De Ultieme Plant samen met Karton

De Ultieme Plant samen met Karton

De Ultieme Plant samen met Karton

We zijn vandaag aanbeland bij de nummers 3 en 2 van het voorbije jaar! Ze hebben beide een praktische insteek, de één gaat over het afdekken van de bodem en hoe dit nu juist moet gebeuren, want dat blijkt voor veel mensen toch niet evident.

Het tweede artikel gaat over de smeerwortel, een plant die absoluut een plaatsje verdient in elke tuin! Er zijn immers zoveel voordelen aan verbonden.

De bronzen medaille

Veel mensen horen over het gebruik van karton om de bodem te bedekken maar blijven toch met veel vragen zitten. Een veel voorkomend probleem is karton dat niet afgedekt wordt en na verloop van tijd opkrult, wegwaait, … en helemaal niet afdekt.

Het is cruciaal dat je om te beginnen al het juiste soort karton gebruikt, dat je voldoende overlapt én dat je het karton bedekt met een dikke laag mulch. Meer info en een fotoreportage lees je in onze nummer 3 van 2013: Hoe moet ik mijn grond afdekken?

De zilveren medaille

Bestaan er planten die heel diep wortelen en zo voedingsstoffen naar boven halen?

Bestaan er planten die u tot 6 keer per jaar kan terug snijden en waarvan de bladeren gebruikt kunnen worden om te mulchen, in de composthoop, als dierenvoeding, …

Bestaan er planten die een barrière vormen zodat brandnetels en andere onkruiden uw tuin niet in geraken?

Bestaan er planten die massaal veel bloeien en zo gigantisch veel bijen aantrekken?

Op alle vragen kunt u waarschijnlijk gemakkelijk ja antwoorden. Maar wanneer ik u vraag of er ook één plant bestaat die al deze eigenschappen combineert én daarbovenop nog andere voordelen biedt, weet u dan nog wat u moet antwoorden?

Lees snel onze vicekampioen van 2013: Minstens 10 voordelen van smeerwortel in de tuin!

De gouden medaille

Zondag volgt de bekendmaking van het meest gelezen artikel van 2013. Ik kan nu al zeggen dat het artikel er met kop en schouder boven uitsteekt. Het gaat over een onderwerp dat heel veel mensen charmeert en ook heel goed past in de natuurlijke moestuin.

De rest volgt zondag :-).

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Ik heb al enkele smeerwortelplanten staan, en weet ondertussen ook hoe je ze kunt splitsen. Maar kun je ze ook rechtstreeks zaaien (ik bedoel de Uplandicum)?

  • Frank Anrijs says

   In theorie is de uplandicum steriel en kan je deze niet via zaad vermenigvuldigen.

   Wat wij wel merken is dat wanneer een plant de kans krijgt om te bloeien en zo afsterft in de winter, alle uitgebloeide takken met zaad(?) op de grond vallen rondom de struik. En hier schieten in het voorjaar soms toch nieuwe plantjes uit op.

   Het zaad is dus volgens ons niet volledig steriel, maar de kans om plantjes succesvol via het zaad op te kweken is volgens mij wel heel klein.

   Wortelstekken is denk ik de eenvoudigste oplossing 🙂

 2. mariella says

  Kannie wachten tot het zondag is. Wat een clifhanger!! ; )

 3. Spannend zeg! 🙂

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.