5 Redenen Voor een Poel In Je Tuin

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. Water is leven. Zo simpel is het. En zoals je al zei kan het in het klein ook. Hier is mijn (kleine) waterpartij in de moestuin : http://1drv.ms/244PyYY

 2. Marije Mulder says:

  Weerspiegeling op het water voor extra licht in de tuin.

 3. armand puttemans says:

  Water is leven, en ik denk er al langer over om water in de tuin te brengen. Wat denken jullie van een kleine poel gevoed door het dak van het prieel dat ik aan het bouwen ben? Wespen en muggen zijn echt niet de lievelingen van mijn huisgenoten, zal ik deze niet juist meer hebben, of moet ik een paar vissen zetten om de muggenlarven op te eten?
  Dank voor jullie hulp.

 4. Jolande Vermaas says:

  Hoe maak je een poel, waarvan is de bodem, zodat het water niet wegzakt? Is daar ook een artikel voor?

 5. Francisca Bleijenberg says:

  Zo’n 10 jaar geleden ons weiland “aangekleed” ;voorzien van Zeeuwse hagen, struiken als meidoorn, sleedoorn,hazelaar,gelderse roos, liguster,wilde roosjes, veldesdoorn en kornoelje door elkaar aangeplant, hoogstam fruitbomen, knotwilgen en een aantal bomen geplant én een poel,laten graven!
  Geweldig hoeveel vogels, insecten en ook hazen en konijnen erop af komen!
  Nu bezig op datzelfde weiland om een stukje natuurlijke moestuin te creëeren.
  Blij met alle tips die ik sinds een paar maanden toegestuurd krijg en ook leuk om te lezen dat we soms al ” goed” bezig waren!

 6. Maak je plekje om uit te rusten na gedane tuin-arbeid in de buurt van je poeltje;
  er is daaromheen altijd zoveel te zien , te horen, te genieten !

 7. Tineke says:

  In het boek Permacultuur in je moestuin van Christopher Shein en Julie Thompson las ik:
  “Een vijver heeft een middelend effect: het water slaat overdag warmte op en geeft die ‘s avonds af. Maar de reflectie van de zon op het water kan daarnaast ook extra warmte geven, waardoor de planten direct achter de vijver sneller kunnen groeien).”

 8. Trebsjig says:

  Kijk eerst eens op deze link, voor je aan het werk gaat, heel praktisch en bondig uitgelegd wat do’s en dont’s zijn bij het aanleggen van een poel.

  http://www.ravon.nl/RAVON/Veelgesteldevragen/AanlegPoelen/tabid/257/Default.aspx

 9. @Armand,
  Vissen in een poel zijn niet echt aan te raden, zeker niet in een kleine. Vaak gaan ze zich tegoed doen aan de eitjes van amfibieën. Wat muggen betreft, die zullen normaal gezien in toom gehouden worden door waterkevers, libellen, e.d., eenmaal deze je poeltje ontdekt hebben.

 10. Annick says:

  Hier tien jaar geleden een poel aangelegd en overloop komt in visvijver terecht.
  De poel geeft drink en was gelegenheid aan verschillende vogels. De poel is ook de natuurlijke habitat van kikkers, padden en salamanders.
  Vanaf dat het terug lente wordt en de vleermuizen ontwaken doen zij zich tegoed aan insecten en dit vooral boven de waterpartijen.
  De zwaluw zou ik graag wat meer nestmateriaal willen bieden door vochtige leemgrond te voorzien. Maar dit is een project waar ik nog wat over moet brainstormen om dit mogelijk te maken.

 11. Peter says:

  Ook ik ben van plan om mogelijks een poel aan te leggen in een weiland dat we net gekocht hebben. Het is een weiland van 5600 m². Zijn er van jullie die een foto wensen door te sturen van hun project met poel?

  Groeten!
  Peter

Speak Your Mind

*