De Maankalender: Dalende en Stijgende Maan Juist Uitgelegd

[mashshare]

De Maankalender: Dalende en Stijgende Maan Juist Uitgelegd

De Maankalender: Dalende en Stijgende Maan Juist Uitgelegd

Vorige week heb ik het in een blogartikel over het gebruik van de natuur- of fenologische kalender gehad. Veel reactie, veel interesse, maar er is nog een andere kalender die ook veel gebruikt wordt, maar waar veel onduidelijkheid over bestaat en die dikwijls onjuist gebruikt wordt.

Bovendien zijn er over het internet vele verkeerde kalenders in omloop, die ervoor zorgen dat deze manier van werken op hoongelach wordt onthaald bij velen.

Ik heb het over de maankalender van Maria Thun, waarbij het belangrijk is dat je de maankalender van Maria Thun hebt, en niet één die iemand zelf in elkaar gebokst heeft 🙂 .

De originele kalender, die elk jaar wordt aangepast, kan je hier kopen: Maria Thuns zaaikalender 2016. Ik heb nog nergens een andere kalender gevonden die de principes juist toepast, dus …

Dalende en Stijgende Maan

Wat bij velen niet duidelijk is zijn de begrippen dalende en stijgende maan en dat zorgt voor verwarring. Dikwijls denk men dat dit hetzelfde is als wassende en afnemende maan, maar dit is absoluut niet zo!

Een uitleg in woorden is niet zo eenvoudig, daarom wordt het in onderstaande video heel duidelijk uitgelegd in woord en beeld 🙂 !

Video

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Annemiek van Moorst says:

  Hi Frank,
  Hier een Maria Thun kalender die zich ieder jaar aanpast.
  http://www.astrologie-info.com/mocal.cgi

 2. Jan dirK says:

  Guurtje Kieft geeft jaarlijks een werkagenda voor het land en de tuinbouw uit (verkrijgbaar bij http://www.dezonnetuin.org), met een zeer uitgebreide maan- en planetenkalender. Gebaseerd op astronomische gegevens. Met veel info en tips over wat je op welk moment het beste kan doen, zoals welke gewassen wanneer gezaaid, geplant en geoogst kunnen worden (overigens ook over handelingen die in de permacultuur niet gedaan worden, zoals grondbewerkingen en gebruik van preparaten)

  • Barbara says:

   Ik heb deze agenda (“Het Juiste Moment”) zelf dit jaar voor het eerst, maar het hele gebeuren is nog nieuw voor mij en ik ben benieuwd of iemand de kalenders van Maria Thun en van Guurtje Kieft wel eens langs elkaar heeft gelegd. Wat ik zelf minder vind aan de agenda is het gepraat over Tegenkrachten, Engelen, het Goddelijke e.d. Wat wel een openbaring was voor mij was de informatie over de winters en zomers van Mercurius en Venus. De temperatuursovergang in januari klopte precies met die informatie.

   • Verwegen says:

    Met die agenda heb je een goede aankoop gedaan. Ik ga nu het 5de seizoen in met deze werkagenda van de Zonnetuin. Het verschil met Thun is onder andere dat voor zover ik weet, de zon niet in die Thun agenda/kalender wordt meegenomen, terwijl de zon juist zorgt voor licht en warmte. Deze twee aspecten (licht en warmte) toenemen in het voorjaar en dus van invloed zijn. Daarnaast werkt de zon op de groeivorm van gewassen, ook een aspect dat je kunt gebruiken want de periode van de Zon duurt veel langer dan die van de Maan en daardoor heeft de Zon veel meer invloed op hoe gewassen groeien. Essentieel bij de BD agenda is dat het uitgaat van de astronomie van een bepaald moment op een bepaalde plek op aarde. Geen idee of de kalender van Thun is gebaseerd op de situatie in Duitsland, Nederland, UK of een andere plek. Dit is van belang want bijvoorbeeld met de UK is al een uur tijdsverschil en daarmee veranderen alle aspecten tussen Maan, Zon en planeten. Het mooie van de werkagenda van de stichting de Zonnetuin is dat die op Nederland is gebaseerd waardoor je de gegevens hebt van de astronomie zoals die nu zijn in dit gebied. Weet dat er gedurende meer dan 9 maanden door meerder mensen aan wordt gewerkt om deze werkagenda te maken. Alles wordt uitgezocht, uitgewerkt en gecontroleerd, de vraag die je kunt stellen is in hoeverre dat bij zo’n digitale versie gebeurt? – daar heb ik namelijk mijn twijfels over.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.