Ai, ai, ai: Oppassen Voor Die Rosse Maan!

[mashshare]

Ai, ai, ai: Oppassen Voor Die Rosse Maan!

Als er iets is dat ik vorig jaar geleerd heb, dan is het wel om veel beter naar de planten en de omgeving kijken wanneer het gaat over planten en zaaien.

Veel te veel gefocussed zijn op een zaaikalender die bepaalde data vooropstelt als ideaal moment om te zaaien, geeft gegarandeerd problemen. Zeker de laatste jaren met seizoenen die blijkbaar wat verschuiven, kan je niet meer blindelings vertrouwen op zo’n kalender.

Koude periodes in het voorjaar en vorst na de ijsheiligen zijn geen rare weersomstandigheden meer, en dat maakt het tuinieren wel een beetje moeilijker. Zeker lang genoeg wachten in het voorjaar is de boodschap, in het voorjaar moet je je nooit haasten in de tuin!

Er is zelfs een bepaalde periode waarin je altijd goed moet opletten in het voorjaar en deze periode komt er weer aan!

Weersvoorspellingen

Als je naar de 14-daagse weersvoorspelling van het KMI kijkt, dan zie je dat het volgende week nog redelijk blijft van temperatuur al is het wat aan de frisse kant.

Maar de week daarop wordt het ’s nachts echt koud en zal er gedurende verschillende dagen stevige nachtvorst zijn.

weersvoorspelling

Ik weet wel wat je denkt, hoogstwaarschijnlijk hetzelfde als ik wanneer ik een lange termijn weersvoorspelling zie: Die voorspelling verandert nog 10 keer en dan is ze nog fout 🙂 .

Maar ik kan u garanderen dat het binnen een dikke 8 dagen zeer koud zal zijn ’s nachts en ik weet zelfs waarom !

Volle maan

Binnen 9 dagen is het volle maan, maar niet zomaar een volle maan. Het is de eerste volle maan na Pasen en dat is een speciale. Deze volle maan wordt de rosse maan genoemd en dat heeft een reden.

De rosse maan is een verschijnsel waar de boeren vroeger zeer beducht voor waren, dat blijkt ook uit enkele weerspreuken:

De Rosse Maan, die het geld laat gaan

Is de Rosse Maan langs gegaan, met het oogsten is het dan gedaan

Is er de rosse maan, alles is voor niks gedaan

De rosse maan is eigenlijk niet meer dan de eerste volle maan na Pasen. Maar deze volle maan is ondertussen berucht voor zijn koude periodes. Zeker wanneer deze volle maan gepaard gaat met open weer, dan is de kans op nachtvorst bijzonder groot!

De rosse maan valt dit jaar op 26 april, juist middenin de koude periode die voorspeld wordt.

Toeval?

Ik dacht het niet!

Elk jaar opnieuw

Deze eerste volle maan na Pasen is een belangrijke om in het oog te houden! Elk jaar opnieuw is er zeer veel kans dat het rond deze volle maan zeer koud wordt en dat er nachtvorst volgt.

Denk hieraan als je tijdens de eerste warme dagen in april vol enthousiasme begint te zaaien en te planten buiten.

Bedenk dat al je moeite tevergeefs kan zijn als je dit doet voor de rosse maan, want de kans dat veel gaat afvriezen is heel groot. Desnoods wacht je nog even, of plant en zaai je enkel dingen die niet gevoelig zijn voor koude (sla, erwten, …) en zet je de rest pas buiten na de rosse maan.

Maar besef dat deze periode van koude elk jaar terugkeert, bijna zonder uitzondering!

Twee jaar geleden heb ik hier ook over geschreven, ook toen was het heel koud tijdens de rosse maan: Let op voor de rosse maan!

Op het gemak!

In het voorjaar moet je je als tuinier zeker niet haasten en mag alles wat op het gemak gebeuren.

Zeker als je natuurlijk tuiniert heb je in het voorjaar niet zo veel werk. De bedden zijn onkruidvrij door de dikke mulchlaag van het najaar. Ook heeft deze mulchlaag het bodemleven gevoed dat op zijn beurt je bodemstructuur heeft in orde gebracht.

Alles ligt dus klaar om te zaaien en te planten, maar wacht nog even tot de rosse maan is gepasseerd 🙂 .

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Eline flipse says

  Dat klinkt allemaal logisch. Het komt me ook wel uit, want ik heb nog maar een paar dagen om de piepers te poten, in mijn moestuin in de Bourgogne. Daarbij is het vreselijk nat, en dat met die zware klei. donderdag a.s. moet ik alweer terug naar Amsterdam. Pas de 30ste terug. Kan ik die piepers beter dan planten ? Is dat toch niet veel te laat?
  Groet, Eline Flipse

 2. Hoi Frank,
  Wederom dank voor deze tip. We leren nog ieder jaar bij. Dat van de Rosse maan wisten we niet. Ik had het plan om stiekem al volgende week wat dingen zoals paprika’s en tomaten in de volle grond in de koude kas te gaan planten, maar nu ik dit zo lees, verander ik totaal van plan………..
  Dank en succes,
  Rob en Joyce

 3. Marcel Volmer says

  Beste Frank,

  Ik was van plan om aanstaande vrijdag de aardappelen te gaan poten. Die staan dan zo rond de 26e nog niet boven de grond. Dat zou toch moeten kunnen?

  M.v.g. Marcel

 4. Hedwig Buysse says

  Hallo Frank,
  Bedankt voor de tip maar helaas … Bloemkool, Brocoli, spitskool, witte en rode kool, alles is verleden week geplant. spinazie staat 4cm hoog alsook de ajuin, nieuwe aardbeien zijn aangeplant. Ik heb me laten vertellen dat, na nachtvorst, de planten begieten met water helpt. Is dat zo ?

 5. Philippe Vandewalle says

  Frank,

  Bedankt voor dit bericht vorige week. Ik gebruik door jou nu ook de fenologische kalender. Ik had de beuk al hier en daar zien ontluiken dus ik dacht het is het moment om in volle grond te zaaien. Er zou veel verloren gegaan zijn.
  Bedankt voor al jou tips!
  Groeten,

  Philippe

 6. Christian Kok says

  Beste Frank, We gaan het zien, want de spinazie, sla, andijvie, bieten, wortels en rode uien, klimbonen broccoli zijn al op..Palm-spits-boeren-en bloemkool zijn gedeeltelijk op, dan wel pas gezaaid..
  Nog bedankt voor de tip enne als die maan nou niet rossig is maar wit van kleur? Geldt die regel dan ook..na Pasen met volle maan..

 7. lamote Jean marie says

  Dag frank Jean Marie hier een vraag komkommerplanten en pompoem moet da worden geplant in een serre of mag da in open lucht groeten jm

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.