Een Absolute Aanrader Indien je Meer Wilt Leren over Permacultuur

Een Absolute Aanrader Indien je Meer Wilt Leren over Permacultuur

Een tiental jaar geleden begon ik geïnteresseerd te geraken in de achterliggende redenen en theorieën die mijn ouders inspireerden in hun project ‘Yggdrasil’. Een voor de hand liggende lectuurkeuze was toen het boek van Bill Mollison: A Designers’ Manual.

Wanneer u het boek kent, weet u dat het niet uitnodigt om te lezen en dat heb ik ook snel ondervonden. Ik ben erin begonnen maar na een tijdje heb ik slechts hier en daar nog stukken gelezen om het daarna volledig op te geven. Een boek dat ik kort daarna ben tegengekomen en gelezen heb is Gaia’s Garden van Toby Hemenway.

Ondertussen zijn er al vele nieuwe boeken geschreven over permacultuur, ook in het Nederlands. Maar om heel eerlijk te zijn moet ik zeggen dat ik sindsdien nog steeds geen enkel boek heb gelezen dat zo’n invloed op mij gehad heeft als Gaia’s Garden.

Gaia’s Garden: A Guide to Home-Scale Permaculture

Het is een boek waar ik mij direct in kon vinden. Een probleem dat ik met permacultuur tot dan had was dat het allemaal heel abstract was, veel principes en theorieën, maar geen praktijk. Ik kon mij nauwelijks voorstellen wat permacultuur voorstelde, behalve wat ik in de tuin van mijn ouders zag.

In het boek wordt op een zeer vlotte en duidelijke manier uitgelegd wat en hoe je verschillende principes van permacultuur kunt toepassen. De principes zelf worden niet opgelijst maar ze worden wel hier en daar gebruikt om uit te leggen waarom hij iets doet en waarom iets niet.

Op deze manier wordt permacultuur iets concreter en bereikbaarder, net zoals ik het zelf graag heb. Ik ben ook een beetje terughoudend om de term permacultuur te gebruiken op mijn site omdat dit etiquette direct veel mensen zou afschrikken. De meeste mensen weten niet goed wat permacultuur juist is en krijgen direct een tuin met veel onkruid met daarbij een maan-aanbiddende zonderling in vuile kleren met een vieze baard in gedachten.

Maar niets is minder waar, permacultuur is een ontwerp-systeem dat je gebruikt om de natuur in je tuin in te passen, zodat je een natuurlijke tuin krijgt. Een tuin waarin je samenwerkt met de natuur in tegenstelling tot een klassieke tuin.

En in Gaia’s Garden wordt zoveel informatie gegeven, ik heb het boek nu al drie keer gelezen en blijf nieuwe dingen leren. Zoveel belangrijke elementen staan er op een pagina maar doordat je begint als nieuweling zie je dit niet. Pas wanneer je een tijdje bezig bent en dan nog eens terug gaat kijken, lees je het boek terug op een andere manier en ontdek je nieuwe technieken, combinaties en manieren om dingen te doen.

Ik vind dat Gaia’s Garden: A Guide to Home-Scale Permaculture  veruit het beste boek is dat geschreven is over natuurlijk tuinieren in je eigen tuin. Het is to-the-point, bevat een schat aan informatie. Doordat er niet een heleboel theorieën bij gesleept worden, maar omdat de schrijver direct in de praktijk begint is het boek vanaf de eerste pagina interessant.

Toby heeft zijn boek ook helemaal anders geschreven dan welk tuinboek ook. Het boek introduceert een samenwerking met de natuur, met de planten en dieren, in plaats van een alleenheerschappij van de tuineigenaar waar alles moet wijken voor de frees, spitvork en grasmachine.

Ik heb en blijf er nieuwe elementen en experimenten uithalen die we proberen in Yggdrasil. Zodoende evolueert ook deze tuin verder, altijd op zoek naar nieuwe evenwichten, verbeteringen …

Nogmaals, wilt u veel leren over permacultuur en natuurlijk tuinieren in uw eigen tuin, lees dan zeker ook dit boek: Gaia’s Garden!

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

  1. Dag Frank, bedankt voor de tip. Een boek opnieuw lezen is vaak interessant. Bij vorige lezing zijn je misschien zaken ontgaan, sindsdien ben je zaken vergeten of ontbraken inzichten om het ten volle te begrijpen. Ik heb je vorig boek “zeven koffers…” ook opnieuw gelezen deze winter. En de herlezing heeft me weer nieuwe inzichten gegeven .

  2. Annemiek Moorst van says

    Hi Frank, ik volg momenteel de Permaculture Design Course 2.0 van Geoff Lawton online. Geweldig goed. Is gebaseerd op en volgt de indeling van het boek van Mollison dat daardoor beter leesbaar wordt. Je kunt eigenlijk niet zonder deze cursus.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.