De Reden Waarom Tuinieren U Kalmeert!

[mashshare]

De Reden Waarom Tuinieren U Kalmeert!

Wanneer je langs een veld rijdt waar een boer aan het ploegen is, dan kan je de geur van de bodem van ver reuken. Ook wanneer het geregend heeft, dan ruikt je tuin helemaal anders, dan ruikt hij naar ‘aarde’.

Sommige mensen hebben een heel goed reukorgaan en merken deze geur al op bij bijvoorbeeld rode bieten en vinden dat deze ruiken en smaken naar aarde. Een reden voor velen om deze groente niet te eten 🙂 .

De oorzaak voor de geur en de smaak, ligt verborgen in de bodem en is voor alle mensen en dieren heel gemakkelijk op te vangen. Mensen ruiken de geur die wordt vrijgesteld door bodembacteriën, maar ook dieren kunnen deze geur opvangen.

Kamelen in de woestijn

Kamelen in de woestijn, waar niet echt veel leven in de bodem zit, kunnen deze bodemgeur (Geosmine) van heel ver ruiken en vinden zo oases en water in de woestijn.

Ook wij pikken deze geur heel snel op, zelfs bij een lage concentratie van 5 deeltjes per biljoen. De stof is al heel lang bekend, maar het is pas sinds een 10-tal jaren dat uit onderzoek blijkt dat ze effectief ook een effect heeft op mensen.

Een antidepressivum

Een dokter, Mary O’Brien, maakte een serum uit bacteriën en gaf dit aan longkankerpatiënten met de gedachte dat het hun immuun-systeem een boost zou geven. Dat deed het echter niet, maar er was wel een duidelijk ander effect.

De patiënten werden opgewekter en voelden zich beter. De patiënten die het middel toegediend kregen melden dat ze zich vrolijker voelden en minder pijn hadden dan de controlegroep. Verdere studies van Geosmine wezen op de opwekkende eigenschappen van deze stof.

Tuinieren is verslavend

Waarschijnlijk is dit de reden waarom voor veel mensen tuinieren rustgevend is en waarom je je veel relaxter en beter voelt na het eventjes werken in de tuin, ook al is het maar even. Wanneer je de geur van deze bodembacteriën opsnuift (Geosmine), krijg je telkens enkele kleine deeltjes binnen.

Die deeltjes werken in je lichaam zoals een antidepressiva: ze verhogen de aanwezigheid van Serotonine en Noradrenaline, en hebben dus een vergelijkbare werking met antidepressiva.

Wanneer je merkt dat je na een tijdje tuinieren steeds meer goesting hebt om langer en meer te tuinieren, dan vertoon je misschien de eerste tekenen van een verslaving.

Sommige mensen hebben zelfs ontwenningsverschijnsels als ze op vakantie gaan en enkele weken niet in de tuin kunnen werken 🙂 !

Veel tuinplezier!

Ga dus af en toe eens op je knieën dicht bij de grond zitten zodat je de benodigde hoeveelheid Geosmine binnenkrijgt …, werk met blote handen in de aarde en snuif diep als je buitenkomt na een regenbui!

Veel tuinplezier en zorg dat je niet (te) verslaafd raakt 🙂 !

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. te laat! ben al verslaafd 😉

 2. Jos says

  Weer straffe kost Frank!

 3. patrick lefevere says

  ik ben dit jaar begonnen met tuinieren nu ik de tuin heb en eerlijk gezegd ik kan mij daar goed in vinden, het geeft rust, mijn rug schreeuwt het soms uit, maar ik heb het er voor over, en ik leer graag, mijn grootvader was ook een tuinierder, en ik hou er ook van

 4. Marleen says

  Wat een heerlijke verslaving…

 5. marga says

  Ja, ik ben ook zeer graag in mijn tuin.
  Toch een vraagje: giraffen in de woestijn????? Dat is toch vreemd, moesten dat geen kamelen zijn?

 6. Francine Coppens says

  Ik ondervindt dit aan den lijve.
  Nu ik er nog bewuster van ben ga ik dubbel genieten en deel het graag mee aan anderen,ook zonder mij op te dringen.
  Dikke” merci” Frank.
  Groetjes,Francine.

 7. Tom says

  Niks boven de geur van de tuin na een frisse regenbui! Inderdaad een heerlijk gevoel. Ik associeer het met weelderig groen, gezondheid en leven.

 8. Weer wat bijgeleerd! Dank je wel…

 9. Je blog komt te laat, ik ben ook al verslaafd. Ik herken het inderdaad wel. Dan nestel ik mij met een mooi boek in een tuinstoel en dan ga ik denken; “Ik kan dit nog wel even doen, of daar nog even wieden, daar nog even mulchen, dit kan nog gesnoeid worden”.

  Geosmine, met blote handen in de modder en met blote voeten in het gras…, het helpt allemaal mee om die verbinding met de natuur te onderhouden.

Trackbacks

 1. […] Maar toch haal ik daar niet veel voldoening uit. Een groot deel van mijn voldoening haal ik uit het werk zelf. Door met de grond bezig te zijn, door te zaaien en te mulchen, door te planten en te wieden. Door gewoon bezig te zijn en contact te hebben met de natuur, krijg ik een goed gevoel, kom ik tot rust en word ik blij (misschien is dit de reden wel: Geosmine in de bodem). […]

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.