Biologisch voedsel is niet gezonder dan gangbaar eten

Biologisch voedsel is niet gezonder dan gangbaar eten!

Biologisch voedsel is niet gezonder dan gangbaar eten!

Om de zoveel tijd verschijnen er in kranten en tijdschriften artikels over het verschil tussen biologisch gekweekt en gangbaar voedsel. En bijna onveranderlijk is de conclusie dat er niet zoveel verschil zit in kwaliteit, smaak en gezondheid.

Enkele dagen geleden verscheen dit artikel in de ‘Standaard’: Dure biovoeding dan toch niet zo gezond. En in het voorjaar was er een artikel over een Duits onderzoek in ‘The Daily Mail’: Organic food has no extra health benefits (Biologisch voedsel heeft geen extra voordelen.)

Beide studies komen ook hier tot de conclusie dat biologisch gekweekt voedsel niet opvallend of aanwijsbaar meer vitamen en mineralen bevat. Ook is het niet lekkerder of gezonder.

Bestrijdingsmiddelen

Wat wel uit beide onderzoeken blijkt, maar enkel kort wordt aangehaald, is het verschil in bestrijdingsmiddelen dat de 2 soorten producten bevatten.

Bij biologisch gekweekte groenten was 75% compleet vrij van pesticiden en baby’s die biologische babyvoeding aten, hadden veel minder pesticiden in hun urine.

De gangbaar gekweekte producten bevatten vaak nog resten van pesticiden (slechts 10% niet) maar de waarden lagen nog onder de ‘aanvaardbare normen’.

Dat dit dikwijls niet zo is, kunt u op deze site gemakkelijk nakijken: weetwatjeeet.nl (Niet verschieten, sommige producten bevatten gigantisch veel sproeistoffen, zelfs met gezondheidsrisico’s tot gevolg!)

Over het feit dat de belangrijkste reden om biologisch voedsel te kopen voor de meeste mensen het gebrek aan bestrijdingsmiddelen is, wordt niets gezegd.

Ook is het blijkbaar normaal en niet schadelijk voor de gezondheid om elke dag een flinke hoeveelheid bestrijdingsmiddelen te eten. Dat is wat ze ook dachten van DTT, tot ze in de jaren ’60 wakker werden met een kater.

Wat nu juist gezond voedsel is, is iets dat iedereen voor zichzelf moet invullen. Voor mij is dit voedsel dat 100% pesticiden-vrij is. Voor een ander is dit eten met pesticiden-niveau’s onder de wettelijke normen.

Nog voordelen

Waar ook niet bij stilgestaan wordt, is de productiemethode van biologisch voedsel. Ook dit is een belangrijke reden voor vele mensen om voor biologisch voedsel te kiezen.

De bodemzorg en het vermijden van pesticiden levert een belangrijke bijdrage aan het behoud van onze nuttige insecten en dieren. Ook de kwaliteit van de bodem is bij biologische teelt veel beter.

Al moet ik toegeven dat dit eigenlijk nog veel beter kan en moet in de biologische landbouw.

Denk zelf ook na!

Neem niet alles klakkeloos over wat u leest in de krant of hoort op TV. Denk zelf ook na en vorm zelf een mening.

Ik persoonlijk vind het al een heel grote stap vooruit als ik weet dat mijn groenten en fruit bijna volledig pesticidenvrij zijn (=biologisch gekweekt dus).

De wetenschap dat je in een gewone supermarkt groenten uit China kan kopen waar waardes van pesticiden opzitten die een gezondheidsrisico inhouden, overtuigen mij niet echt dat er geen verschil is tussen biologisch en gangbaar voedsel.

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

 


About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

  1. Guy Barré says

    Het verbaast me te lezen dat bij bovenstaande studies dat biologisch niet lekkerder is. (over gezonder en meer vitaminen ga ik me niet uitspreken, ik heb zelf nog geen labo-tests gedaan)
    Eergisteren zelf nog getest; een radijs uit de winkel naast een radijs uit eigen tuin. Een radijs uit de winkel smaakt naar niets, een radijs uit eigen tuin smaakt naar, jawel radijs. Lekker pikkant en meer structuur in het knolletje en natuurlijk een stukje groter.

Trackbacks

  1. […] is daar nooit veel reactie op gekomen. Ik heb er zelf enkele maanden geleden nog over geschreven: Biologisch voedsel is niet gezonder dan gangbaar eten? Ook toen kwam uit onderzoek al naar voren dat op bijna 90% van de groenten en fruit nog resten van […]

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.