Een Eigen Kruidenspiraal Naast je Keukendeur?

[mashshare]

Een Eigen Kruidenspiraal Naast je Keukendeur?

Je hebt er een tijd geleden al een kort stukje van kunnen zien, maar nu is de video volledig klaar 🙂 . Er is natuurlijk niet enkel de video waarin wordt uitgelegd hoe je het beste een kruidenspiraal aanlegt, er zijn verder ook 5 fotoreportages, de uitgeschreven tekst van de video en een uitgebreide handleiding over het opbouwen van een kruidenspiraal.

Wat begon als een jaarlijkse workshop is door de grote vraag een uitgebreide tutorial, een digitale handleiding geworden waarin we zo goed mogelijk proberen te tonen hoe je een kruidenspiraal opbouwt!

Maar niet enkel de manier van bouwen krijgt aandacht, ook de ligging, de keuze van de materialen, de beplanting, … De volledige aanleg van de spiraal, van A tot Z wordt uitvoerig besproken en uitgelegd zodat je zelf ook aan de slag kan gaan!

Aanleiding

Ik zie regelmatig foto’s van kruidenspiralen passeren via Facebook, mail en andere kanalen. Er passeren veel verschillende mooie vormen maar heel dikwijls zijn er toch enkele fouten in op te merken!

Ik heb al kruidenspiralen gezien die gevuld worden met grond, compost, stro, … Op zich niet fout, maar een goede kruidenspiraal gaat het zo nooit worden.

Ook het metsen van een spiraal is verre van ideaal. De spleten en kieren die je krijgt als je een spiraal opbouwt door enkel stenen te stapelen, kan je gebruiken om verschillende soorten kruiden in te laten groeien. Ook insecten en andere diertjes gaan deze kleine schuilplaatsjes snel in gebruik nemen. Hierdoor wordt een kruidenspiraal meer dan enkel een plaats om kruiden te kweken, maar eerder een extra element in je tuin met vele verschillende functies, waar je ook geweldig goed kruiden op kan kweken 🙂 .

Regelmatig komt ook nog de vraag langs of wij nog workshops geven over het aanleggen van een spiraal, maar hier zijn we enkele jaren geleden mee gestopt. De voorbereidingen hiervoor zijn altijd intensief, je kan nooit heel veel mensen tegelijk uitleggen hoe het allemaal in zijn werk gaat en we hebben simpelweg ook gewoon te weinig tijd!

Daarom dus heb ik, samen met mijn ouders een uitgebreide tutorial samengesteld, een digitale handleiding waarin we de voorbereiding, de bouw, de afwerking en beplanting helemaal uitleggen.

Korte Intro

Zuiderse planten: zon en stenige grond!

Zo’n kruidenspiraal bouw je voor het kweken van mediterrane kruiden, liefst vlak aan je keukendeur. Dat je zuiderse kruiden geen grond nodig hebben maar steengruis is dan meegenomen, want je kan je spiraal dus ook perfect op je terras of betegelde vloer opbouwen.

Een andere vereiste is zon, heel veel zon. Zuiderse kruiden zijn echte zonnekloppers en willen een arme grond waar ze veel mineralen uit kunnen halen. Ze zullen dus compact groeien en een hoge dosis aan gezonde stoffen bevatten, exact wat kruiden moeten zijn!

In een gewone bodem groeien ze meestal te hard en is de mineralenvoorraad niet voldoende. Ook zorgt de grote steenmassa van de spiraal ervoor dat er een klein microklimaat wordt gevormd.

De stenen slaan de warmte van de zon overdag op en geven deze geleidelijk af tijdens de koudere nacht. De kruiden hebben zo warmere en constantere omstandigheden om te groeien.

Zelf aan de slag

Echt moeilijk is het bouwen van zo’n spiraal niet, maar toch hebben wij er enkele moeten bouwen voordat we alle fouten eruit hadden. Een slechte ondergrond, niet goed gestapeld, verkeerd materiaal, …

We hebben zelf in de praktijk moeten ondervinden en zoeken hoe je het beste een goede spiraal opbouwt, die je leven lang meegaat en waar je zonder enige moeite of onderhoud je geliefde kruiden op kan kweken.

Omdat je zelf waarschijnlijk geen zin hebt om vier spiralen aan te leggen voordat je er een hebt die helemaal perfect is, is het nuttig om een uitgebreid voorbeeld te bekijken waarin je ziet hoe het in zijn werk gaat.

In de video wordt de hele aanleg uitgebreid in beeld gebracht, met de uitleg erbij. Uiteraard moeten/kunnen sommige dingen beter en anders uitgelegd worden, daarom is er ook een uitgebreide handleiding bij waarin de volledige aanleg nog eens behandeld wordt. Maar nu niet met bewegende beelden, maar met woorden, foto’s en tekeningen.

Heb je wat inspiratie nodig?

Dan kan je bij de fotoreportages terecht. Hierin staan verschillende soorten spiralen, opgebouwd met een ander fundament, een andere vulling of een andere steen aan de buitenkant.

Geen enkele spiraal is hetzelfde, het is perfect mogelijk om je eigenheid in zo’n ding te steken, je kan jezelf helemaal laten gaan bij de aanleg en je fantasie gebruiken 🙂 .

Zolang je de basisprincipes toepast, komt het altijd in orde!

Deze diashow vereist JavaScript.

De tutorial

De volledige tutorial omvat niet enkel de film van meer dan een half uur. Er is ook een uitgeschreven tekst van de video zodat je goed kan volgen en nog eens kan nalezen zonder de video helemaal te moeten bekijken.

Verder zijn er 5 fotoreportages waarin je telkens de aanleg van een kruidenspiraal kan bekijken, telkens net een beetje anders zodat je vele ideeën kan opdoen voor je eigen spiraal.

Als laatste is er ook nog een uitgebreide handleiding waarin ik hetzelfde schrijf als mijn moeder vertelt in de video, maar toch een beetje anders en uitgebreider. Beide, de handleiding en de video, kan je best bekijken en lezen, zo heb je alles gehad en ben je klaar om er zelf aan te beginnen.

Ik ben ervan overtuigd dat je na het bekijken van alle materiaal, genoeg kennis hebt om er zelf aan te beginnen en een mooie spiraal aan te leggen in je eigen tuin.

En het belang en het gemak van zo’n spiraal moet je niet onderschatten: verse kruiden op enkele stappen van je keuken zijn een belangrijke verrijking. Zowel voor de bereidingen van je maaltijden als voor een verse thee: je gaat veel meer kruiden gebruiken eens je zo’n spiraal hebt liggen.

En uiteraard is die kruidenspiraal naast functioneel ook gewoon heel mooi 🙂 .

Niet digitaal

Het lijkt misschien een beetje raar in deze tijden maar alle materiaal wordt opgestuurd naar jou. Niet via mail, maar per post! De video en fotoreportages staan op een dvd, de handleiding op papier.

Het is belangrijk dat je de informatie goed bekijkt en dat gaat beter op het scherm van je tv dan op een klein computerscherm. Ook iets aandachtig lezen gaat beter wanneer je op je gemak in je zetel zit dan in een bureaustoel voor je computerscherm.

Als je deze tutorial aankoopt, krijg je alles dus een tijdje later in je brievenbus. Dat is iets om naar uit kijken 🙂 !

Aankoopprijs

De prijs voor het volledige pakket bedraagt 85 euro.

Hiervoor krijg je dan de video ( + 30 minuten), de verschillende fotoreportages en een uitgebreide handleiding. Dit volledige pakket wordt naar jou opgestuurd, zodat je alles op je eigen tempo kan bekijken en herbekijken.

Voor de snelle beslissers is er een flinke korting voorzien: tot 1 juni krijg je 10% korting op deze tutorial en betaal je slechts 76.50 euro! Deze korting is enkel bij de lancering geldig, daarna gaat de prijs omhoog naar 85 euro.

Aarzel dus niet te lang als je zelf graag een kruidenspiraal wilt aanleggen!

Stuur mij een mailtje, dan stuur ik de betalingsgegevens door en spreken we verder af voor de verzending:

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.