Artikels over Mulchen en Slakken, Lavameel en Smeerwortel

Stilaan naderen we de top 3, maar eerst gaan we kijken welke artikels het podium net niet gehaald hebben! Een controversieel artikel over een probleem waar zowat elke tuinier mee te maken. Behalve wij en vele anderen die ons systeem al meerdere jaren volgen!

De top 5 wordt aangesneden door Russische smeerwortel, een echte multi-functionele plant met als afsluiter voor vandaag extra uitleg over lavameel.

Lavameel is ook een belangrijke helper in de moestuin, en dan vooral om je bodem en je bodemleven terug op te bouwen zodat je gezondere, sterkere planten kunt kweken (en opeten!).

6. Mulchen Helpt in De Strijd Tegen Slakken!

Mulchen Helpt in De Strijd Tegen Slakken!

Aaaahh … Die slakken toch. Elk voorjaar zijn er talloze mails met vragen over slakken, hoe deze te voorkomen of te bestrijden zijn, waarom die toch komen, waarom ze de sla opeten, …

En elk voorjaar zijn er ook diverse artikels die oplossingen en methodes aanbieden die de slakkendruk draagbaar kunnen maken. Dat iedereen direct begint te adviseren om ze te bestrijden bezorgt mij telkens weer de kriebels.

Maar waar ik echt ambetant van word, is dat heel vaak mulch als de schuldige voor de vele slakken wordt aangeduid. Ik zie elke dag op Yggdrasil dat dat gewoon niet juist is. En ik hoor van veel cursisten die een tijdje bezig zijn en werken volgens onze manier dat ook zij na enkele jaren geen problemen meer hebben met slakken.

Mulch is dus niet de oorzaak van veel slakken! Waarom zou het ook?

Gangbare tuinders

Ik weet niet of je het al is opgevallen, maar in reclame voor slakkenkorrels (hier, hier en hier) zijn er altijd beelden te zien van een vers geschoffelde bodem. Het is reclame die gemaakt is voor de gangbare tuinder, die dus blijkbaar ook veel problemen heeft met slakken!

Lees verder …

 5. Minstens 10 Voordelen van Smeerwortel In De Natuurlijke Tuin

Minstens 10 Voordelen van Smeerwortel In De Natuurlijke Tuin

Symphytum oftewel Smeerwortel is een heel belangrijke plant in de natuurlijke moestuin. Er zijn heel veel voordelen verbonden aan het gebruik van smeerwortel, zeker wanneer u op natuurlijke, gezonde en arbeidsarme manier wilt tuinieren.

De voordelen – niet alle! – op een rijtje:

  1. Waar Smeerwortel groeit, groeit niets anders. Smeerwortel vormt een perfecte barrière en kan langs bedden en paden geplant worden om onkruid tegen te houden.
  2. Smeerwortel heeft een heel uitgebreid, diepgaand wortelstelsel. Het verspreidt zich en verbetert zo de grondstructuur. De wortels gaan diep naar beneden en kunnen zo compacte, verdichte grond losmaken.
  3. Met de diepe wortels komt nog een andere heel belangrijke functie van smeerwortel naar voren: mineralenaccumulator. De plant is uitermate goed in het ophalen van mineralen uit de diepte om deze via zijn blad ter beschikking te stellen van de bodem. Hierdoor wordt de bovenste laag van de bodem constant verrijkt met mineralen.

Lees verder …

4. Lavameel Is Eigenlijk Onbetaalbaar én Onmisbaar

Lavameel Is Eigenlijk Onbetaalbaar én Onmisbaar

Vorige week hadden we onze Opentuindag op Yggdrasil. Het weer zat niet echt mee (wat een understatement :-)) maar de echte tuiniers kwamen toch opdagen waardoor de dag toch nog een (klein) succes was.

En net zoals op andere rondleidingen, cursussen, via mail, … kwamen de vragen telkens weer:

  • Hebben jullie geen last van slakken?
  • Wat doen jullie tegen luizen?
  • Hoe hou je die konijnen uit de tuin?
  • Eten de duiven je kolen niet op?
  • Hoe komt het dat jullie geen plaag in de aardappelen hebben?

En eerlijk gezegd weet ik hier geen sluitend antwoord op. Ik vertel dan altijd het verhaal over het voorzien van randen, het aantrekken van natuurlijke vijanden en het gebruik van onze speciale combinatie-technieken. Maar is dat wel de reden? Zijn het die elementen die ervoor zorgen dat wij gespaard blijven van plagen, dat wij rustig groenten kweken met duiven en konijnen in de tuin zonder vraatschade?

Lees verder …

 

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

 

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.