDER VAN ONS zou moeten eisen dat dit enkel vrij van afval mag worden verstrekt ! Anders distribueren ze kunststof- en glasafval ipv deze gescheiden te verwerken waarvoor ze reeds betaald werden.
  2) Indien u zich onzeker voelt bij de mogelijk bezoedelde samenstelling van je grond zou ik inderdaad eens een staal laten analyseren op oa. zware metalen, … Meten is weten, het kan in uw geval een geruststelling zijn zodat het zeker niet uw twijfel is die ziek maakt mocht de grond toch ok zijn 🙂
  3) Verhoogde bakken op beton zijn m.i. misschien te vermijden als u voldoende andere mogelijkheden heeft. In het andere geval kan het mits een goede drainage en gevuld met een zuivere bodem toch de mogelijkheid bieden voor jou om alsnog verantwoord wat eigen groentjes te kweken. Sommige kruiden bv zijn zelfs gebaat met de drogere perioden en de extra warmtebuffer.
  4) Zeker niet over het hoofd zien dat je ook opties heeft zoals bv tuindelen met iemand die een goede tuin heeft maar hem bv door ouderdomskwaaltjes niet meer (alleen) kan onderhouden en maar wat graag de oogst met u wil delen in ruil voor wat hulp en/of fijn gezelschap 🙂 Ook zijn er her en der samentuinen of buurtmoestuinen. Misschien kan je er zelfs eentje (mee) opstarten of nieuw leven inblazen ?! Mogelijk mag je van iemand met een paardenweide wel een hoekje tot moestuin maken in ruil voor het water en hooi geven op bepaalde dagen, … Mogelijkheden alom voor creatieve tuiniers hé !
  5) Ik heb tot op heden nog nergens gelezen dat (on)gebonden asbest in de tuin (hoewel steeds te vermijden ivm inademing) ook schadelijk zou zijn voor het kweken van groenten. Doch, best eens verder checken bij een gedegen bron op dit vlak. Misschien raak je hier wel een zeer heikel hiaat in de huidige informatie rond asbest? Ik zou het zelf echter niet weten.
  7) Heeft u reeds aangifte gedaan bij de politie van het sluikstort achter uw tuin? Als na alle mogelijkheden qua dialoog & compromis met de vervuiler/eigenaar van het stort achter uw tuin er echt geen oplossing komt, desnoods uiteindelijk via juridische stappen, dan kan u natuurlijk ook zelf (na het nemen van foto’s en mbv de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen) preventief bv de blikken met verf verwijderen vooraleer ze gaan lekken.
  Catherine, Ik wens jou alvast van harte de nodige creativiteit om jouw doel, een gezonde moestuin, spoedig te realiseren !!!

 11. Thomas says

  Ik ben de laatste maanden ook redelijk wat compost gaan halen, deze zit inderdaad vol plastiek folie, stukken kunststof en allerlei andere dingen die er niet in thuis horen.

  Ik vind dit ook niet zo prettig maar volgens mij ligt het probleem vooral bij het feit dat veel mensen niet al te nauwkeurig sorteren of sluikstorten. Klevertjes vanop fruit komen bijvoorbeeld zeer vaak voor in de compost.

  • Shanta says

   Het is belangrijk dat je informeert naar afgezeefde groencompost van zeer goede kwaliteit en met het Vlaco-kwaliteitslabel. Je kan er een attest van vragen.

 12. jo dobbels says

  Dag Frank,

  Ik heb voor het begin van mijn moestuin een dikke laag gehakseld hout bovenaan gelegd. Dat doe ik nu hier en daar opzij om mijn voorgezaaide groenten in te zetten. Eén groot nadeel waar ik niet op voorzien was: onze kat vindt het geweldig om in te gaan liggen en voert zo teken af en aan. Er zitten nu al teken in het hakselhout en voortdurend op onze kat. Sinds kort weet ik ook dat zulk hakselhout een favoriete kweekplaats is voor teken. Heb je een tip, qua ontsmettende planten of een of andere gier waar ik het geheel mee kan besproeien? Heb je tips over hoe je katten uit de groententuin kunt houden?

  • Frank Anrijs says

   Ik heb hier geen ervaring mee en had hier eigenlijk eerlijk gezegd nog niet van gehoord.

   Er lopen ook verschillende katten uit de buurt bij ons in de tuin, een reden om deze buiten te houden hebben wij niet, dus ik heb hier geen informatie over.

 13. Goedendag Tuinmannen en Tuinvrouwen,
  Op onderstaande wijze kom ik aan mijn zo broodnodige mulsch-materiaal.
  De paden heb ik ingezaaid en gebruik het afkomend gras. Haal blad wat anders in de groencontainer zou belanden bij een aantal adressen. Gebruik gras van het maai-pad van een brede sloot. Gebruik zo veel mogelijk snoeiafval uit de siertuin ook van coniferen e.d. Rest van het snoeiafval versnipperen. Zaai waar mogelijk te veel groente om als mulsch-materaal te gebruiken. Ik kom helaas nog niet aan de juiste smeerwortelplanten. Ben mij er wel van bewust dat de materialen wel in de woonomgeving te vinden moeten zijn. Hopelijk kan iemand hier wat mee.
  Groetend,
  Wim

  • Shanta says

   Ja hier kan ik wat mee. Op zoek gaan naar smeerwortel in de vrije natuur en zelf extra groenten zaaien… Dank je.

 14. Sarah says

  Een klein zij-vraagje: waarom mag er absoluut niets groeien onder fruitstruiken ?

  • Frank Anrijs says

   Als je fruitstruiken zet voor opbrengst is het het beste dat ze zo goed mogelijk groeien. Wanneer er een onderbegroeiing is, dan is er concurrentie voor water en voedingsstoffen en gaat de struik minder energie en groeikracht hebben om bessen te produceren.

   Je mag er van alles laten onder groeien als jij dit wilt, maar de plant zal minder bessen opleveren. Ik heb onder mijn frutbomen een tapijt staan van bosaardbeien, en dit beperkt hoogstwaarschijnlijk de groei en opbrengst. Maar wanneer je de opbrengst van beide optelt is deze vermoedelijk hoger. Het hangt er gewoon vanaf wat je doel en bedoeling is.

   Het mag dus zeker om er planten onder te laten groeien, maar weet dan wat de gevolgen zijn 🙂

   • Shanta says

    Over de bosaardbeien… Verplant je de uitlopers of laat je de natuur zijn gang gaan?

    • Frank Anrijs says

     Deze staan er al zo’n 5 jaar en ik heb er nog nooit iets aan gedaan.

     Nu beginnen ze volop in bloei te komen, het volledige stuk staat weer bomvol met frisgroene blaadjes en binnen enkele weken gaan mijn klein mannen weer op jacht naar rijpe aardbeitjes :-).

     • Shanta says

      Dank je Frank! Dat is goed om weten. Weeral werk gespaard 🙂

 15. Viviane says

  Ben zo een paar bedjes aan ’t voorbereiden, dus de eerste compost ligt erop (zo’n 20/25cm). Mag ik er nu ook al snoeiselhout opleggen? En nu, ik zou mijn vlechtwilg nog moeten snoeien alsook mijn knotwilgen. Gezien dit weelderige groeit vraag ik mij af of dit niet letterlijk gaat schieten(zelfs verhakseld) op de compost! Er zitten al blaadjes op. Is dit OK voor de bedden of niet?

  • Frank Anrijs says

   Als het compost is die onkruidvrij is dan zou ik er geen extra mulchlaag opleggen. De compost is dan eigenlijk de mulchlaag :-).

   Als de stukken fijn verhakseld zijn gaat er niets of toch heel weinig schieten. De stukjes die toch schieten zijn heel gemakkelijk te verwijderen. Dat er blaadjes opzitten is absoluut geen probleem om als mulch te gebruiken op de bedden.

   • Viviane says

    Ok, maar ik mis iets precies. Tis toch de bedoeling dat de compostlaag niet vlug uitdroogt en daarom er nog een mulchlaag opkomt ? Of is die 20 cm voldoende om niet uit te drogen?

 16. Francine Coppens says

  Beste Frank,
  Graag zou ik jou artikels ook op mijn deel van de p.c.ontvangen ,indien mogelijk.Hierboven mijn e-mail adres.
  Hartelijke dank op voorhand.

  Francine.

 17. Simon says

  Beste Frank,

  Van het nut van mulchen ben ik al heel lang overtuigd, maar de praktijk blijkt niet altijd even makkelijk te zijn. Ik heb nu al een dikke mulchlaag van houtsnippers onder mijn bessenstruik liggen, en tussen meerjarige kruiden heb ik stro met konijnenmest aangebracht en ik heb ook een relatief grote weide waar ik gras kan oogsten en dit jaar wil gebruiken.
  Ik kan voorts nog makkelijk geraken aan kippen, schapen en paardenmest, maar het gebruik hiervan baart me wat zorgen. Kan ik dit nu nog als mulch gebruiken en hier rechtstreeks groeten in zaaien/planten?

  Dit jaar wil ik graag een experiment uitvoeren met verschillende bedden met een verschillende mulchlaag. Een bed met gras, een bed met houtsnippers, een bed met klaver (van jou geleerd) en bedden met kippen-, schapen en konijnenmest (met stro).

  Heb jij met al je ervaring enkele do’s en don’t voorhanden, vooral om het gebruik van verse mest?

  Groeten,

  Simon

 18. Hanna says

  Beste Frank,

  Fijn om zoveel waardevolle informatie te lezen op jouw blog! Dank je wel daarvoor. Met betrekking tot het aanbrengen van een mulchlaag heb ik een vraag. Wij hebben vorig jaar een houtsnipperpad aangelegd, maar in de praktijk blijkt het toch geen handige verharder in combinatie met kleine kindervoetjes. Daarom vroeg ik me af of ik deze houtsnippers ook in de mulchlaag kan gebruiken. De snippers zijn vrij grof (soms wel 2x3x0,5 cm), dus ik weet niet of ze hiervoor te groot zijn. Heb jij een tip? Ik wilde ze vermengen met compost. Verder heb ik ook veel vlas over na een isolatieklus. Kan ik dat ook goed erdoorheen mengen?

 19. Beste Frank,

  Ben op zoek naar meer info over Olifantengras of miscanthus giganteus. Kwam op jouw blog terecht en zag dat je een aantal jaar geleden hiermee bent gaan experimenteren. Kon geen vervolgpost vinden.

  Wat zijn je bevindingen? Wij wonen in de Dordogne en hebben o.a. zo’n 2 a 3 hect. grasland/weiland. Aangezien het gewas zo divers inzetbaar is lijkt het me zeer waardevol om hier een veld van aan te leggen.

  Weinig arbeidsintensief, jaren lang oogsten, brandstof, mulch, veevoeder, stalbedding, grondverbeteraar, windkering, reinigen grond en lucht.

  Kan tot nu toe geen nadelen vinden. Wil hier niet als kip zonder kop in duiken en daar ik altijd met heel veel plezier jouw informatieve artikelen lees en me 100% kan vinden in je aanpak, hoop ik dat je tijd hebt om me over dit onderwerp bij te praten.

  Bij voorbaat mijn hartelijke dank,

  Tina Peperkamp

Trackbacks

 1. […] hierover gelezen te hebben (weeral in de blog van natuurlijke moestuin), heb ik hier wat meer over opgezocht. Frank’s doel, volgens de blog, is dit namelijk enkel als […]

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.