Altijd en Overal Karton Gebruiken?

Altijd en Overal Karton Gebruiken?

Altijd en Overal Karton Gebruiken?

Het najaar is het beste moment om uw moestuin overvloedig te mulchen. De natuur steekt een tandje bij om materiaal te voorzien, uw bodem smeekt u om een beetje extra bescherming doorheen de winter. Ook om te beginnen is het nu de beste periode. Een wild, overwoekerd stuk en een deel van uw grasveld kan u gemakkelijk omvormen tot een natuurlijke moestuin. U moet dan nu het stuk afdekken met karton en een dikke laag mulch.

Het gebruik van het karton dient vooral om het de onkruiden moeilijk te maken om doorheen de mulchlaag te geraken. Dit is echter maar éénmalig, uitzonderlijk moet u 2 keer afdekken met karton en mulch.

En net hierover heerst wel wat verwarring, wat soms toch frustraties en teleurstelling oplevert!

Eerste maal afdekken

Het stuk dat u wilt bedekken staat misschien vol met hoge bloeistengels, brandnetels, distels en andere hoge onkruiden. Deze moet u voor u begint met bedekken plattrappen. Anders is het onmogelijk om karton over deze planten te leggen. Loop gewoon over uw terrein en knak met uw voeten de stengels af juist boven de grond. Ook brandnetels, bladeren van zuring, melde, … kunt u gemakkelijk omver duwen en zo uw terrein min of meer vlak maken. Hierdoor gaat het karton leggen veel sneller en gemakkelijker verlopen.

Wanneer u karton legt, zorg dan dat de verschillende stukken elkaar overlappen. Minstens een 20-tal cm. Ik weet het, het zorgt ervoor dat u veel meer karton moet gebruiken, maar hier is wel een goede reden voor. De wortelonkruiden hebben aanzienlijke reserves en groeien onder het karton verder op zoek naar een doorgang. Wanneer ze gemakkelijk tussen de overgang tussen 2 stukken karton door geraken, komen ze boven piepen en zijn ze terug vertrokken op hun veroveringstocht door uw tuin. Overlap royaal, gebruik kleine stukjes karton om elke scheur, opening of kier toe te dekken.

Bedek een stuk – 5-tal m² – met karton en bedek deze dan al met mulch. Wanneer u eerst heel uw stuk bedekt met karton en dan pas mulcht gaat het karton wegwaaien, verschuiven en gaan er stukken grond slecht bedekt zijn. Begin met enkele vierkante meters af te dekken met karton, leg dan het stuk vol met mulch, leg het volgende stuk karton, ….

De volledige uitleg kunt u hier nalezen en bekijken: Hoe moet ik afdekken?

Maar deze uitleg geldt enkel voor de eerste keer dat u uw bodem bedekt! Het jaar hierna moet u het al helemaal anders doen :).

De jaren daarna

Afdekken met karton is enkel nodig op stukken grond waar er heel veel onkruid staat, en dan niet enkel éénjarig onkruid, maar wortelonkruiden, meerjarige planten, …

Eénjarige onkruiden kunt u afdekken in het najaar met een dikke mulchlaag en uw problemen zijn opgelost. Het onkruid gaat immers dood in de winter, het zaad dat ze massaal geworpen hebben, wordt afgedekt door de – liefst dikke – mulchlaag en kan niet of nauwelijks kiemen. U gaat natuurlijk nog onkruid krijgen, maar het verschil zal gigantisch zijn! Zolang u natuurlijk uw mulchlaag intact houdt en zorgt dat er geen zaad kan kiemen …

Op bedden waar u de vorige jaren groenten hebt gekweekt, en dit in het voorjaar terug wilt doen, moet – en eigenlijk mag – u dus geen karton gebruiken.

Het moet niet omdat er voornamelijk éénjarige onkruiden zullen staan, als er al onkruiden staan. En dan voldoet een dikke laag organisch mulchmateriaal.

Het mag zelfs niet en dit omdat karton zowel naar beneden toe als naar boven toe de grond afsluit. Kijk naar de werking van karton op het afgedekte onkruid.

Het onkruid zoekt onder het karton wanhopig naar een gaatje waardoor het zich kan wringen om zo een licht te geraken. Dit heeft de plant immers nodig om energie en bouwstenen te produceren en verder te overleven. Maar als u uw karton goed heeft gelegd, gaan er geen gaatjes, kiertjes en spleten zijn en gaat het onkruid zich uitputten onder het karton en doodgaan.

Als u karton legt met een mulchlaag erop en dan daarop gaat planten, gaat u eenzelfde effect hebben. Maar dan aan de andere kant van het karton :). De plant gaat wortelen in de mulchlaag, maar gaat zeer snel op het karton stoten met zijn wortels. Ook de wortels van de plant gaan naarstig op zoek gaan naar een gaatje om dieper te kunnen wortelen, maar gaan dit hoogstwaarschijnlijk niet vinden!

Uw planten gaan niet kunnen inwortelen, gaan onvoldoende voedingsstoffen en water vinden, gaan geen samenwerking kunnen aangaan met schimmels, kortom: uw planten gaan niet goed groeien, met alle gevolgen vandien.

Niet afdekken met karton!

Het is heel belangrijk dat u weet dat u enkel in de beginfase moet gebruik maken van karton. Vooral het eerste jaar, vóór de aanleg van uw bedden, moet u karton gebruiken. De jaren daarna, wanneer u bedden al aangelegd en in gebruik zijn, heeft het karton geen nut meer. Enkel op paden en nieuwe stukken kunt u nog karton gebruiken, van uw bedden moet u af blijven met dit materiaal.

Hier moet u enkel het hele jaar door mulchen met organisch materiaal, zeker niet met karton!

 

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. carsten888 says

  Je zou in de jaren erna in het karton gaten kunnen maken om in te planten. Zo kunnen de planten tussen de mulch en karton toch goed groeien zonder concurentie van onkruid.

 2. De buren hadden hun klimop ingekort, en mij vijf grote vuilniszakken met klimopblaadjes gegeven. Die heb ik gebruikt om een deel van de bedden mee te mulchen, een drietal weken geleden (zonder karton dus). Maar wat een activiteit bij dat bodemleven! De blaadjes zijn al bijna weg, er blijft nog een fijn netwerk van de oude nerven enz zichtbaar. Boeiend! (Maar ik zal opnieuw kunnen beginnen met mulchen -> nu met het snoeisel van mijn ligusterhaag – benieuwd of ze zo actief zullen blijven.)

 3. ik heb de afgelopen 2 jaar niet veel in de moestuin kunnen doen en die staat nu vol boterbloem, brandnetel, zuring…. ik zou nu met karton + mulch willen afdekken om volgend jaar weer te kunnen planten, ik weet echter nog niet met wat ik ga mulchen, stro uit de aveve is bespoten en om de hele moestuin te kunnen afdekken heb ik veel nodig van om’t even wat… Wanneer zou ik kunnen planten als ik nu afdek en mulch? Dank voor ’t advies!

  • Frank Anrijs says

   Je moet niet perse met stro mulchen. Momenteel zijn er heel veel andere materialen die je kan gebruiken. Ik denk alleen al maar aan bladeren die nu overal aan het vallen zijn.

   Je kan ook een tuinaanlegger contacteren en vragen of je de houtsnippers kan krijgen die zij nu in overvloed hebben.

   Elk organisch materiaal kan gebruikt worden, stro is slechts 1 van de vele mogelijkheden :).

   Als je nu volop karton en mulch legt dan kan je volgend jaar al rustig aan beginnen tuinieren. In welke mate hangt af van de gesteldheid van je bodem op dit moment.

 4. Kampers Simone says

  Ik heb afgedekt met karton en stro en waar ik niet voldoende stro voor had alleen bladeren. Alles blijft netjes op zijn plaats liggen zelf met de wind ongelofelijk !
  Vanaf wanneer kan ik nu beginnen te planten volgend jaar en hoe?
  Is het karton dan volledig weg? Of moet er een gaatje ingemaakt worden?
  Je zegt in de serre met groene mulch wat zoal ?
  gras en groenten bladeren en wat nog? En ook daar waar er dingen gezaaid zijn?
  Simone

 5. Joanne says

  Mbt het afdekken: ik snap maar niet waar ik de compost dan laat. Die moet toch direct op de bedden en dan pas karton erop? Gooi ik de compost dan gewoon op bestaande planten en dan karton erop en dan mulch? Ik lees ook wel over compost op karton maar dat lijkt me onlogisch.

  • Gerard says

   Dat vraag ik mij ook af.
   Is het mogelijk deze vraag nog te beantwoorden ?

   • Op bedden moet je gen karton gebruiken.

    Karton gebruik je alleen als voorbereiding voor je bedden. Dus een stuk gras of onkruid afdekken met karton en mulch. Na een half tot een volledig jaar is je karton weg en de mulch sterk vermindert.

    De mulch die je weg en je legt dan je bedden aan met compost.

    Karton en compost komen in principe niet met elkaar in aanraking, want ze worden op verschillende tijdstippen gebruikt.

    • Gerard says

     Logisch verhaal.
     Maar als je nou wel onrijpe compost hebt en weinig mulch is er dan wat op tegen om dat te gebruiken ?
     Kun je ook “grond” op het karton gebruiken. Ik weet daar zitten wel onkruidzaden in …..
     Overigens heb ik de eenmalige (!) ervaring dat Symphytum officinale zich niet veel aantrekt van karton en een dikke laag mulch. Het komt net zo veel terug als voorheen.
     Maar wat een snelle reactie en wat een fijne site. Niet verlegen worden Frank. Het gaat geweldig. Alleen jammer dat julie zo ver verwijderd zijn van NL.

     • Grond bovenop het karton zou ik niet doen. je gaat in de kortste keren terug onkruid hebben en het werk om het karton te keggen gaat nutteloos geweest zijn.

      Dek af met stro, bladeren, … want ook compost zou ik niet doen bovenop het karton.

      Het probleem is dat dit een goede voedingsbodem is voor inwaaiende zaden. Je gaat snel terug onkruid hebben op je grond.

      Bij stro, bladeren, gemaaid gras, … heb je dit probleem niet.

      De gewone smeerwortel is inderdaad een woekeraar en moeilijk kapot te krijgen? Wij gebruiken om die reden de Russische versie. Die gaat niet rondlopen in je tuin 🙂 .

 6. Philip says

  Hoi,
  Kan je ook alleen met groenbemesters werken als middel om de grond af te dekken in plaats van karton ?

  Greets,
  Philip

Trackbacks

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.