Durf Jij Die Rode Pil Te Nemen?

Durf Jij Die Rode Pil Te Nemen?

Durf Jij Die Rode Pil Te Nemen?

Ik kijk niet veel televisie, er is nauwelijks iets op dat de moeite waard is en ik heb wel betere dingen te doen. Maar waar ik wel een fan van ben is films. Nu minder, simpelweg door een gebrek aan tijd, maar vroeger bekeek ik ongeveer elke film die uit kwam in de bioscoop of die op televisie verscheen. En dan zeker sf-films die wat verder gaan dan de clichés.

Een goed voorbeeld daarvan is ‘The Matrix’ uit 1999. In deze film speelt Keanu Reeves Neo, een computerhacker die geobsedeerd is door de vraag ‘Wat is de Matrix?’. Hij zoekt het hele web af op zoek naar een antwoord en komt uiteindelijk terecht bij Morpheus, gespeeld door Laurence Fishburne.

In de film stelt Morpheus Neo voor de keuze tussen een blauwe pil en een rode. Kiest hij de blauwe pil vergeet hij alles over zijn zoektocht en gaat hij verder met zijn leven als programmeur en hacker. Kiest hij voor de rode pil, dan zal hij een antwoord krijgen op zijn vragen en kan hij beginnen aan zijn queste naar bevrijding.

Ook u bent aan het zoeken

Als u mijn blog volgt of hier juist terecht bent gekomen, dan betekent dat dat u ook aan het zoeken bent. Dan betekent dat dat u ergens achter in uw hoofd – en voor sommigen al prominent vooraan – beseft dat de manier waarop we momenteel omgaan met ons voedsel, onze bodem en onze wereld niet echt de juiste manier is.

U bent aan het zoeken naar een andere manier van tuinieren en heeft gehoord dat natuurlijk tuinieren de oplossing is. Dat tuinieren met de natuur mee een veel duurzamere en meer logische manier is om uw eten te kweken in de toekomst. Maar de informatie die u vindt is niet afdoende, u weet nog altijd niet hoe u juist aan het werk moet gaan.

Of u bent al een tijd bezig maar het lukt niet zoals u wilt. Tegenslagen zijn talrijk, maar u past ook niet alle principes helemaal toe. U doet een beetje van dit, een beetje van dat, maar helemaal de kaart kiezen voor natuurlijk tuinieren lukt nog niet.

Wat gaan de buren zeggen? Of mijn man, familie of vrienden?

En die slakken, die moeten toch zeker nog bestreden worden?

En brandnetelgier of een product spuiten van Ecostyle dat kan toch geen kwaad?

En dat beetje meststof kan toch geen kwaad? Het was organisch!

En al die mulch, dat trekt slakken aan en ziet er zo rommelig uit!

Ook u moet kiezen tussen de blauwe en de rode pil!

Zolang u twijfelt en er niet volledig voor gaat, zolang u niet durft om u volledig te smijten, gaat u geen succesvolle natuurlijke moestuin krijgen.

Er zijn geen tussenwegen naar een natuurlijke moestuin. Er is geen korte weg of snelle weg! De enige weg is de rode pil en volledige overgave aan de principes van het natuurlijk tuinieren:

 1. Niet spitten
 2. Geen bemesting
 3. Niet bestrijden
 4. Bodem verbeteren met – veel – organisch materiaal
 5. Mulchen, mulchen, mulchen
 6. Observeren en zo weinig mogelijk ingrijpen
 7. Randen voorzien als schuilplaats voor uw helpers
 8. Planten en zaaien volgens het systeem van Schijnbare Chaos

En voordat u uzelf helemaal hebt overtuigd dat het mogelijk is om groenten te kweken op deze manier gaat het niet lukken. Zolang u die rode pil niet hebt genomen en volledig hebt doorgeslikt, gaat het niet lukken!

Ga ervoor!

Wanneer het natuurlijk tuinieren fout loopt is de belangrijkste en meest voorkomende reden een gebrek aan overtuiging en geloof dat het mogelijk is op deze manier. Mensen geloven niet dat het nodig is om zoveel compost te gebruiken, geloven niet dat je zo fanatiek moet mulchen, denken dat die slakken moeten bestreden worden en dat dat beetje brandnetelgier tegen de luizen geen kwaad kan.

Maar het zijn allemaal belangrijke onderdelen van een groter geheel. En alle onderdelen moeten samenwerken om het groter geheel te doen draaien. Dat is juist het mooie maar ook het moeilijke aan natuurlijk tuinieren.

Maar voordat je dit inziet moet je die rode pil nemen!


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Dag Frank

  Wel, in dat geval vrees ik dat ik mijn rood pilletje toch nog niet voor de volledige dosis genomen heb. Eigenlijk pas ik alles al toe en ben ik voor het grootste gedeelte vanuit de praktijk overtuigd, alleen punt 8 (schijnbare chaos) nog niet helemaal. Elk jaar pas ik wel in meer bedden combinatieteelt toe, en sinds vorig jaar zelfs polycultuur, doorgaans met veel succes. Maar tegelijk zit ik nog vast aan een systeem van teeltwisseling, dat ik niet meteen van vandaag op morgen kan loslaten. Ik heb nl. 2 x 10 bedden van 4 op 1,2 meter. Omdat ik op zandgrond teel en in het verleden al met knolvoet te maken had, pas ik toch voor kolen vrij rigoureus wisselteelt toe. Voor de rest zie ik weinig bezwaren tegen jullie systeem van combinatieteelt, alleen voor aardappelen zie ik niet goed hoe je dit toepast. Ik heb trouwens bij jullie op Yggdrasil gezien dat jullie voor bv. pompoenen een aparte plek hebben (op de composthoop), ook een gewas dat allicht moeilijk te combineren valt (tenzij met maïs). Mag dat trouwens jaar na jaar op dezelfde plaats?
  Daarnaast nog een vraag i.v.m. “bemesting”. Volgens de principes van VELT voeg je veel compost toe bij bv. kolen, en bv. geen bij peulgewassen. Kolen hebben blijkbaar veel stikstof nodig, en peulgewassen laten stikstof in de grond achter (en doen het dus ook minder goed in stikstofrijke grond; vergelijkbaar met je artikel over klaver onlangs). Hoe kun je dan alle bedden dezelfde dosis compost geven ongeacht de teelt? (In de “bijbel” van VELT staat dit trouwens als bedenking bij combinatieteelt: je moet dan a.h.w. per “lijn” binnen je gecombineerd bed de dosis mest / compost bepalen).

  • De bemesting wordt volgens mij wel door de planten zelf geregeld. Wij zaaien en planten al vele jaren in compost en hebben hier nog nooit problemen mee gehad.

   Zorg ervoor dat je bodem in orde is, na enkele jaren moet je trouwens geen compost meer toevoegen maar is mulchen voldoende.

   Doordat je heel hard combineert, ga je nooit van enkele specifieke mineralen tekorten krijgen en ga je dus altijd goed groeiende planten hebben. En ondertussen regelt het bodemleven de voedselstroom naar de planten …

 2. Hans van Vliet says:

  Ik kies voor de rode pil en de rode draad die ik in uw passievolle blogs zie. Ik ben al een begonnen, maar eigenlijk is de definitieve start einde herfst, want ‘natuurlijk’ begin je pas goed als je met de grond begint.

 3. John Vertriest says:

  Frank

  goed geschreven, ik heb dit meer dan 10 jaar de gedaan, meer mulch en compost (gemiddeld 10 cm per jaar ) gebracht naar de tuin dan dat me lief is maar de resultaten zijn zo mooi ,een van de resultaten is dat ik heel veel dingen niet meer hoef te zaaien (ze komen vanzelf op de plaats waar ze graag staan ) .en de rest zet men er nu tussen .Ik ben ondertussen verhuisd en begin dit najaar opnieuw met veel overtuiging , ik ben blij dat mijn kinderen en de mama verder doen waar ik ben gestopt.
  Groeten

  John

 4. Bart van Gils says:

  Ik zit met een vraag,mijn moestuin is niet zo groot,kan ik dan toch een natuurlijk evenwicht krijgen,met insecten,vogels enz.,of is mijn natuurlijke moestuin bij voorbaat gedoemd te mislukken omdat de invloed van de omgeving te groot is(buren die anders tuinieren,meer traditioneel)
  Groeten,Bart

  • Je kan overal een natuurlijke moestuin op starten, maar soms is het wat moeilijker om een natuurlijk evenwicht te krijgen en een klein ecosysteem op te bouwen.

   Maar met wat simpele ingrepen is al heel veel mogelijk!

 5. Danny says:

  Hey Bart,
  natuurlijk kan je dat, zeker als je een beetje zoekt op permaculture, zal je zien dat er veel ‘urban’ projecten zijn (in de vs dan bvb), waar ze in kleine tuintjes, soms niet groter dan 10 x 5m, hele food forests maken…
  Als je overtuigd bent van dit zo te doen, is het allemaal mogelijk.. en zelfs als je maar 1 courgetteplant kan zetten, dan heb je toch minstens je courgette’s als van eigen natuurlijke kweek ;).

  Red Pil! Definitely… nu de bloesems weer volop bloeien, zie ik de tractors ook weer volop rondrijden met spuitkarren achter.. en het degouteert me meer en meer iedere keer ik ze zie…. spijtig genoeg is daar niet veel aan te doen, maar in m’n eigen tuin komt geen rommel (meer) binnen 🙂

  Grjs
  Danny

 6. Daniël says:

  Hallo Frank,
  Ik heb de rode knop ingedrukt, (van vorig jaar) hoeveel jaar heb ik nu nodig voor het resultaat te zien van het indrukken van die rode knop ?
  Mijn tuin is wel tamelijk groot, dan is het wel niet gemakkelijk om zelf genoeg compost te maken. Ik verwerk te veel in Mulch !
  Ik heb ook een nachtcamera hangen in mijn tuin, en heb er al eens een steenmarter zien door lopen ( is dat goed of niet )
  Groeten Daniël

  • Een marter is goed, hoelang het duurt voor uw tuin perfect in orde is kan ik niet zeggen.

   Maar je zou dit jaar toch al resultaten moeten zien, en deze worden elk jaar geleidelijk beter!

 7. Barbara says:

  Hallo Frank,
  Dit steekt een hart onder de riem. Dank voor je berichten en je ondersteuning van ons tuiniers die op een natuurlijke manier willen tuinieren. Want ik twijfel inderdaad regelmatig, vooral als ik van anderen de opmerking krijg dat ik nog niet veel aan de tuin heb gedaan.
  Ik heb nog wel veel vragen. Waarom mag je geen brandnetelgier gebruiken als bemesting? Gebruik je wel verse brandnetels als bodembedekking? Ik doe dat ook met smeerwortel. Waarom kun je beter de Russische smeerwortel gebruiken i.p.v. de gewone die hier langs veel dijkkanten groeien? Ik heb wel eens smeerwortel zaad gekocht, maar daar kwam niets uit, ook niet na een koude periode.
  Waar haal je zoveel compost vandaan? Zelf kun je nooit zoveel produceren. De gemeente compost die hier wordt aangeboden wil ik niet. Die zit vol zaden en gaan kiemen en ze mengen het hier met kippenmest (bio-industrie kippen). En als ik twijfel om de buren te vragen hun groenafval hier te brengen, want voor je het weet zit er ook van alles bij dat je niet wilt hebben.
  Wat doe je tegen onkruid als haagwinde dat bij mij door een groot deel van de tuin is verspreid. Afdekken met drie lagen karton en mulchen werkt daar niet tegen.
  Wat doe je met de paden als je 30cm compost opbrengt?
  Ik heb een stuk grond waar de heermoes welig tiert. Wat kan ik daarmee doen? Het stuk grond was heel vroeger een gierkelder bij een boerderij en bij een latere verbouwing heeft men het volgestort met bouwafval. De grond geeft dus continue veel steenpuin vrij en zomers is het helemaal bedekt met heermoespluimen.
  Als je bladeren van eikenbomen of beukenbomen of naaldbomen gebruikt, daar wil dan toch niets groeien? Je schrijft dat het de grond niet verzuurt, maar ik heb altijd geleerd dat er een stofje in zit waardoor er niets wil groeien.
  Als je houtsnippers gebruikt, onttrekt dat geen stikstof aan de grond?
  Je ziet, veel vragen. Ik merk het wel als je de tijd vind wat antwoorden op te schrijven.
  groet, Barbara

 8. Ger van Dorst says:

  Dag Barbara,
  Geen Frank maar iemand die dit jaar zijn cursus volgt en je vragen als een tussen toets ziet in aanloop naar een loodzwaar examen 🙂
  Mijn tuin is super natuurlijk maar ziet er zeker niet onderkomen uit. Natuurlijke chaos en mulchen zijn alleen nog niet overal ingeburgerd. Volg je eigen pad wat mij betreft.
  Geen brandnetelgier omdat je dan aan het bemesten bent en de groei op een niet natuurlijke manier stimuleert (moeilijk verhaal over aminozuren en de mogelijkheid die om te zetten in eiwitten) om kort te gaan je forceert de boel.
  Russische smeerwortel groeit veel harder, is meer mulch materiaal, en de gewone smeerwortel heeft de neiging zichzelf door je hele tuin uit te zaaien. Zelf gebruik ik wel de gewone en heb (nog) geen last van dit uitzaaien (ik laat onkruid zaadjes ontkiemen en probeer bruikbare te herkennen om elders uit te planten of ze voort te laten gaan).
  Ik gebruik wel gemeentecompost gemengd met eigen compost en paardenmest. In jou geval zou ik opteren in een keer de benodigde compost te laten leveren ( eenmalige kosten voor jaren plezier).
  Onkruid verwijderen is en blijft een kwestie van grondig verwijderen, afdekken met karton en compost erop en een beetje geduld.
  Mijn paden heb ik bedekt met een tien tot vijftien cm dikke laag houtsnippers, in andere jaren had ik hier een dikke laag stro liggen.
  Deel oude gierkelder afdekken met twee, drie of vier lagen karton vijftien cm compost en je bent vertrokken. Wat mijn betreft hoeft niet alles in een keer, stap voor stap onder handen nemen.
  Bladeren gebruiken als mulch materiaal of in de eigen composthoop geeft zeker geen groeivertraging, mogelijk dat zaaien tussen de bladeren niet werkt, moet je dan ook niet doen.
  Houtsnippers onttrekken geen stikstof aan de grond zolang je ze niet onderwerkt.
  Ik hoop dat je hiermee een stukje verder komt, heb geduld, ga je eigen weg en geniet.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.