De Crowdfunding Gaat van Start!

Het is zover! Vandaag gaat de crowdfunding voor het platform ‘Schijnbare Chaos’ van start! Het is een groter project geworden dan oorspronkelijk voorzien. Het allereerste plan was een simpele applicatie in MSAcces, maar dat bleek niet toe te passen op grotere schaal. Daarna kwam het plan om een webversie te bouwen van het systeem maar toen bleek de prijs een limiterende factor te zijn en had ik het idee opzij gelegd.

Na het verschijnen van mijn boek kwam er echter zo’n grote vraag naar meer informatie over ons combinatiesysteem dat het voor mij duidelijk was dat ik hier toch mee verder moest gaan. Ik heb dan gezocht naar een programmeur en de webversie van het programma uitgebouwd. Tijdens het brainstormen en uitwerken van het programma is er echter van alles ‘misgelopen’ en kwam ik uit op een heel platform dat achtergrond en ondersteuning moet bieden voor het oorspronkelijke programma om te combineren volgens ‘Schijnbare Chaos’ en natuurlijk tuinieren in het algemeen.

Een heus platform

Onze manier van combineren is niet ingewikkeld of moeilijk, maar het is compleet onbekend voor de meeste tuiniers en vraagt dus wel enige uitleg en voorbeelden. Daarom moest er naast het programma ook nog extra informatie voorzien worden, en dan liefst in alle soorten (video, tekst en spraak) zodat elk type student (visueel en auditief) aan bod komt. Omdat het ook helpt wanneer mensen onderling kunnen overleggen, vragen stellen en ervaringen uitwisselen was een forum ook een must.

Zo werd het idee steeds breder uitgewerkt en kwamen er steeds meer onderdelen bij.

Een centrale plek voor natuurlijk tuinieren

Vanaf het begin is het mijn bedoeling geweest om van Yggdrasil een plek te maken waar je terecht kan met vragen over natuurlijk tuinieren. Zowel offline als online! Offline doen we dit via lezingen, rondleidingen, de Kruidenverkoopdag waarop je kan langskomen om te babbelen en verschillende soorten cursussen ‘Voedsel Kweken’.

Online was de blog een eerste opzet maar verder is dit nog niet uitgewerkt. Daarnaast heb ik al geprobeerd om via het permacultuurnetwerk een soort van verzamelplaats te maken voor natuurlijke tuiniers. Het permacutuurnetwerk bestaat ondertussen niet meer, de website is een verzamelplaats geworden van projecten en activiteiten, wat heel waardevol is. Maar het is niet geworden wat ik voor ogen had 🙂 .

Daarom leek mij dit moment een goede gelegenheid om het nog eens op een andere manier te proberen. Door alles wat ik al rond ons combinatiesysteem ‘Schijnbare Chaos’ ging opbouwen, was het niet veel moeite om het nog wat uit te breiden en er een echt platform voor natuurlijk tuinieren van te maken.

Maar dat drijft natuurlijk ook de prijs op, zodat ik het niet meer alleen kan financieren. Ik heb er daarom voor gekozen om als verdienmodel een abonnementen-systeem op te zetten: je moet een jaarlijkse bijdrage betalen om toegang te hebben tot alles. Een gedeelte van het programma om te combineren en een gedeelte van de informatie zal uiteraard gratis beschikbaar zijn, want dat was de hoofdbedoeling van de website!

Dit om alles op te starten, hoe het evolueert zal de toekomst uitwijzen, ik heb de laatste jaren gemerkt dat je veel kan plannen maar dat het zelden exact loopt zoals je oorspronkelijk voorzien had 🙂 .

Hoe gaat de crowdfunding juist te werk?

Het komt erop neer dat ik nog extra geld nodig heb om dit platform volledig af te werken: 7500 euro om exact te zijn. Ik start hiervoor een crowdfunding op, maar het is niet zo dat ik een bijdrage vraag voor jou zonder iets in de plaats te geven!

Je kan de crowdfunding steunen door een bedrag te storten in ruil voor een tegenprestatie. De voornaamste ‘tegenprestatie’ is vervroegde toegang tot het platform. Je betaalt eigenlijk je lidgeld voor het komende jaar (2018-2019). Samen gaan we dan vanaf de zomer het platform ontdekken en bevolken, de echte start van je betaalde jaargang gaat in vanaf oktober 2018. Je krijgt dus enkele maanden gratis toegang zodat we samen alles op punt kunnen stellen.

Heb je niet zo’n interesse in dit platform, maar wil je Yggdrasil en het platform wel helpen, kan je nog via verschillende andere tegenprestaties een bijdrage doen.

Je kan uiteraard ook kiezen om een bedrag te doneren, zonder een tegenprestatie te vragen of als je niet veel geld over hebt, kan je ook helpen met het verspreiden van de crowdfunding-campagne via al jouw kanalen.

Voor alle soorten bijdrages ben ik zeer dankbaar, en het brengt het realiseren van één van mijn dromen telkens een stapje dichterbij.

Ik heb een video opgenomen waarin ik wat extra uitleg geef over wat de bedoeling juist is van de crowdfunding (voor de visueel georiënteerden onder ons 😉 )

Video

Het crowdfunding-systeem

Ik heb ervoor gekozen om een crowdfunding te gebruiken waarbij ik nauwelijks onkosten moet betalen. Bij de meeste systemen ben je ongeveer 10% kwijt aan onkosten, bij hetgene dat ik gebruik 0%. Zo komen alle bijdragen maximaal tot hun recht en kan ik volop gebruik maken van uw hulp.

De keerzijde is dat de betaling wat omslachtiger verloopt en dat je een overschrijving via online bankieren moet doen. Op zich geen probleem en alles wijst zichzelf uit op de site van de crowdfunding: Crowdfunding ‘Schijnbare Chaos’.

Steun Yggdrasil

De crowdfunding start vandaag, hopelijk kan ik op je steun rekenen de volgende dagen!

Je weet: je kan een financiële bijdrage doen, maar indien dat niet lukt: elke soort bijdrage helpt 🙂 .

 

PS: Vragen zijn welkom in de reacties!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Fantastisch dat jij je blijft inzetten Frank om het zo nodige natuurlijk tuinieren te blijven stimuleren. Hopelijk ga je met dit platform dat je bouwt nog héél veel mensen inspireren en doorleren hoe het totale plaatje lukt en nog heel leuk is ook. Mijn steun heb je alvast !!!

 2. greet says

  Dag Frank,
  Ik tekende in want ben wel benieuwd en heb geen enkel idee wat het wordt en of ik met mijn cirkelsysteem er wat aan kan hebben. Komt er een app waarin ik kan opgeven dat ik wat wil zaaien in een veldje dat pas vanaf mei de hele dag in de zon ligt en waarbij ik dan te zien krijg wat en hoeveel ik er kan zaaien en wat ik wanneer erbij kan zetten? Of een site die uitlegt wat je zo goed in je boek uitlegt? Of een tabel met hoe groof de golven moeten zijn bij welke groente? Ik werk eerder met concentrische cirkels (vb: centrum een kool, errond cirkeltje bladgewas, cirkeltje radijsjes, cirkeltje wortel/knolgewas) en gaten opvullen met eender wat ik in de voorkweekkast staan heb, dus aan zo rekenblad heb ik niet zo veel.
  Succes

 3. greet says

  Dag Frank,
  Ik tekende in. Gaf geen toestemming aan die crowdfundingsite om mijn gegevens op te slaan, schreef me niet bij hen in, en kreeg toch bericht dat ik ingeschreven was. Unsubscribe gaat bij hen via mail. Dat verzoek stuurde ik gisteren dan ook meteen. Maar daar doen ze dus niets mee. Ik wou jou en iedereen die je wilt steunen dus even laten weten dat deze site welliswaar geen % afsnoept van je crowdfundingactie maar bijlange niet gratis is. De gegevens van al je crowdfunders zijn de betaling. Mvg greet

  • Of ze jouw gegevens gaan gebruiken weet ik niet maar dat lijkt mij straf want dat mag inderdaad niet!

   Wel is het zo dat ze jouw gegevens moeten hebben om je mails te sturen ivm de crowdfunding, net zoals ik die moet hebben om je mails te kunnen sturen over het afhandelen van de beloningen en zulke zaken. Dus niet te snel uitschrijven, anders kan ik je niet meer contacteren 🙂 !

   • greet says

    Ik schreef direct uit. Op 11 april; voorafgaande mijn bericht hierboven.
    Is dat echt levensnoodzakelijk om het abonnement op de app te kunnen activeren?
    Ik ging er van uit dat jij wel het e-mail-adres van mij hebt, gezien ik inschreef op je nieuwsbrief en ik het ingeef bij elk bericht wat ik hier plaats.

    • greet says

     Dag Frank,
     Dat uitschrijven op 11 april (dus voorafgaand jou uitleg waarom het niet te doen) is geslaagd. Ik krijg geen berichten meer van het crowdfundingplatform. Hopelijk bracht het voldoende samen om je site af te werken. Ik veronderstel dat ik binnenkort bericht van de beheerder van je betalende site krijg met toegangscodes want mijn gegevens zijn ongewijzigd sinds ik je boek kocht. Als hrt absoluut noodzakelijk is dat de fondsenwerver mijn gegevens krijgt vooraleer ik toegang krijg tot je betalende site, kun je dan een reply schrijven aub. Greet

 4. Tom Bauwens says

  Hallo Frank,

  Wanneer denk je van start te kunnen gaan met dit platform? Een tijd terug (26/09) kregen we hierover een e-mail maar sindsdien niets meer gehoord.
  Ik vind het een super idee wat je hebt bedacht en zit te popelen tot het gaat beginnen.

  Groeten,
  Tom

 5. Faber vanmolkot says

  Frank,
  super idee, alles van schijnbare chaos online bij elkaar.
  Ik lees dit allemaal nu pas (net natuurlijke moestuin ontdekt)
  ben cursusje permacultuur aan het volgen en ga in de kerstvakantie (ik weet het, dat is laat) mijn moesttuin helemaal omvormen.

  Kan ik hier nog mee in stappen?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.