2000 hectare landbouwgrond vernield door boeren zelf

2000 hectare landbouwgrond vernield door boeren zelf

2000 hectare landbouwgrond vernield door boeren zelf

Landbouwgrond wordt niet vernield door regen, zoals de Boerenbond ons wil doen geloven. De boer doet het zichzelf aan. Jarenlang ploegen, monocultuur en het leegroven van de reserves is nefast voor de bodem.

Op de website van ‘De Standaard’ van 18 december is een bericht overgenomen van het VTM-nieuws met als titel: ‘2000 hectare landbouwgrond vernield door regen’. In het korte fragment komen boeren en een vertegenwoordiger van de Boerenbond aan het woord die uitleggen dat door de natte omstandigheden de velden verzopen zijn en dat het onmogelijk is om de aardappelen te rooien en de velden opnieuw in te zaaien. Ongeveer 2000 hectare oogst is verloren gegaan door de vorst van vorige week en door de huidige natte omstandigheden. (Bekijk het fragment hier: VTM-Nieuws fragment)

Enkele cijfers

Volgens het KMI is het in augustus zeer droog geweest (– 71,6% tov van de gemiddelde neerslag in augstus van de laatste 30 jaar) en ook september was een relatief droge maand (– 25,1%). De oktobermaand was dan wel aanzienlijk natter dan normaal (+ 60%), de maand november was weer een droge maand met een neerslaghoeveelheid die 41,5% lager ligt dan het 30-jarig gemiddelde.

Ploegcultuur

Hoe komt het dan dat in een herfst die aanzienlijk droger is dan normaal, er toch velden zijn die lange tijd onder water staan? Het heeft niet met de neerslag te maken maar met de grondstructuur van het veld te maken. Jarenlang ploegen, monocultuur en het leegroven van de reserves in de bodem heeft nefaste gevolgen. Dat wordt nu stilaan duidelijk.

Slake-test

In onderstaande video worden 2 verschillende bodems vergeleken. U kunt direct heel duidelijk het verschil zien tussen deze 2 bodems: de eerste bodem wordt niet geploegd, het organische stofgehalte wordt op peil gehouden en wisselteelt wordt toegepast. De andere bodem wordt geploegd, bespoten met pesticiden en krijgt kunstmeststoffen. De resultaten spreken voor zichzelf.

Infiltratieprobleem

Door jarenlang slecht beheer van landbouwgronden is er geen neerslagprobleem, maar een infiltratieprobleem. Getuige zijn ook alle modderstromen die van de velden aflopen zodra het enkele uren regent in het najaar. De boeren moeten niet klagen over teveel neerslag (want die is er niet), ze moeten in eigen boezem kijken en eens nadenken waarom het water dagen, zelfs weken op hun veld blijft staan en niet wegtrekt.

 

Eerder al verschenen op Zeronaut.be, een online magazine over duurzame innovatie waar ik gastschrijver ben.

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!

About Frank Anrijs

Al enkele jaren ben ik bezig met natuurlijk tuinieren en gezonde voeding. Natuurlijk en gezond tuinieren in samenwerking met en naar het voorbeeld van de natuur.

U kunt vele artikels over de Natuurlijke Moestuin lezen via volgende link: GRATIS artikels.

Comments

 1. jan dheedene says

  beste frank,

  Ik ben blij dat je dit met iedereen wil delen.
  het toeval wil dat ik een stuk weide wil beheren die jarenlang op monoculturele manier is bewerkt. We verhuren de weide aan een boer die dit gebruikt om te hooien. Hij sproeit er product (dursban) op om het extra snel te laten groeien, bijgevolg krijgen inheemse kruiden, grassen en bloemen geen enkele kans om te groeien, ook zit er weinig leven in de bodem, geen regenwormen bv. Nu wil ik dus het stuk zelf beheren, niet meer bemesten of sproeien met pesticide, maximum 2 maal maaien int jaar. Hopelijk zal ik de grasmat zo snel in ere herstellen.
  Alleen, ik verneem overal dat het heel moeilijk is om een boer weg te krijgen van een stuk grond die het uwe is??! Eenmaal een boer een stuk grond pacht, dan krijg je die er niet meer af zegt men. Weet u waar ik terecht kan om daar duidelijke info over te krijgen?
  Merci
  Jan

 2. jan dheedene says

  Bedankt Frank,

  Ondertussen vond ik een boeiend dossier over het ontwikkelen van ecologisch botanisch grasland, zie: http://www.west-vlaanderen.be/kwaliteit/Leefomgeving/natuur/Documents/leefomgeving/natuur/veldgids.pdf

  mvg
  Jan

  • Frank Anrijs says

   Dag Jan,

   ik heb het dossier nagelezen en ideeën opgedaan voor het grasland naast onze zelfpluktuin. We gaan (proberen) het omvormen tot een bloemenrijk grasland waarbij het maaisel wordt afgevoerd in de hoop om een rijkdom aan verschillende soorten te krijgen.

   De informatie in het dossier zal een hele hulp zijn naar te verwachten planten en maaitijdstip!

   Alvast bedankt,

   Frank

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.