Charlie Ryrie: Onkruid Natuurlijk Bestrijden

Charlie Ryrie: Onkruid Natuurlijk Bestrijden

Charlie Ryrie: Onkruid Natuurlijk Bestrijden

Het boek is eigenlijk opgedeeld in 2: het eerste deel bekijkt de positieve eigenschappen en de voordelen van onkruid. In het tweede deel worden de mogelijke natuurlijke bestrijdingsmanieren bekeken.

Deel 1

De allereerste vraag die in het boek gesteld wordt is: Waarom moet ik eigenlijk iets over onkruid weten?

Voor een tuinier staat onkruid gelijk aan werk en last. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Onkruid heeft ook verschillende nuttige functies en deze worden uitgelegd in het boek.

Enkele functies die worden besproken zijn:

  • onkruid als indicatorplant
  • vergroten van vruchtbaarheid
  • preventie van erosie
  • materiaal voor de composthoop
  • halen mineralen op uit de diepere lagen
  • onkruid als insectenhotel

Elke functie wordt uitgelegd en voorzien van verschillende voorbeelden zodat u een heel duidelijk beeld krijgt. Ook staan er veel prachtige foto’s in het boek van onkruiden, maar spijtig genoeg zijn deze niet voorzien van een onderschrift. Hierdoor is het voor iemand die  onervaren is soms moeilijk om te weten welk onkruid op de foto staat.

Ook geeft men bv. hele opsommingen van nectarplanten voor vlinders en bijen en een lijst met voedselplanten voor dieren.

Deel 2

In ongeveer de helft van het boek begint men de mogelijke manieren uit te leggen om onkruid onder controle te houden. De belangrijkste les die u moet onthouden is dat u moet weten hoe uw onkruid groeit om te weten hoe u het kunt bestrijden.

Daarom worden eerst enkele groeiwijzen en verspreidingsmanieren van onkruid uitgelegd waarna men overgaat op de vele bestrijdingsmanieren.

De verschillende vormen gaan van spitten, frezen, hakken en wieden tot afbranden, teeltmethoden, mulchen en het gebruik van barrières. De opsomming is heel volledig en de uitleg to-the-point.

Langs de zijkant van het boek staan dikwijls nog kleine tips en opmerkingen. Zeker de moeite van deze ook even te lezen, er staan dikwijls waardevolle details in die u goed kunnen verder helpen.

De eindconclusie van het boek is dat u zich niet moet druk maken over onkruid in de tuin. Onkruiden kunnen immers verschillende functies vervullen en zijn ook nuttige planten in de moestuin!

Conclusie

Het boek is 64 blz. dik en bevat heel veel foto’s. Elke functie van onkruid en alle mogelijke bestrijdingsmanieren worden uitgelegd en voorzien van voorbeelden. Toch gaat men dikwijls niet heel uitgebreid in op mogelijkheden en functies. Daarom is dit boek meer een inleiding en voorstelling van de verschillende mogelijkheden. Het doet u nadenken over uw standpunt tov onkruid en stelt u misschien ook gerust: u moet immers niet fanatiek elk klein sprietje onkruid verwijderen.

U kunt gerust enkele soorten laten staan en gebruiken in de keuken, op de composthoop, als mulch of om nuttige insecten aan te trekken.

Ik vond het heel interessant om lezen en het is ook snel uit. Ik zal er nog dikwijls in bladeren om de voorbeelden over het nut van onkruiden te herlezen, maar voor meer uitgebreide informatie ben ik toch op zoek naar andere boeken over nuttige functies van onkruiden.

Het boek is niet zo duur en kunt u online kopen. Een voorbeeld is bol.com: Onkruid natuurlijk bestrijden

 

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.