Een Dikke Mulchlaag in het Najaar Doet Wonderen!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Hedwig says:

  ik ben al jaren min of meer aan het worstelen met diepwortelende kruiden als heermoes en kweekgras. De heermoes ‘beschermt’ mijn aardbeien tegen vogelvraat en van het kweekgras oogst ik wortels voor een kruidenthee, maar er staat veel meer dan ik nodig heb.
  zelfs onder de compostbult komt het gras gewoon weer tevoorschijn, en ook waar ik staptegels heb (grindtegels van 30×60) liggen na 3 jaar de wortels ‘gewoon te wachten’ tot ze weer zonlicht krijgen…. als die tegels het al niet wegkrijgen, hoe moet een dikke laag karton (ik ga deze week bij de fietsenmaker langs) met mulch die enthousiaste groeiers onder drukken???

  • Mijn ervaring is dat kweekgras elke laag omver duwt. Maar uiteindelijk is het uit te putten. Gebruik elk idee, afdekken, afdekken en afdekken. Tot weer handmatig de nieuwkomers eruit trekken en afdekken. Uiteindelijk is het me redelijk gelukt.
   De aanhouder wint. Sterkte en succes

 2. Ik kan dit alleen maar beamen. In de zomer leg ik een mulchlaag van grasmaaisel (ruim voorradig, vooral van buren), en in de herfst bladeren (idem). Sinds ik dat doe (en niet meer spit + bedek met compost) is de bodem in het voorjaar zacht als boter, en lijkt het in niets meer op het opstuivende zand van in het begin. Inderdaad netto heel veel tijd gespaard!

 3. Francine says:

  De mulchlaag bij ons is dik,we hebben gemulcht met smeerwortel,groenafval en vooral veel bladeren,deze zijn niet klein gemaakt,omdat wij geen grasmaaier hebben,enkel een mulchmaaier.
  Nu zijn de bedjes nog eens extra afgedekt met een laag zagemeel,(veilig)dun uit gestrooid en op de kop kunnen tikken in een zagerij .
  De mulch wordt wel open gekrabt door allerlei vogels, in de mate van het mogelijke leg ik het terug op zijn plaats,maar het helpt niet veel,ze komen terug!

 4. Daniël says:

  Ik heb mijn mulchlaag klaar, maar als er hier en daar nog wat bij komt dan strooi ik het er nog maar bij bovenop, een laag van 10cm heb ik overal wel gelegd. Ja veel werk aan gehad, zelf heb ik veel materiaal maar van men achterbuur heb ik ook veel gazon en bladeren. Daar alleen al naar is men benieuwd wat het voorjaar gaat brengen. Na die maanden dat de natuur alleen zijn werk heeft kunnen doen, en laat die vogels hun gang maar gaan. Ze zoeken mischien naar iets waar wij graag vanaf zijn. En in het voorjaar geven we het allemaal weer terug een beetje vorm!

 5. Goedendag Tuinmannen en Tuinvrouwen,
  In de herfst gebruik ik herfstblad van ons eigen erf en uit de buurt. Het blad versnipper ik niet nog een keer omdat ik van mening ben dat dit een vaste laag gaat vormen. Hoe losser de laag hoe meer de noodzakelijk zuurstof de bodem bereikt. Het mooiste is het blad te mengen met ander mulchmateriaal maar dat lukt niet altijd. Verder heb ik de ervaring dat ook versnipperd blad weg waait. Als het koud en schraal weer is droogt de bovenste laag uit en waait weg. Dit stopt pas wanneer het gaat regenen of sneeuwen waardoor de bovenste laag nat wordt. Het wegwaaien van het blad voorkom ik door het te bedekken met een dun laagje stro of lang gras zonder zaad. In de zomer kan ik ook gras uit de buurt halen.
  Groetend, Wim

  • Ik bedek de bladeren met takken die ik kruiselings bovenop de bladeren leg. Zo blijven ze vrij goed liggen. Na de winter verhaksel ik die takken, en zo kan ik weer mijn tuinpaadjes aanvullen (en hoef ik nooit groenafval te laten ophalen of weg te brengen) 🙂

   • Hallo Brecht, vraagje: hoe verhaksel jij het hout? Heb je daar een machientje voor, zoja welk? Alvast dank voor uw antwoord. Groetjes, Mars

 6. Geertje says:

  Hallo alle [tuin]mensen,
  Compliment voor je blog,Frank, ik leer veel zo.
  Ben al jaren aan het bedekken,gras in de zomer,blad in de herfst, na het lezen van een boek van Ruth Stout.
  Nog steeds problemen met slakken en vogels!Voor de grond[zand] en tegen het onkruid werkt het perfect.
  Ik heb bijgemest met wat compost, bloed en beendermeel,lees ik hier bij Frank dat bloedmeel slakken aantrekt,weer fout gedaan dus.
  Mijn vraag is wanneer moet de compost erop,onder de mulch in de herfst of in het voorjaar?De mulch,vooral kastanje en eikenblad, is bij mij nog niet geheel verteerd als het tijd is om te zaaien.
  Groet aan iedereen,Geertje

  • De compost kan er best op in het najaar voor het mulchen.

   Maar uiteraard is ook het voorjaar een mogelijkheid, je kan dan je mulchlaag wat samenpakken en op de vrijgekomen plaats compost aanbrengen.

   Breng hem wel op tijd aan zodat je niet de volgende dag al moeten planten en zaaien in deze compost!

   • Geertje says:

    Bedankt voor de snelle reactie,duidelijk!
    Groet Geertje

   • Ik heb de hele zomer gemulch; housnippers, grasmaaisel, versnipperde takken, druivenbladen enz. Straks de bladen van pompoenen, courgettes, meloenen……Er ligt dus steeds een mulchlaag.
    Ik begrijp straks in september/oktober een dikke compostlaag moet aanbrengen 10-15 cm ik. Vraagjes:
    1. Haal ik dan eerst de mulchlaag weg?
    2. Laat ik de compostlaag onbewaakt of herplaats ik de ouder mulchlaag

 7. Annick says:

  Ik volg zo een beetje wat ze bij VELT vertellen en ik heb ook maar een kleine moestuin, maar alles wat ik heb aan compost gaat in het najaar op mijn veldjes, daarop leg ik dan het loof van aardperen, grasmaaisel, bladeren… enfin, alles wat ik nog kan vinden. Dit jaar ben ik ook aan paardenmest geraakt. Ook netjes verdeeld over de veldjes, behalve op dat waar m’n look en winterui staan en in het voorjaar de rest van die soorten die niet van verse mest/compost houden.

 8. Geweldig bedankt voor uw handige tips!

 9. Mijn tuin is maar klein. De grond was van oorsprong puur zand (waarschijnlijk opgebracht voor de bouw van deze wijk in de jaren ’50). Ik breid het gedeelte met groente en kruiden steeds verder uit. Alles waar ik maar aan kan komen dat de grond verbetert dat doe ik er op. Ik heb een composthoop met voornamelijk groente- en fruitafval uit de keuken. Tuinafval laat ik meestal direct liggen als mulch (chop-and-drop). Nu er veel afgevallen bladeren in de buurt zijn heb ik daarvan veel mijn tuin in geveegd als extra mulch.

 10. francois sommen says:

  op welke manier kan je bladeren van Amerikaanse eik omzetten naar bruikbare compost?

 11. Joyce van den Ende says:

  Ik heb een grasveld wat ik volgend jaar als moestuin wil gebruiken. Moet ik dat eerst omspitten, of kan ik volstaan door het nu volledig af te dekken met mulch of karton of een ander materiaal?? Ik hoop dat u me kunt helpen zodat ik volgend voorjaar een goede start kan maken, alvast bedankt!

  • Joyce van den Ende says:

   Sorry, na wat zoek- en leeswerk op uw site heb ik het antwoord op mijn vraag gevonden! Wat een geweldige site, dank voor alle info! Ik ben helemaal geïnspireerd en gemotiveerd en ga volgend voorjaar starten met mijn natuurlijke moestuin, na vijf jaar traditioneel moestuinen. Heb er veel zin in en kijk nu al uit naar mijn gevarieerde natuurlijke moestuin!

Speak Your Mind

*