Een Goede Planning is Cruciaal!

Een Goede Planning is Cruciaal!

Je kent het ongetwijfeld wel: een hoekje of een plek in de tuin dat telkens een beetje verwaarloosd wordt. Hoe je ook probeert, wat je ook doet, het lukt je niet om deze plek het hele jaar door proper en opgekuist te houden! Toch is er een simpele oplossing voor 🙂 .

Alles draait rond functie

Naast de ene kant van mijn huis heb ik een carport gezet, aan de andere kant ligt er enkel een pad en staat er een rij struiken. In de carport kom ik bijna elke dag, zelfs in de winter als ik thuis ben want mijn stookhout ligt daar opgeslagen 🙂 . Aan de andere kant kom ik eigenlijk zo goed als nooit. De rij struiken wordt telkens in het voorjaar gesnoeid, maar ik heb geen enkele andere reden om daar te zijn. En dat merk je!

Doordat ik nooit eens langs die kant loop, wordt het gras daar bijna nooit gemaaid, staat er (groot) onkruid en groeit er al allerlei onkruid op het pad rondom. Op zich geen probleem, maar ik vond dat het toch wat beter kon. Wanneer ik in de zetel zit kijk ik door de ruit (met een beetje moeite) op dit stuk uit en het stoort toch wat.

Maar hoe kan je jezelf verplichten om die kant regelmatig op te kuisen, om het pad proper te houden en regelmatig het gras af te rijden? Mezelf voornemen om dit beter te doen werkt niet. Zelfs niet als Nieuwjaarsbelofte 🙂 . Maar wat als je die plek een functie geeft?

We (ik en mijn vrouw) hebben er een schutting gezet met een dakje erboven en er ons containerpark van gemaakt. Er staat nu een rek, enkele vuilbakken voor het plastic, PMD, karton en huisvuil. Ook een bak voor het glas en voor andere spullen die naar het containerpark kunnen.

En zo heb ik 2 vliegen in één klap geslagen: al die rommel is weg uit mijn garage en de plek heeft nu een duidelijke functie. Ik kom er heel vaak en zie dus wanneer het gras moet gemaaid worden, wanneer er onkruid op het pad groeit. Die kant van de tuin wordt nu goed gebruikt en wordt onderhouden. Veel beter zo!

Ook in de tuin

Heb je dus een stukje in je tuin dat altijd een beetje verwaarloosd blijft? Een stukje waar je maar niet aan toe komt? Geef het een functie, een doel en je zult merken dat het in orde komt.

Zo hebben wij bij Yggdrasil hier en daar hoekjes en kantjes waar je om de één of andere reden niet vaak komt. Je bent altijd te laat met het mulchen, met het wieden en de plek geraakt wat verwaarloosd. Een oplossing is dan om daar het komende jaar iets te plannen waardoor je verplicht bent om er vaak te komen.

Zo kan je op een plek die wat uit het looppad ligt, een courgetteplant zetten. je zal dan tijdens de zomer elke dag naar die plek moeten om je courgettes te oogsten. Of je kuist de plek op en zet er een insectenhotel: daar ga je ook af en toe eens kijken naar de activiteiten en ondertussen kuis je errond op.

Het moet geen ingewikkeld iets zijn, gewoon een simpele ingreep waardoor je er vaker komt. Iets dat je verplicht om er te passeren of naar toe te gaan is vaak al voldoende om ervoor te zorgen dat die plek niet al te lang uit je gedachten verdwijnt en onderhouden blijft.

Planning is alles

Heb je zo een stuk aan de achterkant van je moestuin, achter een haag of voorbij je tuinhuis dat je moeilijk onderhouden krijgt en er vaak rommelig bijligt? Plan er iets, geef het een functie en je zal merken dat het veel eenvoudiger wordt om er aandacht aan te besteden en te onderhouden. Zo verdwijnt er een hoekje dat je buikpijn geeft en tijd kost en wordt het een hoekje dat je plezier oplevert.

Planning is alles 🙂 !

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Christine Bonte says

  Je kunt er ook bewust een hoekje van maken waar je de natuur zijn gang laat gaan. Een wild hoekje, waar je gaat kijken welke planten verschijnen, welke insecten, amfibieën, vogels of zoogdieren er een plekje vinden. Waarschijnlijk betekent het niet dat je er niets moet doen, mogelijks ga je er enkele keren per jaar maaien of ruigteplanten verwijderen. Daarom is het belangrijk dat je gaat nadenken over hoe groot je dit stuk is. Ook niet ingrijpen neem je op in je planning.

 2. Carine Melotte says

  Wat mij vooral bezig houdt met goede planning is het tijdig zaaien voor verschillende teelten. Na de oogst van de ene komt er weer ruimte voor iets anders. Dit tijdig voorzien vind ik een moeilijk gegeven en iets waarmee beginnende tuinders wel wat zoekwerk hebben.

 3. Belia van den berg says

  Ik ben het helemaal eens met Christine, dezelfde reactie kwam ook bij mij op: laat juist een stuk wat minder netjes, leg er takkenbossen neer of dergelijke, zodat zich iets kan ontwikkelen.

  • veronique says

   Carine, ik vind het een goede hulp om de Maankalender van Maria Thun te combineren met de zaaikalender van Velt.Ik breng die 2 over in een kalender van het jaar, Het is wat werk maar je kan het reeds doen in de winter.Ik neem een agenda met 1 blad per dag, zodat ik er ook later, kan in noteren wat ik heb gezaaid en waar.Ik heb nu al mijn agenda 2019 gekocht….

   • Christine Bonte says

    Dag Carine, Veronique, Ik vond dit ook niet makkelijk. Vaak kocht ik zaad waarvan ik na een seizoen merkte dat ik het niet gebruikt had. Vorig jaar volgde ik de online cursus bij Frank. In deze kreeg ik heel veel handvatten aangereikt die het op het goeie moment zaaien en planten veel eenvoudiger maakten. Het leek alsof het vanzelf ging maar aan de basis lag een goeie planning. Met planning beginnen in de winterperiode en dit uitschrijven in een agenda zoals Veronique aanhaalt zijn heel goeie tips. Naast de Velt en Maankalender is er ook de fenologische kalender, met deze kijk je naar signaalplanten die je vertellen wanneer je best iets zaait, vb. aardappelen planten als de seringen bloeien. Handig want niet ieder jaar is hetzelfde en helpt je ook goed observeren. Belangrijk ook om een onderscheid te maken tussen groenten die je vroeg plant of zaait en waarvan een te late zaai geen goed resultaat geeft vb. erwten. Voor mij ook interessant welke groenten in de herfst gezaaid kunnen worden voor een winterbedje, spinazie, veldsla, mosterdblad, raapjes… Ik heb ondervonden dat ik dit best niet te laat doe anders valt er niet veel te oogsten. (1 augustus voor raapjes en 20 augustus voor andere gewassen). Tegen begin juni staan alle bedjes vol. Daarna zaai ik van alles in perskluitjes. Waar een gaatje komt kun je een nieuwe plant zetten. (plantjes kopen kan ook). Je kunt de zaden bewaren in een bak met vakjes, te zaaien voor eind mei, eind juni,…. Op die manier hoef je niet te zoeken wanneer je perskluitjes zaait en verlies je interessante zaden niet uit het oog.

 4. Wat ik in uw boek mis, is een item “ratten”.. Een aantal jaar geleden, bij een eerste poging om “alternatieve gewassen” te proberen, had ik een paar m² aardperen gezet. Die zijn heel mooi opgeschoten… maar in de herfst, begin winter, waren ze op nog geen maand tijd allemaal weg, opgegeten.. ratten. Nu heb ik ergens gelezen dat men best “netten” in stevige metaaldraad onder de bedden kan leggen, om deze knagers te beletten aan de knollen te komen. Zeker omdat dat ongedierte een mulchbed zalig schijnt te vinden.. Wat zijn jullie bevindingen?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.