De Opstart van een Natuurlijke BoekenWinkel!

[mashshare]

De Opstart van een Natuurlijke BoekenWinkel!

De Opstart van een Natuurlijke BoekenWinkel!

Als je mijn blog al een tijdje volgt, dan heb je al wel gemerkt dat ik graag en (met momenten) veel lees. Vroeger heel veel fictie, maar daar heb ik nu nog weinig tijd (en interesse) voor. Nu lees ik vooral boeken die verband houden met tuinieren, permacultuur, natuur en alles wat daar mee samenhangt.

Aanvankelijk zocht ik in de bibliotheek  en op sites over permacultuur naar boeken die mij meer zouden leren over de tuin, de bodem en de beestjes die er in leven. Al snel merkte ik dat het aanbod behoorlijk beperkt was en kwam ik steeds bij dezelfde boeken uit.

Jij hebt die waarschijnlijk ook al zien passeren en misschien al wel gelezen: Tuinen van Overvloed, Holzer’s permacultuur, The One-Straw Revolution, Permaculture of Gaia’s Garden.

Verder dan tuinboeken

Uiteraard zijn er nog enkele andere, maar nadat ik deze gelezen had, bleef ik een beetje op mijn honger zitten. Ik ben dan gewone tuinboeken gaan lezen, maar ook boeken uit de Paradigma-serie van Oikos over economie, sociale aspecten, … Van het één boek ga je door verwijzingen in de bibliografie naar een ander, door tips van vrienden en lezers van mijn nieuwsbrief en blog, door mijn moeder, door naar lezingen te gaan of door toevallig tegen te komen in een boekenhandel, kom je steeds andere, gerelateerde onderwerpen tegen.

En dan blijkt dat er toch heel veel boeken zijn die nauw verband houden met de gedachtegang van permacultuur, of die heel goed een aspect weergeven, of gewoon razend interessant zijn. En zo verbreed je telkens je kennis, maar ook je interesses en zo kom je steeds meer boeken tegen die nuttig en interessant zijn.

Als ik ze lees, ken jij ze nog niet

Het grote probleem voor mij is dan om deze bekend te maken. Veel van deze onderwerpen hebben nog weinig te maken met tuinieren en zouden niet passen op mijn blog. Maar ze zijn soms wel heel interessant om een andere invalshoek te krijgen op een probleem of als introductie op een andere manier om iets te doen.

Enkele voorbeelden: In het oog van de storm houdt nog vaag verband met mijn blog, maar voor Paramagnetisme, Land of the Spotted Eagle, Slik je dat? of True Believer is de link voor sommigen toch al wat onduidelijker en/of moeilijker.

Daarom heb ik besloten om recensies te blijven schrijven, maar dan over boeken met een directe link naar tuinieren en permacultuur, maar daarnaast ook een soort van boekenwinkel op te starten.

Een Natuurlijke BoekenWinkel

Hierin steek ik alle boeken die ik gelezen heb, of die mij interessant lijken, of die mij aangeraden zijn door anderen. Zodat er toch ergens een soort verzamelplaats is waar je niet te veel moet zoeken om een interessant boek te vinden.

Want er worden echt veel goede, interessante boeken gepubliceerd, maar je moet ze ook weten te vinden natuurlijk.

Ook zullen er verwijzingen instaan naar recensie die ik al geschreven heb. Als jij trouwens suggesties hebt voor boeken waarvan jij vindt dat ze absoluut hun plaats verdienen in deze boekenwinkel, dan mag je deze altijd doorsturen via mail of in de reacties hieronder plaatsen 🙂 .

Voor de duidelijkheid!

Je zult merken dat de Boekenwinkel is opgesteld in samenwerking met Bol.com. Dat is simpelweg omdat het heel gemakkelijk is en zij een heel divers en uitgebreid aanbod hebben. Ze geven informatie over elk boek, er staan recensies van klanten bij zodat je jezelf een idee kunt vormen over de inhoud en de kwaliteit van het boek.

Maar dat betekent niet dat je je boek moet bestellen bij Bol.com. Ik weet dat deze winkel bij sommige mensen gevoelig ligt, dus bekijk deze online Boekenwinkel dan eerder als een verzameling van ideeën, suggesties en tips. je kan daarna nog altijd het boek gaan kopen bij je eigen boekenhandel naar keuze!

Verder is het ook zo dat ik een kleine deeltje van de verkoopprijs doorgestort krijg door Bol.com. Dus met elk boek dat u in mijn Boekenwinkel koopt, steunt u eigenlijk de Natuurlijke Moestuin. Dat kan je als een voordeel beschouwen natuurlijk 😉 .

De Natuurlijke Boekenwinkel

Via volgende link kan je hem bekijken: Natuurlijke Boekenwinkel.

Laat mij alstublieft weten of je zelf nog boeken erbij wilt zien, of dat je boeken op de lijst ziet staan die je gelezen hebt maar absoluut de moeite niet waard zijn!

Samen kunnen we zo een archief opbouwen waar iedereen die rond permacultuur en natuurlijk tuinieren bezig is, zijn goesting en inspiratie vindt. Volgens mij weer een stap verder op het pad om natuurlijk tuinieren wat toegankelijker en bekender te maken!

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. “De eetbare tuin” van Alice Fowler was denk ik voor mij een van de eerste boeken dat mij dichter bij permacultuur bracht. Het is een geweldig boek met heel wat leuke tips. Het werkte aanstekelijk.

 2. Willem van het Riet says:

  Koop altijd meters bij de kringloopwinkel en dan digitaliseer ze. Zo heb je honderden boeken op je tab en via hyperlinks kun je snel bladeren.

 3. Het boek “Free range Chicken Gardens” vind ik wel een leuk boek over het implementeren van (tijdelijk en/of plaatselijk) vrijlopende kippen in de tuin. Wel een Engelstalig boek. Met leuke denkoefeningen als bv de combinatie van kippenhok annex serre. Net wat anders dan een basiswerk over kippen. Daarvoor koop je zeker “Ecologisch houden van kippen” – uitgegeven door Velt

 4. Een compacte aanrader is “Tuinieren voor wilde dieren” van KNNV.
  Bij veel enthousiasme over dit onderwerp of om er net héél enthousiast over te worden is er:
  “Diervriendelijk tuinieren – Richt je tuin in met respect voor de natuur” van Tirion. Dit boek is echt heel mooi en uitgebreider, zeer informatief !!!
  Als je nu specifiek de bijen en je andere bestuivers wil voeden, doorheen het ganse jaar, en dat is hard nodig, raad ik een schematische “Bijenplantengids” aan die je kan bekomen via een imkergilde, ook wel te downloaden op het net.
  Zo komen we ook uit op bomen waarover vele standaard werken zijn.
  Maar een ronduit prachtig bomenboek daarbuiten is: “Het knotbomenboek” van KNNV !

 5. Spijtig dat er bij mijn weten nog geen goed Nederlandstalig boek bestaat over zelf zaden kweken. Vroeger was er “Zelf biologisch zaden kweken” door P.Van Oosterwijck via Deltas maar dit is enkel nog tweedehands te vinden.
  Eén van de vele voordelen van zelf zaden kweken is dat je er dan wellicht veel hebt en dat je ze kan gebruiken voor:
  “Kiemen en microgroenten kweken” door Peter Bauwens – uitgegeven door Deltas

  • Alles toegevoegd, zelfs 2 nieuwe categorieën opgestart!

   Ik had niet stilgestaan bij dieren in de tuin, en ook niet bij koken, verwerken en bewaren van je oogst 🙂 .

 6. Barbara says:

  Het boek Permaculture. Principles and Pathways beyond Sustainability van David Holmgren kan ik niet aanraden. Het is zeer abstract en het voor mij niet te volgen. Wie heeft dit boek gelezen en kan het wel waarderen?
  The One-Straw Revolution van Masanobu Fukuoka daarentegen is zeer leesbaar en een must voor iedereen die zich bezig houd met natuurlijk tuinieren. Probeer aan de goedkope Indiase druk te komen van Other India Press. ISBN 81-85569-31-2.

  • Het boek van Holmgren is inderdaad enorm moeilijk om te lezen, vele lange zinnen, enz. Maar het is een standaard werk dus ik kan het er moeilijk uit laten :-(.

   Maar ik zou het niet echt aan iemand aanraden die wilt ontdekken wat permacultuur is.

   The One-Straw Revolution is een andere verhaal en een echte aanrader. Ik denk trouwens dat je met wat zoeken wel een pdf op internet vindt.

 7. Barbara says:

  Permaculture Design van Aranya heb ik ook ooit aangeschaft omdat het praktisch zou zijn. A step-by-step guide staat er ook op. Niks van dat alles. Een hoop geleuter over het belang van een permacultuur design course. Dus wie het wil hebben, kan het gratis bij me afhalen.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.