De 6 Voordelen van Groenbemesters

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Geweldige invalshoek Frank 🙂 en helemaal juist ook !

 2. Tim Hannes says:

  Ik merk toch op dat tuiniers die vroeger op de traditionele manier werkten nu stilletjes aan overschakelen naar groenbemesters. Dat is nog steeds vele malen beter dan bedden , meer dan een half jaar lang, bloot te laten liggen. Ook op grotere schaal , op de velden van boeren, zie je meer en meer groenbemesters.

  Op kleine schaal , in moestuinen , is mulchen natuurlijk het beste. Vooral voordeel nr 6 vind ik belangrijk. Minder werk , meer voordelen. 🙂

  • Uiteraard is het gebruik van groenbemesters veel beter als niets, en voor sommige mensen in hun eigen systeem zelfs beter als mulchen.

   Maar bij onze manier van werken is mulch onmisbaar en lukt het niet om groenbemesters te gebruiken.

   En idd, nr 6 is heel belangrijk 🙂 .

 3. bertine says:

  In mijn (volks)tuin staan drie Leylandii en nog twee andere naaldbomen.
  Erfenis voorgangers. Ik heb het advies gekregen om ze weg te halen, voordat ze daarvoor echt te groot zijn. De grond eronder is kaal, met op sommige plekken sieraardbeien. Kan ik het coniferengroen gebruiken om te mulchen, plus eventueel brandnetelgroen (staat aangrenzend op gemeentegrond) en takken van bramen? Kan er ook halfvergane compost uit twee compostvaten op doen. Heeft afdekken met karton in dit geval ook zin? Ik realiseer me dat dit ook tijd nodig heeft. Wat zijn de mogelijkheden voor (tijdelijke) beplanting in het voorjaar? Wil niet teveel mulchmateriaal uit het andere deel van de tuin gebruiken want dat heeft zelf aanvulling nodig.

 4. johanna says:

  echt fijn al die steuntjes in de rug!!!!
  dank je wel.

  johanna

 5. johanna says:

  oh ja…..over houtsnippers als mulch.
  las eens als je daar te veel van mulcht op je groentebed, dat je het seizoen daarna, weinig opbrengst hebt in je moestuin, omdat die bodem veel energie moet gebruiken om die houtsnippers te kunnen verteren.
  is dat waar?

  johanna

  johanna.

  • Het is juist omgekeerd 🙂 .

   Als je bovenop de bodem mulcht, dan geeft het juist energie aan de bodem en gaat je opbrengst juist groter zijn in het volgende jaar.

   Als je je mulchmateriaal onderwerkt, dan heb je inderdaad een probleem.

   Wij gebruiken al 18 jaar oppervlakte mulch (waaronder houtsnippers) en onze opbrengst stijgt elk jaar.

   • johanna says:

    ah…. dat is het punt.
    niet onderharken , maar een dikke laag boven op houden:
    ‘oppervlakte mulchen’ dus zoals jij dat noemt.

    dank je voor je antwoord!
    ben ik blij mee.

    johanna

 6. Daniël says:

  Het is nu al stilletjes bezig met het vallen van de bladeren van de walnoot. Maar het grootste pak moet natuurlijk nog vallen. Dat zijn van die stevige grote bladeren. Volgens het schijnt zou uit die bladeren Juglon komen, wat het kiemen van andere planten zou afremmen ?.
  Zou ik die ook kunnen gebruiken als mulsch, ik heb ze zelfs al gebruikt, maar dan eerst met de grasmaaier er over gereden, dat alles wat kleinder was en dan vermengd met gazongras. Hopelijk heb ik daar niets verkeerd mee gedaan?

  • Over deze stof die uit de bladeren van een notenboom komen wordt veel verkeerde informatie verspreid.

   Om te beginnen zijn het vooral planten van de Rosaceae familie die hier last van hebben: Appelen, rozen, aardbei, …

   Geen groenten dus, weg probleem voor de moestuin.

   Daarnaast komt deze stof slechts beperkt voor in de Europese soorten.

   Je kan dus met een gerust hart zoveel notenbladeren gebruiken en versnipperen als je wilt om op je bedden te leggen. Je gaat geen enkel probleem ondervinden 🙂 .

   • Daniël says:

    Bedankt Frank,
    Ik ben volop bezig met mulch te leggen, zeker 10 cm dik op mijn compost in de tuin. Bij mannier van spreken zitten de vogels allemaal op een rijdje te wachten tot ik mijn werkzaamheden vericht heb, dan kunnen zij beginnen met hun samenwerking. Zij werken de hele herfst en winter in mijn plaats, soms benader ik mijn tuin heel voorzichtig. Het is geweldig om te zien hoeveel vogels er weg vliegen uit de tuin als ze me dan eindelijk dan toch gezien hebben. Dat kunnen er gemakkelijk 30-40 stuks zijn die er telkens weg vliegen.Van kraaien tot roodborstjes. Stelt u voor 30 vogels die van de morgen tot de avond, 4 maanden lang zitten te werken in men tuin. Kun je inbeelden hoe hij er uit ziet na die maanden, die zijn voordurend bezig met lucht in mijn mulch te brengen. Zodus ik ben bezig met de goede kanten te bezien van hun werk. Alles omzetten kan zeker geen kwaad!!!! Samen sterk zouden ze vroeger in ons bedrijf gezegd hebben.

 7. linda says:

  Heb je nog een tip om aan mulch te komen? Ik leg nu karton neer. daarvoor haal ik eerst het meeste onkruid weg. Dat gebruik ik dan als mulch. Is dat goed?

 8. Francine Coppens says:

  Enkel de voordelen van mulchen zijn mij bekend.
  De pompoenen en courgettes deden het minder dit jaar,kan ook aan mij liggen.
  De groententuin in de herfst oogt zeer mooi,met goudsbloem,Oost-Indische kers
  en wat facelia ertussen,met dat laatste ga ik ook mulchen.
  Onze mulchlaag is nu 10 tot 15 cm.dik.
  Wij hebben gemulcht met:smeerwortel,vlierblad,brandnetel,haagbeuk,varens,blad van fruitbomen,e.a.,beetje afgedekt met pompoen en rabarberblad.

  Graag zou ik ook weten of zuring het zelfde is als zurkel?

  Dank Frank voor het steeds weerkerend duwtje in de rug.

  Hartelijke groetjes,Francine.

 9. Willem van het Riet says:

  Hallo Frank,
  Ik zit op een volkstuincomplex en heb altijd ruzie met het bestuur want die vind mijn tuin een wildernis. Geeft niet. Ze weten niet beter. Blijf het uitleggen.
  Ik gooi altijd de doppen en schillen van de oogst onder de boom of struik waar het vanaf komt. Is dat ok. Bijv Walnoten onder de walnoot en hazelnood doppen onder de hazelnoot.

Speak Your Mind

*