Een Noodzakelijk Vervolg: Extra Info Over Smeerwortel

[mashshare]

Een Noodzakelijk Vervolg: Extra Info Over Smeerwortel

Na het verschijnen van het vorige artikel over smeerwortel, zijn er direct enkele vragen binnengekomen. Ik kan niet altijd een blogpost wijden aan vragen die binnenkomen via mail of mijn blog, maar ik vind smeerwortel zo’n fantastische plant dat ik er graag wat extra informatie over geef 🙂 .

Juist omdat ik het zo’n nuttige plant vind, heb ik er al veel over geschreven en staat alles al wel ergens op mijn blog. Maar er staan ondertussen al zo veel artikels op dat het soms moeilijk is om te vinden wat je zoekt.

Daarom beantwoord ik hieronder nog enkele extra vragen. De vragen die hierna nog komen zullen via mail en de blog beantwoord worden!

Waarom Russische smeerwortel?

Dé reden om te kiezen voor de Russische versie zijn de steriele zaden. Wanneer je een gewone smeerwortel in je tuin zet, zal deze zich uitzaaien doorheen je tuin en stilaan overal opduiken.

Ik weet dat veel mensen hier geen probleem mee hebben, of op tijd en stond de uitgebloeide bloemen verwijderen zodat er geen zaad gevormd wordt. Maar ik ken mijzelf en weet dat het in de lente en zomer zo druk is dat ik gegarandeerd vergeet om dit te doen. Het resultaat is dan veel meer werk na enkele jaren in plaats van minder.

Een uitgebreidere uitleg kan je hier lezen: Er Is Maar Eén Goede Soort Smeerwortel (Voor Je Tuin)

Russische smeerwortel planten of zaaien?

Omdat deze plant enkel steriele zaden voortbrengt, zal je deze dus niet als zaad kunnen kopen. Enkel als stek of plantje ga je hem vinden, al blijkt dat niet zo gemakkelijk te zijn.

Wij vermeerderen elk jaar een dikke duizend planten en verkopen deze op Yggdrasil. Waar je hem nog kan vinden, durf ik niet zeggen. Wanneer er iemand dit leest en hem ook verkoopt, zet het dan even in de reacties hieronder.

Ik snap niet dat er nog nergens ook iemand op het idee is gekomen om deze plant te gaan kweken, want we krijgen heel vaak de vraag om deze plant op sturen. Maar dat doen we niet, verkopen gebeurt enkel op Yggdrasil tijdens activiteiten of in de winkel.

Maar eens je een plant hebt te pakken gekregen, kan je al snel een heel veld vol zetten 🙂 . Wanneer je Russische smeerwortel wilt hebben, vraag dan op Facebook, Twitter of een ander kanaal eens rond of niemand in je buurt deze plant heeft staan. Want dan kan je een klein stekje nemen en ben je vertrokken.

Russische smeerwortel stekken

Ik kan je hier uitleggen hoe je deze plant best stekt, maar beelden zeggen zoveel meer dan woorden 🙂 . Daarom kan je best even naar het volgende artikel kijken, daar wordt via een fotoreportage uitgelegd hoe je te werk moet gaan: Smeerwortel in overvloed.

Wanneer?

Smeerwortel is een hele sterke en krachtige plant en kan je op elk moment gaan stekken. Wij doen het in ieder geval het hele jaar door.

Planten kan je in principe ook altijd, al zou ik het toch beperken tot het najaar, winter en vroege voorjaar. De omstandigheden zijn dan beter: vochtiger en kouder.

Verdere vragen zijn welkom in de reacties hieronder 🙂 .

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Claudia says

  Russische smeerwortel kun je vinden bij ” den oude kastanje” http://www.denoudekastanje.be/

 2. Misschien nog tips voor het determineren van de uplandicum t.o.v. De andere soorten?

  • helemaal niet eenvoudig! Wanneer ze naast elkaar staan kan ik het zeggen, maar als ik ze niet samen zie, durf ik al niet meer met zekerheid zeggen welke plant wat is!

   Ik kan je weinig goede tips geven: al blijft de gewone smeerwortel lager met een donkerder blad, iets minder harig en wat scherper. Maar de verschillen zijn klein.

 3. Had ergens gelezen dat smeerwortel heel interessant is voor bijen en hommels, maar dat de Russische variant niet of nauwelijks bloemt. Klopt dit?

 4. Ik wil graag weten welke minder uitzaait: degene met de mooie blauwe bloemen of degene met de flets paarse bloemen (bocking 14)?

  In NL levert Vreeken smeerwortel, maar alleen van april t/m september
  https://www.vreeken.nl/zoeken/smeerwortel
  Voedselbos Arborealis Kwekerij verkoopt ook smeerwortel, maar niet de “goede” (lees: minder uitzaaien) soort.
  http://voedselbos.arborealis.nl/catsearch/results.html?s=smeerwortel&cat=all

  • Wij hebben verschillende soorten staan, waarbij de bloemen van roze tot donkerblauw gaan.

   Wij verkopen enkel degene met de blauwe bloemen, al zijn alle soorten die bij ons staan niet in staat vruchtbaar zaad voort te brengen.

 5. Johan Barth says

  In Nederland te koop bij Vreeken in Dordrecht, leverbaar van apr-sept.
  https://www.vreeken.nl/832870-smeerwortel-bocking-14

 6. Geertje says

  Hallo lezers van deze blog,
  Dat was dus mijn bedoeling ook om voor de verkoop te gaan kweken.
  Ik ben dit voorjaar pas begonnen met de Russische dus ik ben nu nog voor mijzelf bezig, maar ik hoop vanaf volgend jaar alvast iets te kunnen aanbieden.
  Hartelijke groet, Geertje

 7. Geertje says

  Mijn mailadres is rengvdberg@hotmail.com

 8. Op zaterdag op de Noordermarkt in Amsterdam verkrijgbaar bij de plantenkraam. Wel eerst bestellen.

 9. ik verlets ze voor wie lid is van de Letsgroep Geraardsbergen.

 10. Francis says

  Deze zomer heb ik mooie Russische smeerwortelplanten gekocht bij kwekerij Sanguisorbia in Ranst.
  Kan ik ze ook planten als onderbeplanting bij bijv. Frambozen en bramen?

 11. Tom Nijsen says

  Ik had er ondertussen een 20-tal meter staan, vertrokken van 2 potjes van Yggdrasil, maar deze zomer heb ik 2/3 van de planten verloren… volgens mij helemaal verzopen, want ons veld heeft 2 maanden blank gestaan… Ik lees hier nochtans dat deze plant vocht en koude niet erg vindt en heel sterk is?!
  Groetjes, Tom.

 12. De plant kan inderdaad tegen zowat alle omstandigheden, maar dat maakt het nog geen waterplant.

  Twee maanden onder water, met wortels die zonder zuurstof verder moeten leven, is voor geen enkele plant optimaal.

  Het is een sterke plant die tegen natte gronden kan, net als droge. Maar je moet niet verwachten dat hij kan overleven als hij 2 maanden als een vijverplant moet leven.

 13. Hallo
  Binnen 2 a 3 maand kunt u ze bij mij in roeselare ook kopen mvg koen
  0497869733

 14. Ik heb ooit ergens gelezen (ik weet niet meer waar, dus geen specifieke bronvermelding) dat de Russische smeerwortel niet enkel steriel is maar nog een hoop voordelen heeft ten opzichte van andere smeerwortel.
  In het Engelse dorpje Bocking zou er gretig gekruist zijn tussen verschillende soorten smeerwortel. Zo is men gekomen tot 21 soorten (Bocking#1 tem Bocking#21). Bleek dat de Bocking#4 en de Bocking#14 het meeste blad maakten (tot drie keer meer dan gewone smeerwortel) en dat die bladeren nog eens propvol mineralen, proteïnen en andere voedingsstoffen zitten, voller dan de andere Bockingsnummers en het diepste groeien (tot meer dan 3m), wat de grond dan weer diep injecteert en verrijkt.
  Omdat Bocking#14 slankere stengels heeft en dus sneller composteert, zou die meer geschikt zijn als mulchplant. De Bocking#4 zou vaker gebruikt worden als voederplant.

 15. Brenda says

  Hallo!

  Met veel plezier lees al die inspirerende blogs.
  Zo ook over smeerwortel.
  In augustus heb ik smeerwortelgier gemaakt. Nog niet gebruikt, want de moestuin is nog in de maak.
  Hoelang kan ik de gier bewaren?
  Of kan ik het in oktober nog voor het gras gebruiken?
  Dus wat zou ik ermee kunnen doen?
  Alvast bedankt voor een antwoord !
  Groet van Brenda

 16. Beste Frank,

  Hier de link waar smeerwortel online bested kan worden. Voor u lezers: het bedrijf heeft een achterstand van een paar weken qua levering in het hoogseizoen (vanaf mei tot volgens mij eind sept) hou daar dus rekenig mee.
  https://www.vreeken.nl/832870-smeerwortel-bocking-14

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.